Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

Problem - wyświetla się tylko język domyślny


Autor Wiadomość
Napisane: 06.02.2012 [18:51]
freddie_chopin
Twórca tematu
zarejestrowany: 06.02.2012
Posty: 1
Witam!

Próbuję ogarnąć nieco TYPO3 i na razie idzie słabo [; Zainstalowałem najnowsze introduction package (4.6.4), zainstalowałem no i chodzi.

No i teraz chciałbym zawalczyć z językami... Co zrobiłem:
1. Dodałem rozszerzenie static_info_tables i sr_language_menu
2. Dodałem do strony nowy język - polski (ponieważ wcześniej trochę grzebałem język ten ma id = 3)
3. Dodałem do jednej przykładowej strony (Features) "alternate language", ma on inną nazwę. W wersji polskiej dorzuciłem jakiś nowy tekst, ogólnie zrobiłem tak, żeby wyglądała inaczej (w angielskiej jest jeden tekst w prawej kolumnie, w polskiej powinien być jeden tekst w środkowej).
4. Do tej właśnie strony dodałem pole wyboru języka - otrzymało ono id 262 i znajduje się w lewej kolumnie.
5. W polu setup głównego template'u strony dodałem:

TYPOSCRIPT
config.linkVars = L
 
[globalVar = GP:L = 0]
config.sys_language_uid = 0
config.language = en
[global]
 
[globalVar = GP:L = 3]
config.sys_language_uid = 3
config.language = pl
[global]
 
lib.language = RECORDS
lib.language.tables = tt_content
lib.language.source = 262


No i teraz problem jest tego typu, że... którakolwiek wersja nie byłaby wybrana, to wyświetlana jest wersja dla języka domyślnego. Pomimo tego zmienia się adres strony - raz jest .../features/ a raz .../ficzers/ (tak przetłumaczyłem w alternate language). Po wyłączeniu realurl komendą znalezioną gdzieś tu na forum (config.tx_realurl_enable = 0) zamiast przyjaznych linków są cyferki itd, zmienia się pole L=x, ale treść oczywiście ta sama zawsze. Niemniej jednak zmieniają się wtedy napisy na linkach (Features zmienia się w Ficzers), a do tego pokazuje się strzałka przy wybranym języku, więc jest to jakiś postęp.

Co robię źle? Przyznam że przejrzałem już setkę stron o wielojęzyczności w TYPO3, która ma być niby zintegrowana, i na razie bezskutecznie...

Z góry dzięki za pomoc (;

EDIT: Może istotna informacja - TYPO3 mam zainstalowane w subdomenie.

4\/3!!

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 06.02.2012 o 19:05.]
Napisane: 09.02.2012 [18:46]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
freddie_chopin witaj na forum!

Nie przejmuj się, że z początku ciężko Ci idzie. TYPO3 jest jak C++, początki są ciężkie, cięższe niż w VB, ale jak je przetrzymasz to będziesz wymiatać icon_wink.gif

Ad. 3
Jeśli chcesz wielojęzyczności w modelu "Jedno drzewko pasuje do wszystkich języków" to do każdej strony będziesz musiał dodać alternatywny język.

Ad. 4
W modelu wielojęzyczności wspomnianym wyżej najlepiej menu językowe zrobić jedno globalne i wrzucić np. do jakiegoś subparta.

Dla wielojęzycznej strony nie działa automatyczna konfiguracja realurl. Patrz Extension Managerem w RealUrl.

Jak mantrę powtzam, po każdej zmianie konfiguracji czyść cache. RealUrl ma swój własny cache, który możesz czyścić np. piorunem rozszerzenia RealUrl Clear Cache.


pozdrawiam
Tomek