Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

tt_news tłumaczenie wpisów


Autor Wiadomość
Napisane: 10.02.2011 [03:29]
jpluzek
Twórca tematu
zarejestrowany: 10.02.2011
Posty: 8
Witam, nie znalazłem takiego wątku więc pisze

Problem polega na tym, że mam skonfigurowane tłumaczenie strony i dla stron działa ono prawidłowo ale nie dla news'ów. Kiedy wchodze w moduł Lista->'Jakaś strona' mam wyświetloną tabele z elementami treści i ostatnia kolumna to 'Tłumacz do', w której to pojawia sie flaga jeżeli jeszcze dla danego elementu treści nie ma tłumaczenia. I kiedy ją klikne to - jeżeli chodzi przynajmniej o zwykłe strony - system przenosi mnie do okna edycji tego tłumaczenia a samo tlumaczenie w module LISTA jest przedstawione z wcięciem, co znaczy że jest to tłumaczenie dla tego konkretnego elementu treści.

Niestety nie dzieje się tak dla news'ów. Dla nich po kliknięciu w ikone flagi - np angielskiej - system nie przekierowuje mnie na strone edycji tłumaczenia tylko poprostu dodaje nowy element tylko w języku angielskim - nie ma wcięcia w module LISTA więc nie został prawidłowo powiązany z elementem oryginalnego tłumaczenia.

Aha i istotna sprawa, że problemu tego nie ma jeżeli jestem zalogowany jako administrator, tylko wtedy kiedy zaloguje się jako użytkownik, który nie jest administratorem. Zaznacze jeszcze że kombinowałem z najróżniejszymi uprawnieniami ale żadne nie naprawiało problemu. Już nie mam pomysłu jakie uprawnienia musiałbym nadać bo przejrzałem już chyba wszystkie.

A w związku z tym jest jeszcze jedna sprawa która mnie zastanawia. Otóż kiedy utworze nowy element i zaznacze mu język angielski - czyli nie tłumacze już istniejącego elementu tylko dodaje całkiem nowy - to system w żadnen sposób nie wyświetli mi tego elementu w angielskiej wersji strony. Wyświetli jedynie element, który jest tłumaczeniem istniejącego elementu w języku domyślnym. I chodzi tutaj zarówno o zwykłą treść na stronie jak i o newsy. Nie wiem dlaczego. Czy to braki w mojej konfiguracji?

Proszę o szybką odpowiedź.

[Ten temat był edytowany 2 razy. Ostatnio 10.02.2011 o 03:32.]
Napisane: 10.02.2011 [08:31]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Musisz danemu użytkownikowi (albo jeszcze lepiej grupie) zezwolić na dostęp do domyślnie wyłączonych pól tt_newsa:

Newsy: język
Newsy: oryg. tłum.

czyli w ustawieniach grupy BE na zakładce Lista Dostępu w tej najdłuższej liście "Dozwolone pola wyłączone (excludefields):" znajdź w/w pozycje i zaznacz je KONIECZNIE z przytrzymanym klawiszem CTRL, żeby nie anulować pozostałych ustawień.

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 10.02.2011 [08:53]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Co do drugiej części pytania - system wybiera zawsze rekordy w języku domyślnym a dopiero potem szuka ich lokalizowanych wersji, więc rekord tłumaczony bez rekordu w języku default jest po prostu pomijany.

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 10.02.2011 [09:38]
jpluzek
Twórca tematu
zarejestrowany: 10.02.2011
Posty: 8
No cóż, dzieki za odpowiedź. To było właśnie to.

Ale co do drugiej cześci, to nie ma możliwości, żeby system wyświetlał również tą treść która nie jest tłumaczeniem już istniejącej? No bo po co w takim razie możliwość tworzenia niezależnej treści w innym języku skoro i tak nie pojawi sie na stronie bo system ją zignoruje?.
Napisane: 10.02.2011 [09:46]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
No niestety, tak jak już pisałem to wynika z silnika tłumaczącego, on najpierw wyszukuje dostępne oraz widoczne elementy w języku domyślnym a dopiero potem wyszukuje ich tłumaczenia, dlatego jeśli np. ustawisz default jako ukryty to na zlokalizowanej stronie też zniknie...

Zgodzę się z Tobą, że to raczej błąd w założeniach, np. dla całej strony możesz wybrać opcję "Ukryj domyślne tłumaczenie", elementy treści powinny mieć podobny feature.

Inna sprawa, że mam pewien pomysł, który muszę sprawdzić, powiedz mi tylko używasz TemplaVoila, czy standardowy moduł Strona?

EDIT: a jednak to kwestia konfigu, patrz niżej

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 10.02.2011 [09:49]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

U mnie to działa. Tworzę rekord tt_news, oznaczam go jako en i pokazuje się tylko w angielskiej wersji strony.

Ale pewnie wynika to z ustawień językowych w config dla TV. Ja używam MTB.

=======================================
t33k
Napisane: 10.02.2011 [10:02]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
o! moja koncepcja nie przeszła, ale... znalazłem winowajcę:

config.sys_language_overlay

poczytaj o możliwych kombinacjach i zmień u siebie: http://typo3.org/documentation/document-library/core-documentation/doc_core_tsref/4.3.2/view/1/6/#id2511889

PS: muszę się pokajać - sposób działania silnika tłumaczącego opisany wyżej jest przypisany do wartości 1 tej zmiennej, ale szczęśliwie istnieją również inne opcje icon_smile.gif na swoje usprawiedliwienie dodam, że nie zdarzyło mi się wstawiać treści bez domyślnego tłumaczenia...

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 10.02.2011 [10:37]
jpluzek
Twórca tematu
zarejestrowany: 10.02.2011
Posty: 8
nie używam TemplaVoila choć często widze w dokumentacji odwołania do niego. Musze sprawdzić od czego on. Ja dopiero startuje w Typo3 dlatego wielu rzeczy jeszcze nie wiem, nie dotarłem do nich.

Ale do config.sys_language_overlay już dotarłem.

I udało mi sie w końcu osiągnąć to co chciałem.
Ustawienia w moim wypadku to:
config.sys_language_overlay = 0
config.sys_language_mode = content_fallback

I teraz naweet jeżeli element treści nie jest tłumaczeniem istniejącego elementu to też sie wyświetla.
Napisane: 10.02.2011 [10:43]
jpluzek
Twórca tematu
zarejestrowany: 10.02.2011
Posty: 8
To może jeszcze o coś zapytam

To może już poza głównym wątkiem ale....
Jakie uprawnienia trzeba ustawić, żeby użytkownik nie będący adminem mógł czyścić cały cache?
Tak na wszelki wypadek
Napisane: 10.02.2011 [10:50]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
http://typo3.org/documentation/document-library/core-documentation/doc_core_tsconfig/4.4.0/view/1/4/

TYPOSCRIPT
options.clearCache.all = 1


TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come