Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Temat z wieloma odpowiedziami

zle linki przy flagach


Autor Wiadomość
Napisane: 18.07.2011 [09:00]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
ID języków muszą odpowiadać tym z listy languagesUidsList.
Zakładam, że będziesz miał wersję językowe jotka w jotkę takie same.

Masz tu dwa linki opisujące konfigurację wielojęzyczną. Pierwszy zacznij od "2: The new "one-tree-fits-all-languages" concept"

http://typo3.org/documentation/tips-tricks/multi-language-sites-in-typo3/
http://www.training-typo3.com/2008/12/15/typo3-multi-language/


pozdrawiam
Tomek
Napisane: 18.07.2011 [15:42]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
Wszystko zrobiłem dokładnie tak jak jest w pierwszym linku.

Ewentualnie mam wątpliwości co do tej linijki

..and as you can see in the static_templates, the TypoScript for selecting content elements has been updated as well:

styles.content.get = CONTENT
styles.content.get {
table = tt_content
select.orderBy = sorting
select.where = colPos=0
select.languageField = sys_langugage_uid
}


i jeszcze do tej linijki

And this menu is inserted in the TypoScript template ("+ext: Language settings"icon_wink.gif like this:

page.10.20.c.25 = PHP_SCRIPT
page.10.20.c.25.file = media/scripts/example_languageMenu.php


co z tym zrobic?
Napisane: 18.07.2011 [18:52]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Odpuść to sobie, przecież jako selektor języków wybrałeś rozszerzenie sr_language_menu. Jak je zamapujesz do odpowiedniego subparta to będzie ok.

pozdrawiam
Tomek
Napisane: 19.07.2011 [11:59]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
co to znaczy do odpowiedniego subparta?

mam tak:

TYPOSCRIPT
config.linkVars = L
 
#Polski uid = 0
[globalVar = GP:L = 0]
config.sys_language_uid = 0
config.language = pl
config.locale_all = pl_PL
[global]
 
# Angielski uid = 2
[globalVar = GP:L = 2]
config.sys_language_uid = 2
config.language = en
config.locale_all = en_EN
[global]
 
 
page = PAGE
page {
   10 = TEMPLATE
   10 {
      subparts {   
         languageMenu < plugin.tx_srlanguagemenu_pi1
         languageMenu.languagesUidsList = 0,2
         languageMenu.defaultLayout = 0
      }
   }
}


TYPOSCRIPT
config {
  //Language Settings
  uniqueLinkVars = 1
  linkVars = L
  sys_language_uid = 0
  sys_language_overlay = 1
  sys_language_mode = content_fallback
  language = pl
  locale_all = pl_PL.UTF-8
  htmlTag_langKey = pl
}


może jeszcze o czymś zapomniałem albo coś źle wpisałem?
Napisane: 19.07.2011 [15:49]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
zainstalowałem inny dodatek bb_languageselect
i sytuacja jest identyczna

zauważyłem też, że gdy zmienię język domyślny na uid=2 czyli
angielski to wyświetla się strona przetłumaczona, ale
oczywiście jest ta sama sytuacja przy przełączaniu na
język polski

może coś jest nie tak z baseURL bo gdzieś tak przeczytałem,
tylko co?

[Ten temat był edytowany 2 razy. Ostatnio 20.07.2011 o 09:16.]
Napisane: 21.07.2011 [21:55]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
A moze coś nie tak z konfiguracją realurl?

Odinstaluj to rozszerzenie albo daj:

TYPOSCRIPT
config.tx_realurl_enable = 0


wyczyść cache i sprawdź.

Poczytaj też to:
http://dmitry-dulepov.com/article/creating-multilanguage-sites-with-templavoila.html

=======================================
t33k
Napisane: 26.07.2011 [15:30]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
Dzięki pomocy tomkraw1 problem został rozwiązany.
Źle skonfigurowany był realURL