Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Temat z wieloma odpowiedziami

Wielojęzyczność i różne domeny


Autor Wiadomość
Napisane: 04.05.2011 [12:15]
KMD
Twórca tematu
zarejestrowany: 09.03.2011
Posty: 8
Mam problem.

Zrobiłem stronę wielojęzyczną i wszystko działa doskonale. Jest to strona z jednym drzewem w którym każda strona posiada alternatywne języki.

Wiem również, że istnieje możliwość aby do różnych stron witryny kierowały różne domeny.

Czy jest możliwość aby w zależności od nazwy domeny było wyświetlane inne tłumaczenie strony. I nie chodzi mi o to aby dla każdej domeny (języka) robić oddzielny kawałek drzewa, ale aby wszystko było w jednym. Przykładowo jeśli wpiszę domena.pl to strona jest po polsku a jeśli domena.uk to po angielsku.

Byłbym wdzięczny za odpowiedź czy to jest możliwe*. I jeśli tak to za jakieś naprowadzenie na rozwiązanie.

* wiem, że wszystko jest możliwe.
Napisane: 04.05.2011 [13:08]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Tak, jest możliwe icon_smile.gif

Powinieneś uruchomić ext: RealURL (o ile tego jeszcze nie masz i tak w dobrym tonie jest oswajanie linków), później w konfiguracji (własnej, nie automatycznej) możesz skonfigurować RealURL w ten sposób, że domena np.: moja-domena.pl wyświetla stronę po polsku a moja-domena.de po niemiecku itd.

Musiałbym tego poszukać, więc powiedz mi czy w ogóle używasz, lub zamierzasz używać RealURL

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 04.05.2011 [14:39]
KMD
Twórca tematu
zarejestrowany: 09.03.2011
Posty: 8
Używam RealUrl. Byłbym wdzięczny za informacje jak go skonfigurować.
Napisane: 04.05.2011 [15:23]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
http://dmitry-dulepov.com/article/realurl-separate-language-domains-in-an-easy-way.html

Tu masz to ładnie opisane

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 04.05.2011 [21:34]
KMD
Twórca tematu
zarejestrowany: 09.03.2011
Posty: 8
Jeszcze jakbym wiedział który plik trzeba edytować... mój localconf.php, real_autoconf.php w środku wygląda zupełnie inaczej (jest $TYPO3_CONF_VARS['EXT']['extConf']['realurl']). real_conf.php nie istnieje. Czy to z powodu innej wersji systemu. Moje typo3 jest w wersji 4.5.1.

Pytanie powiązane:

Historia:
Mam stronę w której język domyślny to angielski, dodatkowo jest niemiecki, polski i francuski. Strona jest pod adresem domena.de. Po wpisaniu tego adresu w przeglądarce wyświetla się oczywiście strona po angielsku.

Pytanie:
Jak zrobić aby po wpisaniu domena.de strona wyświetlała się w języku niemieckim? Nie można tego rozwiązać w taki sposób aby język niemiecki uznać za domyślny (na co wskazywała by domena), ponieważ inne wersje językowe są tłumaczone z angielskiego (poza tym mądrzejsi ode mnie tak postanowili).
Napisane: 05.05.2011 [00:06]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Który plik:
Wejdź w Extension Managera i kliknij nazwę rozszerzenia RealUrl. Tu możesz odznaczyć tworzenie real_autoconf.php oraz na początek ustawić by plik konfiguracji nie był serializowany. Konfigurację teraz możesz umieścić w localcong.php lub w osobnym pliku realurl_conf.php.

Osobiście używam jeszcze innego pliku i po zmianach dokonuję serializacji i zapsiu do pliku realurl_conf.php - by troszkę czasu oszczędzić icon_smile.gif

Co do drugiej sprawy to zainteresuj się rozszerzeniem rlmp_language_detection.


pozdrawiam
Tomek
Napisane: 05.05.2011 [09:42]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
"KMD" napisał/a


Pytanie:
Jak zrobić aby po wpisaniu domena.de strona wyświetlała się w języku niemieckim? Nie można tego rozwiązać w taki sposób aby język niemiecki uznać za domyślny (na co wskazywała by domena), ponieważ inne wersje językowe są tłumaczone z angielskiego (poza tym mądrzejsi ode mnie tak postanowili).


Nie, nie można, przy tym modelu tłumaczenia język domyślny to ten w którym wprowadzasz dane domyślnie (bez tłumaczenia) w Twoim przypadku angielski. Jest on oznaczony uid'em 0 (zero) i większość rzeczy w TYPO3 najpierw odwołuje się do tego języka, potem dopiero szuka tłumaczenia, dlatego zamiana języka domyślnego wymagałaby po prostu... przepisania wszystkiego co masz po angielsku na język niemiecki a następnie utworzenie tłumaczenia angielskiego...

Gra nie warta świeczki.

Rozwiązaniem jest ta konfiguracja RealURL, do której link Ci podałem, co prawda nadal korzysta ona z atrybutu L do wybrania języka niedomyślnego, ale go ukrywa, dzięki czemu, jeśli dobrze przetłumaczysz zawartość, dla użytkownika fakt, że niemiecka strona jest tłumaczeniem z angielskiego będzie zupełnie transparentny.

Co do pliku konfiguracyjnego:

1. wejdź do managera rozszerzeń i znajdź RealURL (tak jak napisał Tomek)
2. Zostaw opcję automatycznej konfiguracji ALE ustaw format PHP (nie serializowany)
3. Wejdź do katalogu typo3conf i usuń plik real_autoconf.php (bez obaw - zostanie odtworzony)
4. wyczyść cały cache w BE a następnie odwiedź stronę serwisu - plik autokonfiguracji zostanie w tym momencie i będzie zawierał zwykłą tablicę PHP.
5. zmień nazwę pliku real_autoconf.php na realurl_conf.php
6. Wróć do managera rozszerzeń > RealURL i przełącz tryb konfiguracji z automatycznej na manualną, upewnij się, że nazwa pliku manualnej konfiguracji jest taka sama jak nazwa pliku, który utworzyłeś (poprzez zmianę nazwy autokonfiguracji)
7. kliknij update, wyczyść cache, usuń plik *_autoconf o ile w wyniku odwiedzin osób tzrecich został w międzyczasie utworzony ponownie.
8. Sprawdź poprawność działania ręcznej konfiguracji
9. Zastosuj zmiany z postu Dmitry'a

to wszystko, będzie działać jak chcesz... sprawdza się całkiem dobrze, wiem z doświadczenia.


TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 06.05.2011 [10:22]
KMD
Twórca tematu
zarejestrowany: 09.03.2011
Posty: 8
biesior, tomkraw1, dziękuję za pomoc.

Edycja realurl_conf.php jeszcze mnie czeka. Na ten czas wybrałem opcję prostszą, jesli nie prostacką:

TYPOSCRIPT
config.sys_language_uid = 2


gdzie 2 to id języka niemieckiego.
Napisane: 06.05.2011 [11:53]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
biesior a czy nie działało by to przełączanie domen z

TYPOSCRIPT
config.simulateStaticDocuments = 0
config.baseURL = http://www.domenka.en/
[globalString = ENV:HTTP_HOST=www.domenka.de]
config.baseURL = http://www.domenka.de/
[globalString = ENV:HTTP_HOST=domenka.pl]
config.baseURL = http://www.domenka.pl/
[global]
config.tx_realurl_enable = 1

?


pozdrawiam
Tomek
Napisane: 11.05.2011 [16:17]
KMD
Twórca tematu
zarejestrowany: 09.03.2011
Posty: 8
A jakbym wymyślił sobie tak:

mam domeny: jajko.pl, egg.uk, ei.de, oeuf.fr i chcę aby każda z nich była przeznaczona dla innego języka.

Pytam bo w przykładach zawsze domena jest ta sama z wyjątkiem końcówek.