Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

Problem z utworzeniem kopii roboczej w podkatalogu


Autor Wiadomość
Napisane: 09.08.2011 [13:42]
czumaszu
Twórca tematu
zarejestrowany: 09.08.2011
Posty: 4
Otrzymałem Typo3 w spadku po koledze i zanim coś popsuję chciałem stworzyć sobie roboczą kopię do nauki. W tym celu wykonałem następujące kroki:

1. Skopiowałem wszystkie pliki obecnej istalacji do katalogu mojadomena.com/beta
2. Utworzyem bazę danych beta do której zimportowałem kopię mojej aktualnej bazy
3. Dane dostępowe do bazy beta umieściłem w localconf.php (w katalogu beta)
4. Wywołuję kopię mojej strony mojadomena.com/beta i otrzymuję następujący błąd:
Cannot find tslib/. Please set path by defining $configured_tslib_path in index.php
5. Podałem ścieżkę do tslib i otrzymuję kolejny błąd:
Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required '/var/www/virtual/kunde-mojadomena.com/htdocs/beta/t3lib/class.t3lib_timetracknull.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/virtual/mojadomena.com/htdocs/beta/typo3_src-4.5.2/typo3/sysext/cms/tslib/index_ts.php on line 106

co robię żle? Na logikę gdzieś muszę przecież gdzieś wprowadzić informację, że moja kopia znajduje się w podkatalogu beta?
Napisane: 09.08.2011 [14:01]
mushroomhead
zarejestrowany: 25.11.2009
Posty: 51
Nie jestem jasnowidzem, wiec ciężko mi powiedzieć, ale to ma problem z symlinkami. Są pewnie tak ustawione, ze wciąż wskazują na pierwotne miejsce i w tym drugim miejscu brakuje głównych składników, dlatego sie nie uruchamia.
Najprościej, żeby już nie kombinować, to zobacz jaka masz wersje TYPO3. Sciagnij ją sobie, rozpakuj i do mojadomena.com/beta wgraj pakiet źródłowy, czyli głownie podkatalogi /typo3 i /typo3lib (w zasadzie wszystko co w pakiecie źródłowym).


Jak juz wgrasz, to moze być tak, ze bedzie sie uruchamiać, ale moze wciaz wskazywac na dawne miejsce, wiec sprawdz w głównym szablonie typoscript zmienną baseURL, aby wskazywała na mojadomena.com/beta a nie na mojadomena.com
Napisane: 09.08.2011 [14:38]
czumaszu
Twórca tematu
zarejestrowany: 09.08.2011
Posty: 4
Dziękuję! Nadpisanie /typo3 i /typo3lib pomogło!
Napisane: 09.08.2011 [17:14]
czumaszu
Twórca tematu
zarejestrowany: 09.08.2011
Posty: 4
Mam jeszce jeden problem. Zalogowałem się do Back-End i po chwili zostałem wylogowany. Po podaniu loginu i hasła nie jestem logowany ponownie ale nie widzę również żadnej informacji o błędnym haśle. Po usunięciu cookies i generalnie całej historii w przeglądarce i odświeżeniu strony znów mogę się zalogować. Nietety jestem zupełnym nowicjuszem w kwestii typo i nie wiem jak ten problem rozwiązać.
Napisane: 09.08.2011 [17:42]
mushroomhead
zarejestrowany: 25.11.2009
Posty: 51
to moze nie byc problem TYPO3 tylko przeglądarki. Sam dosyć czesto miałem takie historie z firefoxem. Jesli to firefox, wówczas czesto pomagało narzedzia->opcje->zaawansowane-> Wyczysc teraz

Najlepiej uzywaj dwóch lub wiecej przegladarek, np. chrome . Wówczas jesli nie chce sie zalogować w jednej, a działa bez problemu w drugiej, to wiadomo, ze wina przegladarki.

Oczywiscie jesli to nie przeglądarka, moga byc inne przyczyny, np uszkodzone pliki zródłowe w typo3 lub typo3lib, wówczas wystarczy nadpisac te katalogi i powinno pomóc.
Napisane: 09.08.2011 [22:31]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
W TYPO3 nie ma takiego katalogu jak typo3lib/ ale jest t3lib/.

Wywal pliki typo3temp/temp_CACHED*.php.

Po zalogowaniu do BE popraw domenę w szablonie TS config.baseURL jeśli miałeś w poprzedniej instalacji RealUrl.



pozdrawiam
Tomek
Napisane: 10.08.2011 [09:22]
czumaszu
Twórca tematu
zarejestrowany: 09.08.2011
Posty: 4
ten plik typo3temp/temp_CACHED*.php u mnie nie istnieje

w syablonie zmieniłem również baseURL ale problem mam nadal niezależnie od przeglądarki.

Usuwam cache w przeglądarce i mogę znowu się zalogować i "normalnie" pracować.
Napisane: 10.08.2011 [13:24]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
imo nic sie nie stanie jak usuniesz całą zawartość typo3temp

tak zrób. to i tak wyrenderuje ci się od nowa a czasami tam są niezłe psikusy

dodatkoweo usuń pliki temp z katalogu typo3conf

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl