Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

Przeniesienie Typo3 4.2.6


Autor Wiadomość
Napisane: 20.02.2013 [16:23]
jetonx
Twórca tematu
zarejestrowany: 20.02.2013
Posty: 3
Witam wszystkich forumowiczów.

Przeniosłem ostatnio stronę typo3 i mam problem.
W logach mogę wyczytać kilkaset błędów:

[Wed Feb 20 15:24:22 2013] [error]PHP Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/xxxxxxx/domains/xxxxxxxx/public_html/t3lib/class.t3lib_div.php on line 1081

I teraz mam pytanie.
Strona się wyświetla, ale nie widać treści stron. TO znaczt całt template jest, menu ale nie widać środkowej treści. Domniemam że to wina chyba pluginu tx_news

Stara konfiguracja serwera to: PHP 5.2.17 oraz mysql 4.x
Nowa konfiguracja serwera to: Php 5.3.15 oraz mysql 5.x

No i teraz pytanie, co mogę zrobić aby to uruchomić poprawnie. Może jakieś biblioteki są potrzebne?
Napisane: 20.02.2013 [20:22]
mushroomhead
zarejestrowany: 25.11.2009
Posty: 51
Przeniosłeś z 4.2.6 do jakiej wersji?
Wywal na początek wszystko w katalogu typo3temp, z typo3conf pousuwaj pliki typu temp_CACHED_FE_jakies_cyfry_bla_bla.php

Najlepiej sprawdz firebugiem co jest w tych pustych miejscach.
Jeśli używasz mod_rewrite, to pamietaj aby w htaccess dać cos takiego

<FilesMatch "\.js\.gzip$">
AddType "text/javascript" .gzip
</FilesMatch>
<FilesMatch "\.css\.gzip$">
AddType "text/css" .gzip
</FilesMatch>
AddEncoding gzip .gzip

Ustaw kompresje instal tool na rózne wartości i poeksperymentuj czy cos sie zmieniło.
Napisane: 22.02.2013 [16:30]
jetonx
Twórca tematu
zarejestrowany: 20.02.2013
Posty: 3
"mushroomhead" napisał/a

Przeniosłeś z 4.2.6 do jakiej wersji?

NIe przenosiłem z wersji tylko przenosiłem pomiędzy serwerami.
Napisane: 22.02.2013 [17:39]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
ereg() jest przestarzałe od wersji PHP 5.3.0. Zapewne w TYPO3 została ta funkcja wymieniona na preg_match().
Zakładam, że stronka nie jest w produkcji skoro treść się nie wyświetla. Zatem zrób aktualizację do nowszej wersji TYPO3.
Kiedyś koledzy sugerowali żeby nie robić aktualizacji na najnowszą wersję tylko minorami. Czyli z 4.2.x na 4.3.x itd. w górę. Z tak starą instalacją nie aktualizuj ponad 4.5.

pozdrawiam
Tomek
Napisane: 22.02.2013 [17:41]
jetonx
Twórca tematu
zarejestrowany: 20.02.2013
Posty: 3
"tomkraw1" napisał/a

ereg() jest przestarzałe od wersji PHP 5.3.0. Zapewne w TYPO3 została ta funkcja wymieniona na preg_match().
Zakładam, że stronka nie jest w produkcji skoro treść się nie wyświetla. Zatem zrób aktualizację do nowszej wersji TYPO3.
Kiedyś koledzy sugerowali żeby nie robić aktualizacji na najnowszą wersję tylko minorami. Czyli z 4.2.x na 4.3.x itd. w górę. Z tak starą instalacją nie aktualizuj ponad 4.5.

Kto się podejmie i za ile? I czy z fakturą?