| Autor | Wiadomość |
|---|---|
|
Napisane: 12.02.2009 [23:14]
|
|
|
tomkraw1
Twórca tematu
|
Witam! Jestem po upgrade. Wykonałem go z instrukcją w ręku. Prawie się udało. Jednak nie działa mi drzewko witryny (ehm środkowa kolumna w BE). Po prostu nie rozwija się. Nie wiem czy przegapiłem informacje o zmianie w jego obsłudze. Nie mam ostrzeżeń ani błędów w FE i BE. Czy ktoś natknął się na ten problem? pozdrawiam Tomek |
|
Napisane: 14.02.2009 [11:49]
|
|
|
kss
admin
|
Jesteś pewien, ze wykonałeś install->database->compare ? |
|
Napisane: 15.02.2009 [10:32]
|
|
|
tomkraw1
Twórca tematu
|
Tak. Compare robiłem. Dodałem wszystkie sugerowane tabele indeksy itd. Jedynie w części gdzie aktualizator nie zaznaczył tabel do usunięcia - prawdopodobnie niepotrzebnych - tych tabel, pól nie usunąłem. |
|
Napisane: 15.02.2009 [11:31]
|
|
|
kss
admin
|
W Firefox jest takie rozszerzenie FireBug. Pewnie go używasz, jak nie to zachęcam. 1) włącz dla domeny w której jest ta instalacja śledzenie aktywności sieciowej: Support for Network monitoring. 2) Naciśnij na ikonkę plusika w drzewku 3) przejdź do FireBug do zakładki Net i sprawdź ostatnią aktywność sieciową. To będzie wywołanie w stylu: http://domena/typo3/ajax.php?ajaxID=SC_alt_db_navframe%3A%3AexpandCollapse&PM=0_1_52_browsePages Wejdź w zakładke "Response" i sprawdź błąd jaki zwraca ajax. Podejrzewam, że jakieś rozszerzenie może mieć dodatkowe linie po kończącym znaku ?> w pliku php. Jak nie chcesz się bawić w FireBug'a to możesz też odinstalować wszystkie rozszerzenie "local" i sprawdzić czy zadziała. Potem doinstalowywać kolejno rozszerzenia i sprawdzić, które jest tym trefnym. Następnie w rozszerzeniu tym usunąć wszystkie znaki po kończącym ?> |
|
Napisane: 15.02.2009 [23:27]
|
|
|
tomkraw1
Twórca tematu
|
Mam ostrzeżenie i błąd w pliku: public_html/typo3_src-4.2.5/t3lib/class.t3lib_div.php w linii 4687, w funkcji t3lib_div::require_once. Chciała by ona włączyć plik public_html/typo3/alt_db_navframe.php. Problem w tym, że zmieniłem nazwę katalogu typo3, a to znaczy, że gdzieś w źródłach typo3 nie została użyta zmienna TYPO3_mainDir i "typo3/" jest na sztywno zakodowane. Plik alt_db_navframe.php w moim zmienionym katalogu istnieje. Rozszerzeń w takim razie nie podejrzewam o błąd bo przed upgrade drzewko działało. |
|
Napisane: 16.02.2009 [09:15]
|
|
|
kss
admin
|
Sądziłem, że ajax'owe drzewko wprowadzono dopiero w 4.2, ale jeżeli było już w 4.1 to rzeczywiście rozszerzenia raczej nie mają tu znaczenia. Spotkałem się z opiniami, ze zmiana ścieżki typo3/, nie jest wskazana, właśnie ze względu na to, że nie jest to tak do końca przetestowane i wspierane. A nie możesz zmienić tej ścieżki na domyślną i sprawdzić czy zadziała? |
|
Napisane: 17.02.2009 [08:44]
|
|
|
tomkraw1
Twórca tematu
|
kss miałeś rację. Po zmianie nazwy symlinka na pierwotny drzewko działa. Wiesz, instrukcję zmiany nazwy katalogu mam ze stron dokumentacji typo3. Poza tym. Zawsze zmiana katalogu utrudni zabawę potencjalnym cwaniakom. |
|
Napisane: 17.02.2009 [11:09]
|
|
|
kss
admin
|
tomkraw1 napisał/a Wiesz, instrukcję zmiany nazwy katalogu mam ze stron dokumentacji typo3. Poza tym. Zawsze zmiana katalogu utrudni zabawę potencjalnym cwaniakom. Widzisz. Niby w instrukcji, ale jak widać nie do końca przejmują się użytkownikami, którzy zmieniają tę ścieżkę. Co do cwaniaków.. Części ataków może i w ten sposób unikniesz, ale większość dziur, które znam, jak również najnowsza i najgroźniejsza (atak jumpurl) działa również ze zmienioną ścieżką typo3/. IMHO dla bezpieczeństwa najważniejsza jest szybka aktualizacja. Każde dodatkowe metody zabezpieczenia (jak np. zmiana ścieżki) działają in plus, ale jak sam widzisz są trudne w utrzymaniu. Trzeba rozważyć czy się opłaca |