Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Temat z wieloma odpowiedziami

Flagi tłumaczeń po upgradzie do 4.5


Autor Wiadomość
Napisane: 08.02.2011 [10:14]
figur
Twórca tematu
zarejestrowany: 25.11.2010
Posty: 19
Witam zaktualizowałem typo z 4.46 do 4.5. Niestety pojawił się problem z flagami tłumaczeń. Zostały zastąpione "?"
W edycji treści angielskiej pojawia się polska flaga ale tylko gdy TS strony mam

TYPOSCRIPT
mod.SHARED.defaultLanguageLabel = Polski
mod.SHARED.defaultLanguageFlag = pl.gif


Ktoś ma może pomysł jak zmusić typo do pokazania tych flag. Co ciekawe na tej stronie

http://bugs.typo3.org/view.php?id=16520&nbn=10
a konkretnie
http://bugs.typo3.org/file_download.php?file_id=14096&type=bug
widać ze te flagi się pojawiają
Pozdrawiam

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 08.02.2011 o 10:15.]
Załącznik

flagi.jpg (Typ pliku: image/jpeg, Rozmiar: 28.56 kilobajty) — 264 pobrania
Napisane: 08.02.2011 [10:42]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
W jaki sposób wrzucasz flagi na na FE ??

Sprawdź w źródle ścieżkę do flagi i zobacz czy flaga na pewno istnieje pod tą ścieżką

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 08.02.2011 [10:49]
figur
Twórca tematu
zarejestrowany: 25.11.2010
Posty: 19
Witam
Na FE nie ma tego problemu. Używam rozszerzenia i tam ścieżka jest taka

HTML
typo3conf/ext/sr_language_menu/flags/en.gif.


Problem jest tylko w BE


HTML
<a href="index.php?id=1&amp;editPageLanguageOverlay=0">
<img src="../../../../typo3/gfx/flags/unknown.gif" title="Edit Polski" alt=""></a> 
<a href="index.php?id=1&amp;editPageLanguageOverlay=2">
<img src="../../../../typo3/gfx/flags/unknown.gif" title="Edit English" alt=""></a>


Jak widzisz typo wyłapuje o jaki język chodzi ale nie ładuje odpowiednich ikon
Napisane: 08.02.2011 [12:02]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

Spróbuj usunąć wszystkie pliki z typo3temp

=======================================
t33k
Napisane: 10.02.2011 [08:29]
figur
Twórca tematu
zarejestrowany: 25.11.2010
Posty: 19
Tak też zrobiłem ale niestety nic to nie pomaga. Przenalizowałem co się dzieje. Wygląda to tak że w module templavoila w pliku class.tx_templavoila_mod1_localization.php opowiedzialnym za generowanie tego listboxa zflagami jest takie coś

PHP
$availableLanguagesArr = $this->pObj->translatedLanguagesArr;


w wersji 4.5 mamy coś takiego:
PHP
Array
(
    [0] => Array
        (
            [uid] => 0
            [title] => Polski
            [ISOcode] => DEF
            [flagIcon] => 
        )
 
    [2] => Array
        (
            [uid] => 2
            [pid] => 0
            [tstamp] => 1291713312
            [hidden] => 0
            [title] => English
            [flag] => gb
            [static_lang_isocode] => 30
            [PLO_hidden] => 0
            [PLO_title] => test
            [ISOcode] => EN
            [flagIcon] => 
        )
 
)


w wersji 4.46
PHP
Array
(
    [0] => Array
        (
            [uid] => 0
            [title] => Polski
            [ISOcode] => DEF
            [flagIcon] => ../../../../typo3/../typo3/gfx/flags/pl.gif
        )
 
    [2] => Array
        (
            [uid] => 2
            [pid] => 0
            [tstamp] => 1291713312
            [hidden] => 0
            [title] => English
            [flag] => gb.gif
            [static_lang_isocode] => 30
            [PLO_hidden] => 0
            [PLO_title] => test
            [ISOcode] => EN
            [flagIcon] => ../../../../typo3/../typo3/gfx/flags/gb.gif
        )
 
)


jak widać flagIcon w 4.5 nie jest ustawione. Teraz nie wiem czy to jest problem TV czy Typo

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 10.02.2011 o 09:10.]
Napisane: 10.02.2011 [09:11]
figur
Twórca tematu
zarejestrowany: 25.11.2010
Posty: 19
Po dalszej analizie wykryłem że TV opiera wyświetlanie flag o wpis w TCA

w wersji 4.46
PHP
$TCA['sys_language']['columns']['flag']['config']['fileFolder'] = 'typo3/gfx/flags/';


w 4.5 w $TCA nie ma takiego wpisu. Chyba że mam coś pochrzanione w mojej instalacji typo. Czy może ktoś zweryfikować jak to wygląda w na świeżej instalacji. Sprawdzałem na dwóch wersjach upgradowanych i jest identycznie.

Pozdrawiam
Napisane: 10.02.2011 [09:23]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
a spróbuj ten wpis dodać po prostu do pliku localconf.php

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 10.02.2011 [09:53]
figur
Twórca tematu
zarejestrowany: 25.11.2010
Posty: 19
Przez moduł Konfiguracja dodałem ten wpis do TCA
$TCA['sys_language']['columns']['flag']['config']['fileFolder'] = 'typo3/gfx/flags/';

Efekt taki że pojawiła się flaga domyślnego języka, natomiast pozostałe dalej się nie wyświetlały.
Sprawdziłem co sie dzieje i jest to dlatego że w TS strony mam

TYPOSCRIPT
mod.SHARED.defaultLanguageLabel = Polski
mod.SHARED.defaultLanguageFlag = pl.gif


Istotne jest tutaj to że podana jest pełna nazwa ikony flagi z rozszerzeniem. Co do pozostałych flag TV zaciąga je z tablicy sys_language gdzie w polu flag w wersji 4.5 usunięto rozszerzenie
w 4.46 jest pełna nazwa.

Moim zdaniem jest to związane z przejściem typo na obsługę sprite'ów. No i wygląda że trzeba poczekać a aktualizacje TV

Poprawcie mnie jak się mylę
Napisane: 10.02.2011 [10:04]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
Masz rację

http://bugs.typo3.org/view.php?id=16520

a na przyszłość proponuję Ci zajrzeć najpierw na http://bugs.typo3.org/
Oszczędzisz czas.... icon_smile.gif

=======================================
t33k
Napisane: 10.02.2011 [10:15]
figur
Twórca tematu
zarejestrowany: 25.11.2010
Posty: 19
icon_smile.gif

Owszem, ztym że na ten wpis http://bugs.typo3.org/view.php?id=16520
trafiłem już na początku tego wątku. Zmylił mnie fakt że na jednym ze zrzutów
obok Edytuj właściwości strony: pojawiły się flagi. Poza tym człowiek zawsze coś się nowego nauczy.

Tak przy okazji ostatnie pytanie, jak pisałem wcześniej przez moduł konfiguracja dodałem do $TCA wpis
PHP
$TCA['sys_language']['columns']['flag']['config']['fileFolder'] = 'typo3/gfx/flags/';


Pytanie jak to teraz usunąć?