Tematy bez nowych odpowiedzi

Bardzo dziwny i denerwujacy problem z utf-8

Autor Wiadomość
Napisane: 27.03.2009 [11:01]
pikorro
Twórca tematu
witam, ustawilem stronke na utf-8 (renderCharset, force character set, baza jest w utf-icon_cool.gif

i np wklejam jakis polski tekst:

"Przedsiębiorstwo obsługi cudzoziemców",
w panelu admina jest ok w FE jest ok a potem odświeżam stronę i jest:
"Przedsiębiorstwo Obsługi Cudzoziemców",
odświeżam ponownie i znowu "Przedsiębiorstwo obsługi cudzoziemców", czyli ok a potem znowu źle. totalnie nie wiem o co chodzi, prosze o jakas rade
Napisane: 27.03.2009 [13:17]
biesior
admin
Spróbuj wymusić połączenia na stałe w UTF:

http://forum.typo3.pl/faqbaza-wiedzy/post//481.html

Sesja wygasła, zaloguj się, żeby się wylogować.

T3CI
Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.
KO System enthusiast
Napisane: 27.03.2009 [14:43]
pikorro
Twórca tematu
biesior napisał/a

Spróbuj wymusić połączenia na stałe w UTF:

http://forum.typo3.pl/faqbaza-wiedzy/post//481.html

uzylem tej metody jakos z tydzien temu, nie pomgogla. na typo3 wiki przeczytalem ze wystarczy samo set names a character set moze zepsuc typo3. nie wiem co robic, moze cos w samej bazie, pojecia nie mam
Napisane: 27.03.2009 [17:14]
marrrecki
http://forum.typo3.pl/forum/post//855.html
Napisane: 27.03.2009 [20:55]
biesior
admin
pikorro napisał/a

uzylem tej metody jakos z tydzien temu, nie pomgogla. na typo3 wiki przeczytalem ze wystarczy samo set names a character set moze zepsuc typo3. nie wiem co robic, moze cos w samej bazie, pojecia nie mam

No to jak nie działa wymuszone utf8 - to wymuś latin2 - w końcu połączenie musi mieć jakieś kodowanie icon_smile.gif

Ściągnij najnowszego phpmyadmina - tam przełączanie kodowania połączenia na stronie startowej PMA już działa (z czym były problemy jeszcze w PMA 2.x) - zmieniaj kodowania tak długo aż polskie znaki np w tabeli pages kolumna title będą się wyświetlały poprawnie, potem ustaw to to kodowanie za pomocą wspomnianej wcześniej metody. Rozwiązanie Be - napisz/zadzwoń do admina i dowiedz się jakie kodowanie jest ustawione domyślnie do nawiązywania połączeń...

Miałem to 2 (a może 3) dni temu na jakimś serwerze klienta - baza utf8, forceCharset i wszystko inne - oczywiście utf8 a parametry set names etc. wymagały latin2 do poprawnego odczytu zapisu w DB - więc uwierz mi akurat w TYM przypadku nie strzelam icon_biggrin.gif

T3CI
KO System enthusiast
Napisane: 01.04.2009 [16:07]
pikorro
Twórca tematu
zastosowalem sie do twoich wskazowek i nie pomagaly (chociaz byly jak najbardziej sensowne)

olalem problem na pare dni i poczytalem wiki typo i problemem okazal sie lezec w pliku php.ini nastepujace zmienne:

mbstring.internal_encoding = UTF-8
mbstring.func_overload = 0

masakra.
nikomu nie zycze takich atakow apopleksji jakie mialem rozwiazujac ten problemicon_wink.gif
Napisane: 01.04.2009 [16:53]
biesior
admin
heh no to rzeczywiście ciężki klocek :/ może opiszesz case w FAQ -> instalacja - pewnie się komuś przyda...

T3CI
KO System enthusiast