Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Temat z wieloma odpowiedziami

Wyniki wyszukiwania w różnych językach - indexed_search


Autor Wiadomość
Napisane: 06.07.2011 [00:41]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
Próbowałeś ustawić parametr?

<input type="hidden" name="tx_indexedsearch[lang]" value="0" />

Jeżeli chcesz pokazywać wyniki dla różnych języków to musisz zmieniać odpowiednio tę wartość.

=======================================
t33k
Napisane: 06.07.2011 [11:31]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
btw: ja tak buduję pole do wyszukiwania


TYPOSCRIPT
temp.search-box = COA
temp.search-box.wrap = <div id="search-box">|</div>
temp.search-box {
 
  10 = TEXT
  10.typolink.parameter = 280
  10.typolink.returnLast = url
  10.wrap = <form action="|" method="post" name="tx_indexedsearch" id="tx_indexedsearch">
 
  20 = TEXT
  20.dataWrap = <input name="tx_indexedsearch[sword]" value="{LLL:typo3conf/ext/site_lang/locallang.xml:search}" onclick= "this.value=''" id="searchField" type="text" />
 
  30 = TEXT
  30.value (
 
    <input type="hidden" name="tx_indexedsearch[sections]" value="0" />
    <input type="hidden" name="tx_indexedsearch[pointer]" value="0" />
    <input type="hidden" name="tx_indexedsearch[resultNumber]" value="3" />
    <input type="hidden" name="tx_indexedsearch[_freeIndexUid]" value="_" />
    <input type="image"  name="search" src="{$site_folder}/layout/images/search_go.gif" id="searchButton" value="Search" />
    <input type="hidden" name="tx_indexedsearch[submit_button]" value="Search" />
 
  )
  35 = TEXT
  35.dataWrap = <input type="hidden" name="tx_indexedsearch[lang]" value="{TSFE:sys_language_uid}" />
 
  40 = TEXT
  40.value = </form>
}


=======================================
t33k
Napisane: 06.07.2011 [19:26]
cheetah
Twórca tematu
zarejestrowany: 22.05.2011
Posty: 26
Jeśli chodzi o pole

<input type="hidden" name="tx_indexedsearch[lang]" value="0" />

to jest ono zmieniane w zależności od wersji językowej.
Dla polskiej ma wartość 0, dla angielskiej 1.

Po wyszukaniu w wyszukiwarce w wersji angielskiej wyniki prezentowane są na angielskiej wersji strony. Wszystkie teksty wprowadzone poza pluginem są w wersji angielskiej i wyniki tez są prezentowane z angielskich stron.

Jedynie treści stałe zdefiniowane w pluginie są cały czas niezmiennie po polsku.

kss, próbowałem twojego sposobu na dodanie pola wyszukiwarki. Wszystko działa tak samo jak w moim sposobie. A więc wyniki wyszukiwania się pokazują, tyle że teksty stałe pluginu indexed_search są zawsze po polsku.

Stąd wniosek, że coś jest nie tak z samym pluginem indexed_search a nie ze sposobem przesyłania do niego danych z formularza wyszukiwania.

Z waszych opisów wnioskuję, że tłumaczenie powinno odbywać się automatycznie dla konkretnych wersji językowych. Pewnie odpowiedzialny za ten problem będzie ten błąd w bazie, o którym napisałem wcześniej.

Wolę jednak nie odinstalowywać i instalować na nowo tego dodatku. Dziś albo jutro serwis będzie wystawiony pod adresem docelowym, nie chcę żeby się coś zepsuło.
Napisane: 06.07.2011 [19:58]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

Dziwne. Nie mam koncepcji.

=======================================
t33k
Napisane: 08.07.2011 [11:24]
Imp
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170
Witam

Ostatnio grzebałem w pliku locallang.xml pluginu indexed_search.
(plik znajduje się w katalogu indexed_search/pi/)

Zauważyłem że dla języka default (w moim przypadku polski) są tam angielskie tłumaczenia, a mimo aktualizacji tłumaczeń dla rozszerzeń nie pojawiło się tam tłumaczenie polskie wszystkich stałych elementów wtyczki.

Zamieniłem default na en i dopisałem zestaw polskich tłumaczeń dla języka default. No i działa jak należy, wyniki wyszukiwania na polskiej wersji są opisane polskimi komentarzami a na angielskiej angielskimi. Nie wiem czy zrobiłem to zgodnie ze sztuką, ktoś tu kiedyś pisał: nie grzebać w źródłachicon_smile.gif.

Czy o to rozwiązuje twój problem?

Pozdrawiam
Imp

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 08.07.2011 o 11:24.]
Napisane: 09.07.2011 [09:50]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
imp zrobiłeś niezgodnie ze sztuką icon_wink.gif W językowych plikach xml język angielski jest zawsze określony jako "default". Możesz zrobić plik z polskimi dodając gałąź
HTML
<languageKey index="pl" type="array">
a w niej polskie tłumaczenia. To ma jednak krótkie nogi bo przy aktualizacji wersji rozszerzenia wszystkie zmiany stracisz. Niektóre rozszerzenia wcale nie mają polskiego tłumaczenia oraz nie ma ich na serwerze tłumaczeń.

Lepiej jest dodać _LOCAL_LANG do TS np tak:
TYPOSCRIPT
plugin.tt_news {
  _LOCAL_LANG.default {
     pi_list_browseresults_displays = Displaying ###FROM### to ###TO### of ###OUT_OF###
     pi_list_browseresults_displays_advanced = Displaying ###FROM### to ###TO### of ###OUT_OF###
   }  
 
  _LOCAL_LANG.de {
    pi_list_browseresults_next = weiter &gt;
  }
}


Drugą opcją jest zrobienie tłumaczeń i wysłąnie do TER.


pozdrawiam
Tomek
Napisane: 09.07.2011 [19:47]
cheetah
Twórca tematu
zarejestrowany: 22.05.2011
Posty: 26
Imp - próbowałem Twojego sposobu.
W katalogu /typo3/sysext/indexed_search/pi mam plik locallang.xml i tam faktycznie mam tylko język default i jest on po angielsku. Przypomnę tylko, że moja wyszukiwarka wypisuje teksty wyłacznie po polsku.
U mnie zmiana w tym pliku czegokolwiek nie zmienia niczego na stronie.

Jest też drugi katalog /typo3conf/l10n/pl/indexed_search/pi i tam znajduje się plik pl.locallang.xml.

Jeśli dla któregś znacznika wewnątrz <languageKey index="pl" type="array"> zmienię tekst, zmienia się on również na stronie - a więc teksty brane są stąd.
Dodanie nowego znacznika z wersją językową w tym pliku nie wywołuje żadnej reakcji na stronie.

W mojej ionstalacji typo nie ma takiego katalogu /typo3conf/l10n/en - odpowiednik językowy dla /typo3conf/l10n/pl . Nie wiem nawet czy powinien być - to mój pierwszy serwis w typo3.

Stworzyłem więc sobie taki katalog i przeniosłem cały katalog indexed_search z tłumaczeniami. Pozmieniałem nazwy plików, np. en.locallang.xml

i pozmieniałem zawartość, m.in. dodałem tłumaczenie dla wersji angielskiej w znaczniku <languageKey index="en" type="array"> .

I nic. Żadnej reakcji.

Teraz tomkraw1 - dodałem w TS następujący kod

TYPOSCRIPT
plugin.tx_indexedsearch {  
 _LOCAL_LANG.default {
     searchFor = Search for
     noResults = NO results found.
   }  
 
  _LOCAL_LANG.en {
    searchFor = Search for
    noResults = NO results found.
  }
}


Żadnej reakcji. Znalazłem taki link: http://www.pi-phi.de/48.html i popróbowałem z nigo kilka rzeczy:

TYPOSCRIPT
plugin.tx_indexedsearch._DEFAULT_PI_VARS.lang < config.sys_language_uid


TYPOSCRIPT
# für die default-Sprache:
plugin.tx_indexedsearch._DEFAULT_PI_VARS.lang = 0
 
# für die Sprache ?&L=1
[globalVar = GP:L = 1] 
plugin.tx_indexedsearch._DEFAULT_PI_VARS.lang = 1
[global]


TYPOSCRIPT
plugin.tx_indexedsearch._LOCAL_LANG.en.pi_list_browseresults_displays = ###TAG_BEGIN###%s###TAG_END### - ###TAG_BEGIN###%s###TAG_END### (###TAG_BEGIN###%s###TAG_END###)


I jak to się mówi, pupcia blada. Nic się nie stało. icon_smile.gif
Coś chyba jest nie tak z moją instalacją.

Przypomnę jeszcze o komunikatach o błędach wyświetlonych u mnie w konfiguracji indexed_search:

Błąd tabeli!
Prawdopodobnie brakuje jednego lub więcej tabel/pól w bazie!

oraz

Wykryto różnicę między oryginalnie zainstalowaną wersją a wersją bieżącą!

Zmodyfikowane pliki:
tests/tx_indexedsearch_indexerTest.php

Nie za bardzo wiem co mógłbym tu zdziałać i nie chcę też kombinować, bo serwis jest już wystawiony pod adresem. Poza tym mam problem z przekierowaniem na domenę, w adresie musi być podkatalog w którym jest typo3, żeby linki działały (pisałem o tym w nowym wątku) i teraz ten problem jest dla mnie ważniejszy.
Napisane: 09.07.2011 [23:30]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Nie korzystam z macinasearchbox. Konfiguruję szukajkę bardzo podobnie do opisu z naszego FAQ: http://forum.typo3.pl/faqbaza-wiedzy/post/ogolne-4/752.html. W stronach wielojęzycznych mam dodane pole formularza
HTML
<input type="hidden" name="tx_indexedsearch[lang]" value="{TSFE:sys_language_uid}" />
o którym Krystian wspomniał.

Teraz kolejność etykiet. Etykiety wyświetlane zaraz po instalacji są z plików locallang*.xml z rozszerzeń. Jeśli brak ci wersji Twojego języka to pobierasz je z serwera tłumaczeń i lądują one w katalogu typo3conf/l10n/. Dokładnie w podkatalogu języka. Jeśli Ci się nie pasują jakieś etykiety to używając TS i _LOCAL_LANG.pl nadpisujesz je.

_LOCAL_LANG.default i _LOCAL_LANG.en razem nie mają sensu bo jak pisałem wcześniej default to angielski.


pozdrawiam
Tomek
Napisane: 11.07.2011 [11:33]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Spróbuj wyłączyć w EM wszystkie rozszerzenia rozszerzające indexed_search.

pozdrawiam
Tomek