Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Temat z wieloma odpowiedziami

problem z jezykami


Autor Wiadomość
Napisane: 23.06.2011 [11:02]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
bo nie wysiliłeś się żeby zapoznać się z podstawami systemu.

Wróżką nie jestem, ale po nazwach pliku zakładam, że może nas interesować print.txt lub setup.txt

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 23.06.2011 [13:47]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
mentos wklej zawartość każdego z tych plików includowanych na http://pastebin.com i podaj nam linki

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 23.06.2011 [20:43]
mentos30
Twórca tematu
zarejestrowany: 04.02.2010
Posty: 43
"biesior" napisał/a

mentos wklej zawartość każdego z tych plików includowanych na http://pastebin.com i podaj nam linki




umieszczone http://pastebin.com/ekT5PkZy
Napisane: 23.06.2011 [23:20]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
No i well, jak widzisz masz subparts przypisywane w pliku fileadmin/templates/architecture2/typoscript/setup.txt (od linii 450 w pastebin, znajdź w tym pliku page.1

Utwórz zgodnie z manualem tej wtyczki, co podawałem ci wcześniej element treści na jakiejś stronie zawierający wtyczkę z langmenu i dostosuj jej widok do tego co chcesz, potem zapisz uid tego elementu (np. 1234)

dopisz pod spodem (np. za subparts.INHALT) ten kod:

TYPOSCRIPT
marks.LANGMENU = COA
 
marks.LANGMENU {
  10 = RECORDS
  10.tables = tt_content
  10.source = 1234
  //gdzie 1234 to uid elementu treści zawierającego wtyczkę z langmenu
}


potem w szablonie HTML (fileadmin/templates/architecture2/index.html) dodaj w odpowiednim miejscu to:
HTML
###LANGMENU###


et voila, pozapisuj wszystkie edytowane pliki, potem w BE wyczyść cały cache i będzie działać

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 23.06.2011 [23:27]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Jeszcze to poczytaj, musisz opanować ten dokument, żeby kminić, co się dzieje w Twoim TS'ie i jak to zmieniać: http://dev.typo3.pl/uploads/media/T3UG_01_Szablony.pdf

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 24.06.2011 [08:25]
mentos30
Twórca tematu
zarejestrowany: 04.02.2010
Posty: 43
"biesior" napisał/a

No i well, jak widzisz masz subparts przypisywane w pliku fileadmin/templates/architecture2/typoscript/setup.txt (od linii 450 w pastebin, znajdź w tym pliku page.1

Utwórz zgodnie z manualem tej wtyczki, co podawałem ci wcześniej element treści na jakiejś stronie zawierający wtyczkę z langmenu i dostosuj jej widok do tego co chcesz, potem zapisz uid tego elementu (np. 1234)

dopisz pod spodem (np. za subparts.INHALT) ten kod:

TYPOSCRIPT
marks.LANGMENU = COA
 
marks.LANGMENU {
  10 = RECORDS
  10.tables = tt_content
  10.source = 1234
  //gdzie 1234 to uid elementu treści zawierającego wtyczkę z langmenu
}


potem w szablonie HTML (fileadmin/templates/architecture2/index.html) dodaj w odpowiednim miejscu to:
HTML
###LANGMENU###


et voila, pozapisuj wszystkie edytowane pliki, potem w BE wyczyść cały cache i będzie działać



mam jeszcze jedno małe pytanko ten kod z poradnika wkleić do pliku setup.txt bo chyba coś narozrabiałem
Napisane: 24.06.2011 [10:49]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
setup.txt

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl