Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

Konfiguracja własnego rozszerzenia


Autor Wiadomość
Napisane: 17.11.2010 [14:55]
sim_co
Twórca tematu
zarejestrowany: 18.02.2010
Posty: 168
Witam,

Jak skonfigurować własne rozszerzenie, tak, żeby od strony backendu przy edycji pozycji wszystkie pola były powielone dla wszystkich języków? Jeśli dla danego języka nie było by tłumaczenia - zaciągą z domyślnego?

Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

simcode.pl
Napisane: 17.11.2010 [18:03]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
hmm wydaje mi się, że musisz skorzystać z hook`a systemowego pozwalającego na ingerencję w proces zapisu rekordu do bazy

Zapoznaj się z tym artykułem: http://typo3.org/development/articles/how-to-use-existing-hooks/

Da ci pogląd na to o co mi chodzi icon_smile.gif Jednak posprawdzaj czy innych metod nie ma bo moja jest dość toporna icon_biggrin.gif

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 19.11.2010 [14:26]
sim_co
Twórca tematu
zarejestrowany: 18.02.2010
Posty: 168
Dzięki, w weekend do tego usiądę icon_wink.gif

simcode.pl
Napisane: 22.11.2010 [13:18]
artur2000
zarejestrowany: 09.12.2008
Posty: 65
Zastanawiam sie tylko po co szukac w ogole rozwiazania. Przede wszystkim po co z gory zapisywac tlumaczenia? Przy odpowiedniej konfiguracji TS TYPO3 zawsze bedzie bral wersje default jakiegos pola, jesli nie ma odpowiedniego tlumaczenia

TYPOSCRIPT
page.config.sys_language_mode = content_fallback


Pod warunkiem oczywiscie, ze w kodzie wlasnego rozszerzenia uzyjemy do tego celu odpowiedniej metody z api

PHP
$rowTranslated = $GLOBALS['TSFE']->sys_page->getRecordOverlay($table,$row, $GLOBALS['TSFE']->sys_language_content, $GLOBALS['TSFE']->sys_language_contentOL);


Przyklad patrz tt_news: class.tx_ttnews-php, Line 994 ff

[Ten temat był edytowany 2 razy. Ostatnio 22.11.2010 o 13:19.]

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member
Napisane: 10.12.2010 [09:21]
sim_co
Twórca tematu
zarejestrowany: 18.02.2010
Posty: 168


Zastanawiam sie tylko po co szukac w ogole rozwiazania. Przede wszystkim po co z gory zapisywac tlumaczenia? Przy odpowiedniej konfiguracji TS TYPO3 zawsze bedzie bral wersje default jakiegos pola, jesli nie ma odpowiedniego tlumaczenia

TYPOSCRIPT
page.config.sys_language_mode = content_fallback


Pod warunkiem oczywiscie, ze w kodzie wlasnego rozszerzenia uzyjemy do tego celu odpowiedniej metody z api

PHP
$rowTranslated = $GLOBALS['TSFE']->sys_page->getRecordOverlay($table,$row, $GLOBALS['TSFE']->sys_language_content, $GLOBALS['TSFE']->sys_language_contentOL);



Witaj,

Jaka powinna być konfiguracja TCA (tca.php) dla rozszerzenia, żeby obiekt CONTENT w TS wybierał rekordy na podstawie

TYPOSCRIPT
languageField = sys_language_uid


Mam ustawione:
TYPOSCRIPT
page.config.sys_language_mode = content_fallback

i z mojego rozszerzenia niestety nie wybiera mi wersji językowej innej niż domyślna.

Zrobiłem w końcu tak:

TYPOSCRIPT
allItems = CONTENT
allItems {
  table = tx_yachtyachts_models
  select {
    selectFields < selectFields
    pidInList = 14
    where = top5=1
    andWhere {
      data = GPvar:L
      intval = 1
      wrap = sys_language_uid=|
    }
    orderBy = name asc
    max=5
  }
  renderObj < item
}


Ale wiadomo, że w tym przypadku jeśli nie będzie tłumaczenia dla wybranego języka to nie pobierze mi wersji domyślnej, więc stąd moje pytanie.

Czytałem, że dla tt_news trzeba dodać coś takiego:

PHP
transOrigPointerField = l18n_parent
  transOrigDiffSourceField = l18n_diffsource
  languageField = sys_language_uid


Czy dla własnego wystarczy zmienić l18n_parent -> l10n_parent, l18n_diffsource -> l10n_diffsource ?

Z góry dzięki, bo już trochę się z tym męczę icon_wink.gif

simcode.pl