Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

Typo3 na home.pl - zmiana przekierowania serwisu z domeny na subdomenę


Autor Wiadomość
Napisane: 10.09.2014 [23:27]
sake1
Twórca tematu
zarejestrowany: 05.05.2013
Posty: 5
Witam

Mam problem z domeną i serwisem na TYPO3. Przeczytałem wszystkie wątki ale nic mi to nie pomogło nadal nie wiem jak rozwiązać problem.

Serwis jest na home.pl. Domena była przypisana do roota. Kiedy było pod mojadomena.pl dział poprawnie.
Gdy stworzyłem subdomenę i przypisałem go serwis TYPO3 do subdomeny old.mojadomena.pl a domenę mojadomena.pl przypisałem do katalogu /nowastrona przestał poprawnie się wyświetlać pod tą subdomeną.

Czyli nic nie przenosiłem a zmieniłem przypisanie domen do katalogów.

Rozwaliły się css prawdopodobnie przez znacznik base, jest tak że gdzieś jest na stałe przypisana domena mojadomena.pl ponieważ w kodzie źródłowym strony jest taki znacznik
<base href="http://www.mojadomena.pl/" />
a powinien być
<base href="http://old.mojadomena.pl/" />

Nie znalazłem tego gdzie by to mogło być.

Proszę o pomoc.
Napisane: 11.09.2014 [08:46]
zigzag
admin
zarejestrowany: 18.05.2010
Posty: 72
Cześć sake1, temat nie raz poruszany na forum więc chyba słabo szukałeś.
<base ...> można skonfigurować za pomocą Typoscriptu, otwórz główny korzeń serwisu z poziomu Szablon (template) i w części Constans poszukaj wpisu baseURL = http://www.mojadomena.pl/
Może się też zdarzyć że TS będzie czerpany z pliku <INCLUDE_TYPOSCRIPT... > wtedy edytować musisz plik TS.

Pamiętaj aby po całej operacji zrzucić cache.
Napisane: 11.09.2014 [09:50]
sake1
Twórca tematu
zarejestrowany: 05.05.2013
Posty: 5
Nie wiem co to jest TS, nawet nie ma dostępu do panelu a przynajmniej jak na razie.
Miałem nadzieję że wystarczy wpis zmienić w jakimś pliku i tyle a tu wiedze że chyba muszę załatwić dostęp do panelu.
Dobrze zrozumiałem?
Napisane: 26.02.2015 [13:51]
oskarrubis
zarejestrowany: 12.02.2015
Posty: 3
Tak, niestety ale musisz mieć dostęp do panelu