Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

Flagi nie działają


Autor Wiadomość
Napisane: 24.09.2010 [12:50]
studnia
Twórca tematu
zarejestrowany: 24.09.2010
Posty: 9
Witam,

Jestem początkującym jeśli chodzi o Typo3, więc i pytań pewnie będę miał kilka.

Póki co utknąłem przy tworzeniu strony dwujęzycznej.
Stworzyłem alternatywny język (Angielski), na stronie dwujęzycznej dodałem flagi (tzn tylko brytyjską flagę), przetłumaczyłem stronkę, ale po kliknięciu w nią nic się nie dzieje - nadal mam polską wersję strony.

Kod z templatki:

config.linkVars = L
config.sys_language_overlay = content fallback
config.language = pl
config.locale_all = pl_PL.utf8
config.sys_language_uid = 0

[globalVar = GP:L = 6]
config.language = en
config.locale_all = en_GB
config.sys_language_uid = 6
[global]

temp.languageMenu < plugin.tx_srlanguagemenu_pi1
temp.languageMenu.languagesUidsList = 0,6
temp.languageMenu.defaultLayout= 0
temp.languageMenu.hideIfNoAltLanguages=1
temp.languageMenu.showInactive=0
temp.languageMenu.defaultLanguageISOCode=PL
page.1.marks.LANGUAGEMENU < temp.languageMenu

uid języka angielskiego to 6.

Dodatkowo, czy można zrobić tak aby flagi wyświetlane były tylko raz na stronie? Bo z tego co zdążyłem zauważyć to będę musiał dodawać flagę na każdej podstronie, a to chyba bez sensu..

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 24.09.2010 o 13:44.]
Napisane: 26.09.2010 [12:28]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Są dwa sposoby uzyskania wielojęzyczności w TYPO3. Osobne gałęzie dla każdego języka albo jedno drzewko dla wszystkich języków. W tym drugim przypadku trzeba dla każdej strony serwisu dodawać języki alternatywne jeśli mają mieć tłumaczenia. Wybór należy do Ciebie.

"studnia" napisał/a

config.linkVars = L
config.sys_language_overlay = content fallback
config.language = pl
config.locale_all = pl_PL.utf8
config.sys_language_uid = 0

[globalVar = GP:L = 6]
config.language = en
config.locale_all = en_GB
config.sys_language_uid = 6
[global]


Dopisz jeszcze dla każdego języka:
TYPOSCRIPT
config.htmlTag_langKey = pl

wtedy tag HTML będzie uzupełniany o lokalizację.

Twoja konfiguracja wydaje się być poprawną. Nie wstawiaj flag sr_languagemenu samo doda flagi jak Ci się nie będą podobały to późnej je zmienisz.
Może na początek wykomentuj trochę konfiguracji.
TYPOSCRIPT
# Language Menu
temp.languageMenu < plugin.tx_srlanguagemenu_pi1
temp.languageMenu.languagesUidsList = 0,1,2
temp.languageMenu.defaultLayout = 0

To cała moja konfiguracja sr_langguage menu jaką mam na 2 instalacjach.

Tu jest biblia wielojęzyczności w TYPO3: http://typo3.org/documentation/tips-tricks/multi-language-sites-in-typo3/

pozdrawiam
Tomek