Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Temat z wieloma odpowiedziami

Wyniki wyszukiwania w różnych językach - indexed_search


Autor Wiadomość
Napisane: 02.07.2011 [09:03]
cheetah
Twórca tematu
zarejestrowany: 22.05.2011
Posty: 26
Witam,

czy jest możliwość i jak to zrobić, żeby w zależności od wybranego języka na stronie, wyniki wyszukiwania w indexed_search były wyświetlane w tym właśnie języku.

Nie chodzi mi tu o ograniczenie wyników wyszukiwania do fraz występujących tylko w tym języku - bo to działa.

Chodzi o to, żeby tekst szablonu indexed_search, np.

'Szukaj dla' czy 'BRAK rezultatów.' w języku polskim był po polsku a angielskim po angielsku itd.

Kiedy zainstalowałem to rozszerzenie w typo3, które panel administracyjny miało po angielsku rozszerzenie wyświetlało wyniki po angielsku.
Zainstalowane W typo z panelem po polsku wyświetlało wyniki po polsku.

Ale jak decydować o tym na stronie?

Ps. nie wiem czy temat nie powinien być w dziale rozszerzenia - przypadkowo wystawiłem tutaj icon_smile.gif

[Ten temat był edytowany 2 razy. Ostatnio 02.07.2011 o 09:06.]
Napisane: 02.07.2011 [09:49]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Można tak zrobić. Zajrzyj tu: http://www.euroinpoland2012.com/en/search.html

Czy strona "Szukaj" ma dodane alternatywne języki?
Czy w każdym alternatywnym języku dodałeś wtyczkę?
Czy zassałeś w Extension Managerze tłumaczenia rozszerzeń?


pozdrawiam
Tomek
Napisane: 02.07.2011 [10:36]
cheetah
Twórca tematu
zarejestrowany: 22.05.2011
Posty: 26
Tak, dodałem alternatywne języki dla strony szukaj.

Dla każdego języka na stronie szukaj dodałem zawartość z tą wtyczką - bo o to chodzi, tak?
Zrobiłem to przez kopiowanie zawartości z polskiej wersji, która jest głównym językiem strony, ale później dodałem do wersji angielskiej nową zawartość z wtyczką i niczego to nie zmieniło.

W Extension Managerze zaktualizowałem wersję językową, ale tylko dla polskiej - angielskiej nie ma na liście języków do aktualizacji.

Sprecyzuję może jeszcze jak to wygląda.
W tym momencie mam dwa języki na stronie - polski i angielski. Polski jest językiem domyślnym.
Wyszukiwarka jest tłumaczona na stronie tylko do wersji polskiej (zarówno na stronach angielskich jak i polskich).

Czy muszę jakoś zaktualizować angielską wersję językową w extension managerze? Czy to nie powinno być automatycznie robione?

Ps. Chodzi mi dokładnie o to co pokazałeś w linku.

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 02.07.2011 o 10:38.]
Napisane: 02.07.2011 [11:52]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Czy pobrałeś w EM tłumaczenia dla używanych przez Ciebie rozszerzeń?

EM -> Translation handling. Wybierasz Polish. Save selection, Check status against repository i Update from repository.

pozdrawiam
Tomek
Napisane: 02.07.2011 [13:43]
cheetah
Twórca tematu
zarejestrowany: 22.05.2011
Posty: 26
Tak, dokładnie to zrobiłem.
Tłumaczenia są aktualne.

Nie wiem co zrobiłem, ale w tym momencie w Managerze rozszerzeń mam tylko dwie opcje do wyboru w liście:

'Manager rozszerzeń' i 'Sprawdź dostępność aktualizacji'.

Zmieniałem w ustawieniach w panelu język na angielski i z powrotem na polski.
Ktoś wie o co chodzi? Dlaczego mogły zniknąć pozostałe opcje?
Napisane: 02.07.2011 [14:02]
cheetah
Twórca tematu
zarejestrowany: 22.05.2011
Posty: 26
Już wiem kiedy to się stało.
W managerze rozszerzeń wybrałem z listy opcję Manager rozszerzeń -> Language Packages.

Sprawdziłem status w repozytorium i od tej pory mam w liście dwie opcje - aktualizacja tego repozytorium też niczego nie zmieniła.

Jak przywrócić pozostałe opcje?
Napisane: 03.07.2011 [12:20]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Jeśli w BE masz polskie etykiety to znaczy, że w ustawieniach użytkownika to ustawiłeś.
Dlaczego zaginęły Ci opcje w menu w EM nie wiem.

Gdzie masz w EM -> Language Packages ?


pozdrawiam
Tomek
Napisane: 03.07.2011 [22:01]
cheetah
Twórca tematu
zarejestrowany: 22.05.2011
Posty: 26
Jeśli chodzi o zniknięcie opcji w EM to biesior już rozwiązał ten problem. Pisałem o tym w innym temacie.

BE mam w języku polskim. Ale mimo wszystko, po zaktualizowaniu wersji językowych (w tym momencie mam wybór tylko do polskiej) dla modułu indexed_search powinienem mieć automatycznie tłumaczenia wyników wyszukiwania na różne języki w zależności od języka na stronie internetowej?

Może trzeba dodać jakiś warunek w TypoScript'ie?
Napisane: 04.07.2011 [08:20]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Czy działają u Ciebie inne strony w trybie wielojęzycznym?


pozdrawiam
Tomek
Napisane: 05.07.2011 [20:51]
cheetah
Twórca tematu
zarejestrowany: 22.05.2011
Posty: 26
Przepraszam za długi brak odpowiedzi. Brak czasu.

Strona jest już na ukończeniu. Działają w nim dwie wersje językowe: polska i angielska.
W przyszłości będzie też rosyjska.

Nie ma problemu z wyświetlaniem treści w obu wersjach. Jedynie ta nieszczęsna wyszukiwarka nie jest tłumaczona.

W TS mam ustawione inne ścieżki do zmodyfikowanych szablonów dla indexed_search i dla macinasearchbox. Ale kiedy je usunę i korzystam ze standardowych, wyniki nadal pokazują się wyłącznie po polsku.

Może opisałbyś w skrócie jak dodałeś plugin index_search i go skonfigurowałeś, tak by działał w zależności od wyboru wersji językowej na stronie? Może to by coś wyjaśniło.

Sprawdziłem ustawienia pluginu. W statusie instalacji jest coś takiego:

Wymagania bazy danych: Tabele:
index_phash
index_fulltext
index_rel
index_words
index_section
index_grlist
index_stat_search
index_debug
index_config
index_stat_word
Status bazy danych: Błąd tabeli!
Prawdopodobnie brakuje jednego lub więcej tabel/pól w bazie!


A na samym końcu jeszcze to:

Pliki, które uległy zmianie:
Wykryto różnicę między oryginalnie zainstalowaną wersją a wersją bieżącą!

Zmodyfikowane pliki:
tests/tx_indexedsearch_indexerTest.php


Instalowałem moduł razem z pluginem macina_searchbox (ten w drugiej kolejności).

W TS mam następującą konfigurację:

plugin.tx_indexedsearch.templateFile = fileadmin/indexed_search.tmpl
plugin.tx_macinasearchbox_pi1 {
pidSearchpage = 6
templateFile = fileadmin/searchbox.htm
}

[globalVar = GP:L = 1]
plugin.tx_macinasearchbox_pi1.templateFile = fileadmin/searchbox_en.htm
[global]