Tematy bez nowych odpowiedzi

Kodowanie, błedy iso

Autor Wiadomość
Napisane: 29.01.2009 [16:42]
marrrecki
Twórca tematu
Przy próbie aktualizacji strony z wersji 3.8 do 4.2.4 pojawiają się krzaki w polskich znakach. Do tego dochodzi jeszcze ogólny błąd przy sprawdzaniu kompatybilności bazy danych. Błąd mówi, że funkcja jakaś tam nie obsługuje kodowania iso-8859-2.
Panowie, macie jakieś porady?
Napisane: 29.01.2009 [18:33]
kss
admin

Na jakim serwerze (nazwa hostingodawcy) dokonujesz tego upgradu ?

Certyfikowany Integrator Systemu TYPO3
http://www.cms-partner.pl
Napisane: 29.01.2009 [21:05]
marrrecki
Twórca tematu
linuxpl.com
Napisane: 29.01.2009 [22:37]
dpacholczyk
może chodzi o konfigurację bazy ?
ja się spotkałem z tym, że moje tabele u tego hostingowca były poustawiane na latin-sweedish czy jakoś tak

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.
Napisane: 29.01.2009 [22:41]
marrrecki
Twórca tematu
sprawdzałem, to nie to. wszystko przed i pod jest na latin2_general_ci.

W ogóle zauważyłem dużo więcej błędów mysql, ale niewiele mówiących - error mysql_num_rows

Prawie się udało.
Zrobiłem tak:
1.Skopiowałem na serwer najnowsze dummy (stare katalogi typo3 poprzedziłem _)
2.Ponieważ strona była na kodowaniu iso-8859-2 pobrałem extension convert2utf8 i skonwertowałem wszystkie dane na utf-8
3.W pliku localconf ustawiłem beforcecharset na utf-8 (można to zrobić przez instalację)
4.W instalacji dokonałem porównania tabel i aktualizacji. Ponieważ rozszerzenie mkl_products wysypywało błąd powtórzenia var $cObj w jednym z plików, edytowałem go usuwając powtórzenie. Wszystko przeszło bez dalszych problemów
5.Przy próbie sprawdzenia poprawności wersji bazy danych pojawił się kolejny problem z extension kb_conttable. Tematu błędu nie pamiętam. Jednak rozszerzenie musiałem odinstalować, wtedy dokonać porównania bazy i znów zainstalować rozszerzenie.
6.Wszystko wyglądało pięknie, jednak okazało się, że TYPO3 jakby gubił kodowanie co jakiś czas. Pogooglowałem trochę i rozwiązanie okazało się trochę sztywne. Otóż w pliku t3lib/class.t3lib_db.php po
TYPOSCRIPT
$this->link = @mysql_pconnect($TYPO3_db_host, $TYPO3_db_username, $TYPO3_db_password);
wstawiłem
TYPOSCRIPT
$this->admin_query('SET CHARACTER SET latin2');
i problem zniknął.
Wszystko ładnie poaktualizowałem. Został tylko jeden błąd:
TYPOSCRIPT
Warning: mysql_fetch_row(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/public_html/projekty/t3lib/class.t3lib_db.php on line 823

Pojawia się on jak wybiorę w panelu lista->jakiś element drzewa.

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 31.01.2009 o 13:03.]
Napisane: 21.12.2009 [17:03]
wieslawg
Mamy podobny błąd- po upgrade pojawiły się "krzaczki" zarówno na froncie jak i od strony admina. Widoczne sa w tekście jak i nazwach poszczególnych stron (np. Strona główna).

Typo3 jest hostowane u nas, admin stwierdził, że z kodowaniem bazy wszystko jest OK (była poprzednio ustawiona na utf-8 i nie było żadnych problemów) i przypuszcza też, że to sprawa template (żadnych zmian tu nie było robionych).

Jeżeli to sprawa template, to skąd wówczas "krzaczki" w nazwach stron widoczne we front & backendzie?

Napisane: 21.12.2009 [18:11]
dpacholczyk
a skonfigurowałeś podczas instalacji odpowiednią wymianę danych z bazą ?

http://forum.typo3.pl/faqbaza-wiedzy/post/instalacja-1/481.html

Napisane: 22.12.2009 [10:08]
wieslawg
[SYS][setDBinit] w All Configuration jest też dobrze skonfigurowany.

Próbowałem zrobić mały test - wprowadziłem kilka liter typu "śćęół" do tekstu i wszystkie te nowe są OK - zarówno od frontu jak i od strony admina Typo3. Wydaje się, że ze strony Typo3 jest dobrze. Wcześniej było wszystko kodowane w utf-8 (takie były ustawienia Typo3 jak i samej bazy (co sprawdził admin bazy), a jednak starszy tekst ma "krzaki"

Innymi słowami operacja się udała tylko pacjent "umarł".

P.S. Czekam jeszcze na informację admina jak on widzi tekst w samej bazie - zarówno przed dumpem jak i tej obecnej.

Napisane: 22.12.2009 [10:14]
biesior
admin
Wiesławie, prawdopodobnie znaki wysypały się podczas exportu/importu przeczytaj moją odpowiedź do pytania z FAQ (tamten post został usunięty i przeniesiony)

Wykonaj sobie także skrypcik zamieszczony w nowym wątku, może uda Ci się coś ustalić.

http://forum.typo3.pl/forum/post/ogolne/1292.html

Tak jak napisałem, jeśli problem wynikał z pomieszania kodowań eksport-import trzeba na spokojnie ustalić jakie wartości powinny być użyte w obu przypadkach i ponowić dumpa z poprawnym zestawem...

Sesja wygasła, zaloguj się, żeby się wylogować.

T3CI
KO System enthusiast