Napisane: 06.02.2012 [18:51]
|
freddie_chopin
Twórca tematu
|
Witam!
Próbuję ogarnąć nieco TYPO3 i na razie idzie słabo [; Zainstalowałem najnowsze introduction package (4.6.4), zainstalowałem no i chodzi.
No i teraz chciałbym zawalczyć z językami... Co zrobiłem:
1. Dodałem rozszerzenie static_info_tables i sr_language_menu
2. Dodałem do strony nowy język - polski (ponieważ wcześniej trochę grzebałem język ten ma id = 3)
3. Dodałem do jednej przykładowej strony (Features) "alternate language", ma on inną nazwę. W wersji polskiej dorzuciłem jakiś nowy tekst, ogólnie zrobiłem tak, żeby wyglądała inaczej (w angielskiej jest jeden tekst w prawej kolumnie, w polskiej powinien być jeden tekst w środkowej).
4. Do tej właśnie strony dodałem pole wyboru języka - otrzymało ono id 262 i znajduje się w lewej kolumnie.
5. W polu setup głównego template'u strony dodałem:
config.linkVars = L
[globalVar = GP:L = 0]
config.sys_language_uid = 0
config.language = en
[global]
[globalVar = GP:L = 3]
config.sys_language_uid = 3
config.language = pl
[global]
lib.language = RECORDS
lib.language.tables = tt_content
lib.language.source = 262
No i teraz problem jest tego typu, że... którakolwiek wersja nie byłaby wybrana, to wyświetlana jest wersja dla języka domyślnego. Pomimo tego zmienia się adres strony - raz jest .../features/ a raz .../ficzers/ (tak przetłumaczyłem w alternate language). Po wyłączeniu realurl komendą znalezioną gdzieś tu na forum (config.tx_realurl_enable = 0) zamiast przyjaznych linków są cyferki itd, zmienia się pole L=x, ale treść oczywiście ta sama zawsze. Niemniej jednak zmieniają się wtedy napisy na linkach (Features zmienia się w Ficzers), a do tego pokazuje się strzałka przy wybranym języku, więc jest to jakiś postęp.
Co robię źle? Przyznam że przejrzałem już setkę stron o wielojęzyczności w TYPO3, która ma być niby zintegrowana, i na razie bezskutecznie...
Z góry dzięki za pomoc (;
EDIT: Może istotna informacja - TYPO3 mam zainstalowane w subdomenie.
4\/3!!
[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 06.02.2012 o 19:05.]
|
Napisane: 09.02.2012 [18:46]
|
tomkraw1
admin
|
freddie_chopin witaj na forum!
Nie przejmuj się, że z początku ciężko Ci idzie. TYPO3 jest jak C++, początki są ciężkie, cięższe niż w VB, ale jak je przetrzymasz to będziesz wymiatać 
Ad. 3
Jeśli chcesz wielojęzyczności w modelu "Jedno drzewko pasuje do wszystkich języków" to do każdej strony będziesz musiał dodać alternatywny język.
Ad. 4
W modelu wielojęzyczności wspomnianym wyżej najlepiej menu językowe zrobić jedno globalne i wrzucić np. do jakiegoś subparta.
Dla wielojęzycznej strony nie działa automatyczna konfiguracja realurl. Patrz Extension Managerem w RealUrl.
Jak mantrę powtzam, po każdej zmianie konfiguracji czyść cache. RealUrl ma swój własny cache, który możesz czyścić np. piorunem rozszerzenia RealUrl Clear Cache.
pozdrawiam
Tomek
|