Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

tlumaczenie tekstu i loga z szablonu


Autor Wiadomość
Napisane: 15.09.2010 [11:49]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
Podstawowa rzecz

Mam już stronę w dwóch językach i wszystko jest ok, ale
w szablonie chciałbym gdzieś np zboku coś napisać.

Co zrobić, żeby to było w dwóch językach?

tak samo z logiem. Logo ma napis i chciałbym, żeby
na stronie z innym językiem podmieniał plik.
Napisane: 15.09.2010 [12:20]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
przypisz to do markera a wartość markera ustaw na podstawie parametru L za pomocą typoskryptu

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 15.09.2010 [13:11]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
icon_smile.gif

a czy mógłbym prosił łopatologicznie?
Napisane: 15.09.2010 [13:18]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
dla przykładu.

1. tworzysz marker w szablonie ###LOGO###

2.
TYPOSCRIPT
marks.LOGO < temp.logo
 
[globalVar = GP:L = 1]
temp.logo = HTML
temp.logo.value = <img src="fileadmin/templates/img/logo_pl.jpg" />
[globalVar = GP:L = 2]
temp.logo = HTML
temp.logo.value = <img src="fileadmin/templates/img/logo_en.jpg" />
[global]


Na tej zasadzie

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 15.09.2010 [13:37]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
Można też spróbować stworzyć taki bardziej uniwersalny marker, gdzie zbędne byłyby warunki
TYPOSCRIPT
temp.logo = HTML
temp.logo.dataWrap = <img src="fileadmin/templates/img/logo_{TSFE:config|config|language}.jpg" />


Nie testowałem ale powinno zadziałać.

=======================================
t33k
Napisane: 20.09.2010 [14:55]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
kurcze gdzie ja mam to wkleić?
próbowałem na różne sposoby w różnych miejscach i nie działa.
Napisane: 20.09.2010 [15:44]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
no jak to gdzie ? wejdź w Template->setup i tam to wklej czyli tam gdzie masz konfigurację typoscript.

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 20.09.2010 [16:55]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
Btw - widzę błąd w swoim kodzie. Obiekt HTML nie ma stdWrap na podstawowym poziomie, więc powinno być:

TYPOSCRIPT
temp.logo = TEXT
temp.logo.dataWrap = <img src="fileadmin/templates/img/logo_{TSFE:config|config|language}.jpg" />


=======================================
t33k
Napisane: 20.09.2010 [22:50]
ohny
Twórca tematu
zarejestrowany: 15.07.2010
Posty: 117
no to dokładnie tam wkleiłem i nie zadziałało,
ale zadziałało tak:
TYPOSCRIPT
[globalVar = GP:L = 0]
page.10.marks.NEWS = TEXT
page.10.marks.NEWS.value = AKTUALNOŚCI
[globalVar = GP:L = 1]
page.10.marks.NEWS= TEXT
page.10.marks.NEWS.value = NEWS
[global]
Napisane: 21.09.2010 [00:13]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
Coś musisz źle robić w takim razie.

Własnie przed chwilą potrzebowałem konstrukcji
TYPOSCRIPT
TSFE:config|config|language
w jednym z moich projektów i zadziałało bezbłędnie.

Na pewno masz plik fileadmin/templates/img/logo_en.jpg w odpowiedniej lokalizacji?

Btw: labele językowe powinno się pobierać z plików językowych xml konstrukcją:

TYPOSCRIPT
page.10.marks.NEWS = TEXT
page.10.marks.NEWS.data = LLL:EXT:moje_rozszerzenie/locallang.xml:news


Nie będziesz się wówczas musiał bawić w conditions. I jak dodasz nowy język to tylko dodasz nowy label w pliku językowym bez zmian typoscript. Chyba prostsze i bardziej uniwersalne, prawda?




=======================================
t33k