Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

tt_news nie widzi tłumaczenia?


Autor Wiadomość
Napisane: 21.01.2011 [08:43]
batonik1984
Twórca tematu
zarejestrowany: 21.01.2011
Posty: 3
Witam mam problem z którym już kilka godzin walcze. Mam witrynkę wielojęzyczną PL,EN, RU

Zainstalowałem tt_news zrobiłem update tłumaczenia w katalogu l10n mam tłumaczenie tt_news bo wszystkie potrzebne teksty są w pliku pl.locallang.xml

Problem w tym, że nadal na stronie widoczne jest np. [more]


Ktoś na forum wspominał o usunięciu z /ext/tt_news/pi/locallang.xml wpisów:

PHP
<languageKey index="pl" type="array">
</languageKey>


Usunąłem nie pomogło, nie pomogło nawet przekopiowanie ich do tego pliku.

Język z tego co wiem mam skonfigurowany:

TYPOSCRIPT
config.linkVars = L
 
# Polski, sys_language.uid = 0
[globalVar = GP:L = 0]
config.sys_language_uid = 0
config.language = pl
config.locale_all = pl_PL
[global]
 
# Angielski, sys_language.uid = 1
[globalVar = GP:L = 1]
config.sys_language_uid = 1
config.language = en
config.locale_all = english
[global]
 
# Rosyjski, sys_language.uid = 2
[globalVar = GP:L = 2]
config.sys_language_uid = 2
config.language = ru
config.locale_all = rusian
[global]



Próbowałem też wstawiać:

TYPOSCRIPT
plugin.tt_news {
 _LOCAL_LANG.pl {
  more = [wiecej...]
}}



Ale też marny rezultat ciągle mam to samo na stronie (czyszcze cache icon_smile.gif ) Albo jakoś się źle do czegoś odwołuje albo nie wiem już co zrobić.

HELP icon_smile.gif



Napisane: 21.01.2011 [09:39]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
a ustawiłeś język wtyczki? domyślnie wtyczka wstawiana jest z językiem angielskim. Każdy inny jest językiem dodatkowym. Dlatego idź do wtyki (mam na myśli tam gdzie ją wstawiłeś jako content element), wejdź w jej edycję i ustaw język polski.

powinno śmigać.

p.s. Witaj na forum

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 21.01.2011 [09:55]
batonik1984
Twórca tematu
zarejestrowany: 21.01.2011
Posty: 3
icon_smile.gif Gdybym coś tam takiego widział to już dawno bym spróbował. Chyba, że mowa o innym miejscu.

Na razie szukam:

Strona -> Języki pojawiają mi się kolumny tam w kolumnie Normalnej mam dodaną wtyczke z Newsami i pojawiają się w tym miejscu. Ale już tam widzę taki komunikat:

PHP
Domyślny  Umieść wtyczkę 
Wtyczka: Newsy
Wtyczka nie jest skonfigurowana



Gdy sobie wejdę w ten plugin to jedyna wzmianka o języku jest w zakładce ogólne ale tam w sumie decyduje to dla jakiego ustawionego języka ma się to pojawiać. Nie widzę nic o ustawieniach językowych wtyczki. Dodam, że mam tam wybrany język domyslny czyli PL. Gdy to zmieniam to znikają newsy pojawiając się na innej wersji językowej.



Wrzucę jeszcze wszystko co mam na temat tt_news w TS bo może tu coś nakopałem

TYPOSCRIPT
plugin.tt_news.pid_list = 13
plugin.tt_news.enableConfigValidation = 1
plugin.tt_news.singlePid = 13 
 
plugin.tt_news.sys_language_mode = strict
 
 
plugin.tt_news.displayList.subheader_stdWrap {  
  append = TEXT  
  append.data = register:newsMoreLink  
  append.wrap = <p class="readMore">|</p>
}
 
plugin.tt_news.code >
plugin.tt_news.code = LIST
 
plugin.tt_news{
 _LOCAL_LANG.pl {
 more= wiecej
 
 }}
 
 
 
#Budujemy dowolne zapytanie do bazy danych w celu pobrania rekordów.
 
temp.ttnewsrec = COA
temp.ttnewsrec {
10 = CONTENT
10.table = tt_news
10.select {
pidInList = this
where = deleted=0 AND hidden=0
orderBy = datetime desc
max = 5
}
}
 
#Sprawdzamy  czy istnieje parametr tx_ttnews[tt_news] i jeśli tak zmieniamy code na SINGLE i renderujemy rekord.
 
[globalVar = GP:tx_ttnews|tt_news > 0]
plugin.tt_news{
code = SINGLE
}
lib.myNewsLast < plugin.tt_news
 
#W innym przypadku pokazujemy listę.
 
[else]
lib.myNewsLast< temp.ttnewsrec
[global]


[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 21.01.2011 o 09:57.]
Napisane: 21.01.2011 [10:12]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
Zupełnie nie Cię nie rozumiem.

Po pierwsze ustaw wtyczkę. Skoro widzisz napis "Wtyczka nie jest skonfigurowana" to powinieneś od razu to poprawić. W przypadku tt_news musisz wybrać język, wskazać single view, startingpoint (jeśli jest taka potrzeba). Zajrzyj do dokumentacji.

Dopiero jak wtyczka będzie skonfigurowana zacznij modzić dalej.

Co do języka ustaw prawidłowo język dla wtyczki. Wejdź w edycję wtyczki i ustaw język własnie na zakładce ogólne. Przecież te zakładki, które tam widzisz dotyczą właśnie tego elementu.

Zupełnie pomyliłeś pojęcia. Od tego dla jakiego języka ma się co wyświetlać decydujesz przez Page > translate ( Strona > Języki). Dla każdego języka wstawiasz plugin. Każdy plugin ma własne ustawienia języka. Właśnie w zakładce ogólne.

Przydałby się screen żeby zobaczyć. Może to coś ułatwi.



Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 21.01.2011 [10:18]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
Ten warunek jest zbędny i może wprowadzać problemy.
TYPOSCRIPT
[globalVar = GP:L = 0]
config.sys_language_uid = 0
config.language = pl
config.locale_all = pl_PL
[global]


Po prostu język polski daj bez warunku.

TYPOSCRIPT
config.sys_language_uid = 0
config.language = pl
config.locale_all = pl_PL


=======================================
t33k
Napisane: 21.01.2011 [10:35]
batonik1984
Twórca tematu
zarejestrowany: 21.01.2011
Posty: 3


Po pierwsze ustaw wtyczkę. Skoro widzisz napis "Wtyczka nie jest skonfigurowana" to powinieneś od razu to poprawić. W przypadku tt_news musisz wybrać język, wskazać single view, startingpoint (jeśli jest taka potrzeba). Zajrzyj do dokumentacji.



Poczytam icon_smile.gif poustawiam. THX




Po prostu język polski daj bez warunku.


BINGO icon_smile.gif to go bolało.

Wielkie dzięki i do usłyszonka icon_wink.gif