Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

td_calendar - utf-8 w konfiguracji i bazie - we frontendzie brak polskich liter


Autor Wiadomość
Napisane: 17.11.2014 [12:16]
scoobany
Twórca tematu
zarejestrowany: 31.08.2007
Posty: 111
Cześć,
Tak jak w temacie mam zainstalowaną wtyczkę td_calendar. We frontendie nie mam polskich liter w nazwach dni i miesięcy (�r - śr i pa� - paź). W konfiguracji wtyczki nie widziałem możliwości wyboru kodowania a ogólna konfiguracja systemu i bazy danych wskazuje na utf-8. Skąd w takim razie te krzaki? Czy istnieje sposób by "wymusić" poprawne renderowanie polskich liter - podejrzewam że nazwy dni i miesięcy są pobierane z systemu a nie z wtyczki.

Konfiguracja języka:

TYPOSCRIPT
config {
  htmlTag_langKey = pl
  language = pl
  locale_all = pl_PL
}


Blog z poradami i wskazówkami z zakresu tworzenia stron i sklepów internetowych - webground.pl
Napisane: 17.11.2014 [17:05]
Jerzy.Skalski
zarejestrowany: 22.07.2013
Posty: 15
Witam,

ustaw

PHP
$TYPO3_CONF_VARS['SYS']['systemLocale'] = 'pl_PL.utf8';


Warunek: na serwerze masz zainstalowany polski local. Jeżeli masz dostęp do ssh to sprawdź: locale -a



[Ten temat był edytowany 2 razy. Ostatnio 17.11.2014 o 17:07.]

Pozdrowienia
Jerzy Skalski
Napisane: 18.11.2014 [13:01]
scoobany
Twórca tematu
zarejestrowany: 31.08.2007
Posty: 111
Cześć,
Dzięki za odpowiedz.
Serwer sprawdziłem, i jest pl_PL.utf8. W localconf-ie również dodałem ścieżkę na sztywno, jednak na stronie wszystko pozostało bez zmian.

Jeszcze jedna ciekawostka - tytuły opisy i inne elementy wprowadzane przez użytkownika parsują się poprawnie z polskimi literami. Źle działa jedynie wyświetlanie nazw dni i miesięcy.

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 18.11.2014 o 13:07.]

Blog z poradami i wskazówkami z zakresu tworzenia stron i sklepów internetowych - webground.pl
Napisane: 18.11.2014 [16:04]
Jerzy.Skalski
zarejestrowany: 22.07.2013
Posty: 15
Witam,

w takim razie na stronie root dodaj w typoscrypcie:

config.locale_all = pl_PL.utf8

Pozdrowienia
Jerzy Skalski
Napisane: 18.11.2014 [16:25]
scoobany
Twórca tematu
zarejestrowany: 31.08.2007
Posty: 111
Wielkie dzięki,
Teraz działa jak należy icon_smile.gif

Blog z poradami i wskazówkami z zakresu tworzenia stron i sklepów internetowych - webground.pl