Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

Po update z 3.8 do 4.5 problem z przekierowaiem domen.


Autor Wiadomość
Napisane: 17.04.2011 [17:21]
Gasiu
Twórca tematu
zarejestrowany: 17.04.2011
Posty: 12
Witam. Jestem tu nowy. Używam typo3 na zasadzie małpy od 5 lat. Korzystam z szablonu crcph zmieniając głównie podłączony plik html + css. Tak zrobiłem wiele stron. No i zachciało mi się update. Przeprowadziłem zgodnie z zaleceniami ze strony:

http://webempoweredchurch.org/no_cache/support/classes/upgrading-typo3/upgrading-3x-to-4x/upgrade_3x_to_4x_step_3_update_the_database/

Teoretycznie wszystko działało do momentu, gdy z serwera przypisałem domeny do nowej instalacji (jest ich kilka). Robie to w ustawieniach serwera przypisując domenom ten sam katalog a na drzewie w typo3 powłączałem domeny na stronach najwyższych w hierarchii. W typo3 3.8 wszystko działało a teraz wyświetla się błąd:
The page is not configured! [type= 0][]

Choćby w domenie: http://www.zendotavern.com/

Najdziwniejsze jest to, że ta srona po wpisaniu pełnej ścieżki zawierającej faktyczną lokalizację instalacji działa!

http://gaszewski.pl/typo3_src-4.1.15/index.php?id=159

Tak samo zachowują się wszystkie domeny (ta strona zendotavern jest stara i na tabelach) ale to samo dzieje się ze stronami na css icon_frown.gif

Czy tkoś zetknął się z podobnym problemem na home.pl

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 17.04.2011 o 17:24.]
Napisane: 18.04.2011 [00:04]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Według tego co piszesz - o ile obie domeny (Twoja prywatna i ta niedziałająca) wskazują na tę samą instalację TYPO3 adres http://www.zendotavern.com/index.php?id=159 powinien wskazać poprawną stronę. Możliwości są chyba dwie, albo ustawienia domeny na serwerze providera wskazuje na inny katalog (z inną instalacją TYPO3), albo domena zendotavern jest podpięta w drzewie strony T3 do zupełnie innej gałęzi... chyba skłaniałyłby się ku pierwszemu problemowi...

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 18.04.2011 [00:14]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
ps. zapomniałem o drobiazgu, który również może być istotny w Twoim przypadku (serwer na home.pl) upewnij się, że wprowadziłeś poprawkę do pliku index.php opisaną na stronie: http://dev.typo3.pl/dokumentacja/zarzadzanie-systemem/instalacja-systemu/#c433 paragraf Problemy specyficzne dla dostawców hostingu - Problem 1

tu masz opis podobnego problemu, zmiana pomogła: http://forum.typo3.pl/forum/post/instalacja/1411.html



TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 18.04.2011 [19:56]
Gasiu
Twórca tematu
zarejestrowany: 17.04.2011
Posty: 12
Dziękuję za odpowiedź!

Na wstępie - oczywiście domena wskazuje na ten sam katalog, w którym znajduje się funkcjonująca pod pełnym adresem strona. Niestety adres: http://www.zendotavern.com/index.php?id=159 również nie działa, podobnie jak sam http://www.zendotavern.com/

Próbowałem edytować istniejący plik index.php według informacji, które znalazłem w opublikowanych postach, ale:

51 linia wygląda tak w wersji typo3 w wersji 4.5.2:
// ******************

Więc zmieniłem linię 53 wraz z czterama następnymi:

PHP
define('PATH_thisScript', str_replace('//', '/', str_replace('\', '/',
	(PHP_SAPI == 'fpm-fcgi' || PHP_SAPI == 'cgi' || PHP_SAPI == 'isapi' || PHP_SAPI == 'cgi-fcgi') &&
	($_SERVER['ORIG_PATH_TRANSLATED'] ? $_SERVER['ORIG_PATH_TRANSLATED'] : $_SERVER['PATH_TRANSLATED']) ?
	($_SERVER['ORIG_PATH_TRANSLATED'] ? $_SERVER['ORIG_PATH_TRANSLATED'] : $_SERVER['PATH_TRANSLATED']) :
	($_SERVER['ORIG_SCRIPT_FILENAME'] ? $_SERVER['ORIG_SCRIPT_FILENAME'] : $_SERVER['SCRIPT_FILENAME']))));


na:

PHP
define('PATH_site', (dirname(PATH_thisScript) == '/' ? '' : dirname(PATH_thisScript)).'/');


na zalecaną i zadziałało!!!! Dzięki za pomoc icon_smile.gif)))))
Publikuję, bo nie ma nigdzie informacji dla takich małp jak, ja co konkretnie podmienić na proponowaną linijkę kodu icon_razz.gif


[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 18.04.2011 o 19:58.]