Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Temat z wieloma odpowiedziami

zle linki przy flagach


Autor Wiadomość
Napisane: 12.07.2011 [15:41]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
Chyba wszystko zrobiłem.
Mam flagi: polską i angielską.
Język polski jest domyślny i flaga jest nieaktywna.
Flaga angielska aktywna.

Jednak obie flagi linkują do /home

Więc jak kliknę na angielską flagę to
tak naprawdę nic się nie zmienia.

Wcześniej nie miałem tego problemu.
Pewnie jakiś banał.
Napisane: 12.07.2011 [17:46]
Imp
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170
Witam

"Nieaktywna" to znaczy, że nie jest linkowana czy jest np szara, jeżeli masz różne flagi dla stron które nie posiadają tłumaczeń?

Jeśli w TS dla menu językowego masz np 1.ACT.doNotLinkIt = 1 flaga dla aktualnej wersji językowej nie będzie linkowana.

W TS głównego szablonu mam:
TYPOSCRIPT
config {
  sys_language_mode = content_fallback
  sys_language_overlay = hideNonTranslated
  locale_all = pl_PL
  linkVars = L
}



Jak generujesz menu językowe?

Pozdr
IMP


[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 12.07.2011 o 17:47.]
Napisane: 13.07.2011 [08:11]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
podlinkowana jest angielska flaga (nie są szare), ale linkuje do "/home".
jak kliknę to nic się nie dzieję. jest dokładnie to samo
no i to jest zrozumiałe przy takim podlinkowaniu

co zrobić żeby angielska flaga linkowała do angielskiej strony

TYPOSCRIPT
uniqueLinkVars = 1
linkVars = L(1)
sys_language_uid = 0
sys_language_overlay = 1
sys_language_mode = content_fallback
language = pl
locale_all = pl_PL.UTF-8
htmlTag_langKey = pl


TYPOSCRIPT
[globalVar = GP:L = 2]
config.sys_language_uid = 2
config.language = en
config.locale_all = en_EN
[global]


TYPOSCRIPT
languageMenu < plugin.tx_srlanguagemenu_pi1
languageMenu.languagesUidsList = 2
languageMenu.defaultLayout = 0


o czymś zapomniałem?

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 13.07.2011 o 08:37.]
Napisane: 13.07.2011 [09:59]
Imp
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170
Dziwna sytuacji. Wydaje mi się, że ten pierwszy TS powinien być w wrapnięty configiem:
config {
xxxx
xxxx
}
locale_al = pl_PL.UTF-8 - UTF-8 nie jest tu potrzebne, (nie jest tez przyczyną błędu).

kod języka (wg ISO-639) to en, kod kraju (wg ISO-3166) to GB, a więc powinno być en_GB a nie en_EN

Sprawdź czy aby na pewno język angielski ma ID = 2, jeśli nie dodawałeś przed nim żadnego innego (Website Language) powienienm mieć ID = 1, default ma ID = 0. Tak to u m nie wygląda, wtedy też dla pierwszej lokalizacji, czyli języka angielskiego zmień na GP:L = 1.

Menu generowałem w taki spsób:
TYPOSCRIPT
lib.field_langmenu = HMENU
lib.field_langmenu {
  special = language
  special.value = 0,1
  special.normalWhenNoLanguage = 0
  1 = TMENU
  1.NO {
    stdWrap.cObject = TEXT
    stdWrap.cObject {
      value = <img src="fileadmin/../flag_pl.png" alt="pl" title="Polski" /> || <img src="fileadmin/../flag_en.png" alt="en" title="English" />
    }
  }
  1.ACT < lib.field_langmenu.1.NO
  1.ACT = 1
  1.ACT.doNotLinkIt = 1
  1.USERDEF1 < lib.field_langmenu.1.NO
  1.USERDEF1 = 1
  1.USERDEF1 {
    stdWrap.cObject {
      value = <img src="fileadmin/../flag_pl_grey.png" alt="pl" title="Polski" /> || <img src="fileadmin/../flag_en_grey.png" alt="en" title="English" />
    }
  }
  1.USERDEF1.doNotLinkIt = 1
  1.USERDEF2 < lib.field_langmenu.1.USERDEF1
}


Powodzeniaicon_smile.gif
IMP

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 13.07.2011 o 10:00.]
Napisane: 13.07.2011 [11:38]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
pierwszy TS jest w config{}

angielski na pewno ma ID=2

menu mam trochę inaczej wygenerowane, ale jak wkleiłem
twoje menu to było tak samo jeśli chodzi o linki.

poza tym jak wchodzę przez WEB->page->strona i tam klikam
na podgląd to otwiera mi się przetłumaczona strona
i link jest index.php?id=6&L=2
Napisane: 13.07.2011 [12:31]
Imp
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170
Teraz już zgaduję bo nie mam więcej pomysłów.

spróbuj
TYPOSCRIPT
linkVars = L

lub
TYPOSCRIPT
linkVars = L(1-2)


a sys_language_overlay = hideNonTranslated lub 0

IMP
Napisane: 14.07.2011 [08:36]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
dalej nic..
Napisane: 14.07.2011 [11:32]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
hm..

Zauważyłem, że jak jestem w zakładce "firma" czyli link ../firma
to pod flagą angielską jest link ../company

czyli tak jakby coś jest dobrze
jednak jak klikam to nie ma tłumaczenia
mimo że przeniosło na stronę ../company
w dalszym ciągu też wskazuje flagę polską
Napisane: 15.07.2011 [08:02]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
ohny: w rozszerzeniu do pokazywania flag tx_srlanguagemenu_pi1 parametr languagesUidsList ma mieć podane ID każdego języka serwisu a u Ciebie widzę tylko angielski. No i koniecznie musisz mieć alternatywne języki dla każdej strony - bo inaczej będą szare flagi.

pozdrawiam
Tomek
Napisane: 18.07.2011 [08:21]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
ok więc niech będzie tak:

TYPOSCRIPT
languageMenu < plugin.tx_srlanguagemenu_pi1
languageMenu.languagesUidsList = 0,2,3
languageMenu.defaultLayout = 0


i dalej jest tak samo:

flaga polska (0) jest kolorowa, ale niepodlinkowana - ok
flaga angielska (2) jest kolorowa i podlinkowana - ale źle podlinkowana
flaga niemiecka (3) jest szara, ponieważ strona nie jest przetłumaczona - ok

wymiękam już, siedzę nad tym kolejny dzień i dalej nie wiem o co chodzi,
choć pewnie sprawa jest błaha

tzn. co do linkowania flagi angielskiej to nie wiem, bo jednak
linkuje do "../company/" zamiast do "../firma/", czy też do "../home/" zamiast "../glowna/"
tak jak wcześniej pisałem, ale dalej jest polski i z flagami nic się nie dzieje,
jest tak samo


[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 18.07.2011 o 08:29.]