| Autor | Wiadomość |
|---|---|
|
Napisane: 17.12.2008 [08:37]
|
|
|
m_kola
Twórca tematu
|
Mam stronę wielojęzyczną. Wchodząc z przeglądarki w której język jest ustawiony na pl otwiera się strona polska. Ale wchodząc z każdej innej wersji językowej przeglądarki również domyślnie strona startuje w pl. Jak zrobić aby rozpoznawany był język przeglądarki i serwowany taki język na stronie? Jak podpiąć domenę eu pod wersję angielską strony? Tłumaczenia mam w jednym drzewie zrobione ("one-tree-fits-all-languages") Wiem, że to burzy wszystko czego was uczono, ale prawda i fałsz istnieją. Tylko dlatego, że nie znacie prawidłowej odpowiedzi, może nawet nie ma takiej możliwości, nie czyni waszej decyzji dobrą, ani nawet niezłą. Sprawa wygląda prościej. Jest ona po prostu zła.
......................................................................... www.katalog.optiweb.pl - Darmowy katalog linków |
|
Napisane: 17.12.2008 [11:40]
|
|
|
dpacholczyk
|
nie wiem czy jesteś w stanie rozpoznać ustawienia przeglądarki, ale wiem, że możesz pobrać ip usera który wywołuje twoją stronę i po ip sprawdzić narodowość w zależności od której możesz ustawić odpowiedni parametr Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.
|
|
Napisane: 17.12.2008 [11:58]
|
|
|
m_kola
Twórca tematu
|
dpacholczyk napisał/a wiem, że możesz pobrać ip usera który wywołuje twoją stronę i po ip sprawdzić narodowość w zależności od której możesz ustawić odpowiedni parametr Super, to byłoby już coś co rozwiązuje mój problem. Czy mógłbyś naświetlić temat? Wiem, że to burzy wszystko czego was uczono, ale prawda i fałsz istnieją. Tylko dlatego, że nie znacie prawidłowej odpowiedzi, może nawet nie ma takiej możliwości, nie czyni waszej decyzji dobrą, ani nawet niezłą. Sprawa wygląda prościej. Jest ona po prostu zła.
......................................................................... www.katalog.optiweb.pl - Darmowy katalog linków |
|
Napisane: 17.12.2008 [13:03]
|
|
|
dpacholczyk
|
od razu mówię, że nie wiem czy TYPO3 posiada taką możliwość. Wiem za to, że za pomocą podpięcia zewnętrznego pliku możesz to rozwiązać. Korzystasz z php, a konkretnie musisz wykorzystać zmienną systemową php która sprawdza skąd jest ip użytkownika. Co do sprawdzenia narodowości możesz za pomocą biblioteki cURL wysłać ip do jakiejś wyszukiwarki adresów ip w necie jest ich kilka Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.
|
|
Napisane: 17.12.2008 [13:26]
|
|
|
kss
admin
|
Do automatcznego rozpoznawania języka przeglądarki użyj rlmp_language_detection Pomysł z IP nie jest najlepszy, dlatego że w kraju zawsze są jakieś mniejszości, turyści zagraniczni, itd. pzdr |
|
Napisane: 17.12.2008 [13:33]
|
|
|
m_kola
Twórca tematu
|
Zasadniczo to mogę zrobić sobie taką detekcję w php (HTTP_ACCEPT_LANGUAGE) i podłączyć bibliotekę tylko pytanie jak zrobić aby działała na każdej stronie/podstronie no i na co przekierować? Na domena.loc/en/ w przypadku angielskiego? Wiem, że to burzy wszystko czego was uczono, ale prawda i fałsz istnieją. Tylko dlatego, że nie znacie prawidłowej odpowiedzi, może nawet nie ma takiej możliwości, nie czyni waszej decyzji dobrą, ani nawet niezłą. Sprawa wygląda prościej. Jest ona po prostu zła.
|
Napisane: 17.12.2008 [17:09]
|
|
|
biesior
admin
|
Heh, idź za podpowiedzią KSS'a - nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje, ale dokumentacja gada obiecująco Sesja wygasła, zaloguj się, żeby się wylogować.
T3CI Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member. KO System enthusiast |
|
Napisane: 18.12.2008 [09:38]
|
|
|
kss
admin
|
Poniższy przykład pokazuje sposób w jaki możesz wymusić działanie określonej domeny z danym językiem TYPOSCRIPT [globalString = IENV:HTTP_HOST= *domena.eu] || [globalVar = GP:L = 1]
config {
baseURL = http://www.domena.eu/
sys_language_uid = 1
language = en
locale_all = en_EN.UTF-8
htmlTag_langKey = en
}
[end]BTW. Moim zdaniem koncepcja przekierowywania z podstron jest chybiona, dlatego, że podstrony powinny już zawierać informację o języku. Jeżeli ktoś ma linka podstrony z konkretnym jezykiem to chyba nie bez powodu. Detekcja języka przeglądarki (i skierowanie na odpowiednią domenę/wersję językową) powinna działać tylko na pierwszej stronie. Dodatkowo implementacja powinna zapamiętać w cookie ostatnio wybraną przez użytkownika domenę (bo mimo, że przeglądarkę ma ustawioną na en to może woli zawsze oglądać stronę w pl) |
|
Napisane: 18.12.2008 [10:03]
|
|
|
m_kola
Twórca tematu
|
Chwilowo uparcie walczę z tymi domenami i niby działa.. Niby bo przy przełączaniu języków przez sr_language_menu występuje problem z przełączeniem z en na pl (domyślny). Wszystko wskazuje na to, że problemem jest brak dołączania domyślnego L=0 dla PL. Czy wie ktoś jak to wymusić może? Wiem, że to burzy wszystko czego was uczono, ale prawda i fałsz istnieją. Tylko dlatego, że nie znacie prawidłowej odpowiedzi, może nawet nie ma takiej możliwości, nie czyni waszej decyzji dobrą, ani nawet niezłą. Sprawa wygląda prościej. Jest ona po prostu zła.
|
Napisane: 19.12.2008 [20:23]
|
|
|
m_kola
Twórca tematu
|
Problem rozwiązany za pomocą tego co podał kss oraz tematu z wątku http://forum.typo3.pl/forum/post//762.html Wiem, że to burzy wszystko czego was uczono, ale prawda i fałsz istnieją. Tylko dlatego, że nie znacie prawidłowej odpowiedzi, może nawet nie ma takiej możliwości, nie czyni waszej decyzji dobrą, ani nawet niezłą. Sprawa wygląda prościej. Jest ona po prostu zła.