Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Temat z wieloma odpowiedziami

Wersje językowe w wersji 4.5.2


Autor Wiadomość
Napisane: 22.05.2011 [18:01]
cheetah
Twórca tematu
zarejestrowany: 22.05.2011
Posty: 26
Witam,

jestem nowym użytkownikiem typo3. Obecnie tworzę stronę na wersji 4.5.2.
Zdaje się, że w tej wersji systemu, wersje językowe podstron dodaje się w inny sposób niż w wersjach poprzednich.

Przedtem po dodaniu nowej pozycji do elementu głównego, można było wybrać element definiujący język strony.

W tej wersji elementy dodaje się w trochę inny sposób i nie mam możliwości wyboru wersji językowej.

Czy o czymś zapomniałem?
Napisane: 22.05.2011 [21:58]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Nie bardzo rozumiem, w którym miejscu utknąłeś, ale w skrócie, nie, nic się nie zmieniło, jeśli masz stworzony dodatkowy język na stronie z uid'em 0 oraz nie jest on zablokowany jak najardziej możesz tworzyć tłumaczenia stron na dostępne języki.

Pamiętaj, że strona nie może istnieć tylko w wybranym -dodatkowym języku, musisz zawsze najpierw utworzyć ją w języku domyślnym. Dopiero gdy to zrobisz będziesz miał możliwość wykonania tłumaczenia dodatkowego.

Tłumaczenie strony odbywa się poprzez moduł web->strona - z wybranym trybem Języki/Languages
Możesz również utworzyć tłumaczenie strony z widoku Web->Lista dodając rekord typu Alternatywny język strony, ale polecam bardziej moduł Strona - bo jest po prostu czytelniejszy.

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 23.05.2011 [17:53]
cheetah
Twórca tematu
zarejestrowany: 22.05.2011
Posty: 26
Utknąłem na samym początku. A więc nie wiem gdzie dodać nową wersję językową.
Chciałbym dodać oprócz polskiej jeszcze dwie, ale nie wiem gdzie mogę je zdefiniować.

W poprzednie wersji z jaką miałem do czynienia (4.4.4) dodawało się je klikając na główny element w menu Web->strona (a więc na nazwę serwisu) i dodając nowy element. W nowym menu wybierało się Język serwisu.

Nie kojarzę żeby trzeba było coś instalować. To działało na podstawowej wersji.

A w wersji 4.5.2 kiedy dodaję tak nowy element, pojawia mi się tylko możliwość wybrania miejsca w które ma być wstawiona nowa strona. Nie mogę tak dodać wersji językowej.

Piszesz że "Tłumaczenie strony odbywa się poprzez moduł web->strona - z wybranym trybem Języki/Languages".

Ja właśnie nie mam jeszcze nigdzie możliwości wyboru tego trybu.

Może jest jakiś inny sposób dodawania wersji językowych, ale ja znam tylko ten.
Napisane: 23.05.2011 [18:08]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
a wejdź przez moduł List (Lista), a nie strona

i tam dodaj nowy rekord

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 23.05.2011 [18:30]
cheetah
Twórca tematu
zarejestrowany: 22.05.2011
Posty: 26
Jest dokładnie tak samo jak przez Web. Mogę wybrać tylko pozycję, a wcześniej powinno pojawić się jeszcze jedno menu z możliwością wyboru języka serwisu.
Napisane: 23.05.2011 [19:29]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Ponownie, aby móc dodać język, który później będziesz mógł wykorzystać do tłumaczeń musisz stworzyć rekord na stronie z uid 0 to ta najwyższa strona w drzewie, jedyna na początku oznaczona logotypem TYPO3 i podpisem New TYPO3 site (czy coś), musisz to zrobić za pomocą web->Lista, bo web->strona nie wyświetli Ci rekordów systemowych w tym Języków serwisu. Gdy już otworzysz wskazany widok na wskazanej stronie kliknij na górze w przycisk z zielonym plusem - Stwórz nowy rekord i wybierz typ: Język serwisu,

Wpisz nazwę języka, czyli angielski, albo jeszcze lepiej English, wybierz oficjalny iso code, czyli English oraz wybierz flagę (dla angielskiego dla zabawy gb a nie en)

Zapisz rekord oraz utwórz w analogiczny sposób inne języki.

Nic nie musisz dodatkowo aktywować, TYPO3 dostosuje rozszerzy moduły o możliwości dokonywania tłumaczeń samdzielnie, dla każdego zdefiniowanego (i nie wyłączonego) języka

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 23.05.2011 [22:39]
cheetah
Twórca tematu
zarejestrowany: 22.05.2011
Posty: 26
Faktycznie - Biesior, jest tak jak piszesz.

W wersji 4.4.4 mogłem dodać wersję języka przez menu Web->Strona.
W wersji 4.5.2 już tak nie mogę.

Sprawdziłem na demówce typo3 w wersji 4.5.2. Jest tak jak piszesz. Dodaje się nową wersję językowa przez menu Web->Lista, wybierając główny element (najwyższy na liście) i klikając u góry zielony plusik. Można wtedy wybrać dodatkowy język serwisu.

W typo3 postawionym przeze mnie natomiast (wersja 4.5.2) po wybraniu głównego elementu w menu Web->Lista i kliknięciu zielonego plusika u góry dostaję następujący błąd:

"Oops, an error occured!

TYPO3 Fatal Error: The file "typo3/sysext/lang/locallang_csh_be_groups.xml" is no TYPO3 language file!"

Niczego w tej wersji jeszcze nie instalowałem (żadnych dodatków) - poza wyszukiwarką (indexed_search i macina_searchbox) . Nie wiem co mogłem spartolić. Jeśli macie jakieś sugestie, byłbym wdzięczny za pomoc. Jeśli nie, jutro postawię typo3 jeszcze raz i zobaczę czy bedzie tak samo.
Napisane: 23.05.2011 [23:33]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
długo by się rozpisywać, natomiast przyczyny mogą być tylko dwie: albo zwaliłeś coś przy transporcie na serwer, albo masz pokiszone uprawnienia plików. W obu przypadkach musisz po prostu wysłać na serwer nowe (poprawne) źródła TYPO3, gdyż nie jest to normalna sytuacja...

Napisz w skrócie co do tej pory zrobiłeś, postaramy się znaleźć miejsce w którym mógł powstać błąd.

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 24.05.2011 [16:39]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
"cheetah" napisał/a

Faktycznie - Biesior, jest tak jak piszesz.

W wersji 4.4.4 mogłem dodać wersję języka przez menu Web->Strona.
W wersji 4.5.2 już tak nie mogę.

Sprawdziłem na demówce typo3 w wersji 4.5.2. Jest tak jak piszesz. Dodaje się nową wersję językowa przez menu Web->Lista, wybierając główny element (najwyższy na liście) i klikając u góry zielony plusik. Można wtedy wybrać dodatkowy język serwisu.

W typo3 postawionym przeze mnie natomiast (wersja 4.5.2) po wybraniu głównego elementu w menu Web->Lista i kliknięciu zielonego plusika u góry dostaję następujący błąd:

"Oops, an error occured!

TYPO3 Fatal Error: The file "typo3/sysext/lang/locallang_csh_be_groups.xml" is no TYPO3 language file!"

Niczego w tej wersji jeszcze nie instalowałem (żadnych dodatków) - poza wyszukiwarką (indexed_search i macina_searchbox) . Nie wiem co mogłem spartolić. Jeśli macie jakieś sugestie, byłbym wdzięczny za pomoc. Jeśli nie, jutro postawię typo3 jeszcze raz i zobaczę czy bedzie tak samo.


na jakim hostingu jestes? (firma)

=======================================
t33k
Napisane: 24.05.2011 [16:45]
cheetah
Twórca tematu
zarejestrowany: 22.05.2011
Posty: 26
Jestem na home.pl, ale na tym serwerze są też inne wersje typo i tam języki chodzą.

Być może faktycznie coś się mogło stać podczas kopiowania plików na serwer.
Generalnie zrobiłem już na tej kopii cały serwis (bez żadnych udziwnień, musiałem zainstalować jedynie wyszukiwarkę), chciałem jeszcze dodać wersje językowe i tu spotkalo mnie niemiłe zaskoczenie.

Myślę że dzisiaj jak czas mi pozwoli postawię nową kopię typo 4.5 i tam sprawdzę czy jest to samo.