Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

[TS] if'y, elsy i Typoscript


Autor Wiadomość
Napisane: 21.01.2009 [12:27]
marrrecki
Twórca tematu
zarejestrowany: 22.12.2008
Posty: 122
Jak sprawdzić czy subtitle strony jest pusty?
Chodzi mniej więcej o coś takiego:
TYPOSCRIPT
if(subtitle == ''){
 temp.text.value = title
} else {
 temp.text.value = subtitle
}
Napisane: 21.01.2009 [12:47]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
w TSref to to nazywa się 'CONDITIONS':
http://typo3.org/documentation/document-library/references/doc_core_tsref/4.2.0/view/1/4/



TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 21.01.2009 [13:06]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
W tym akurat przypadku lepiej jest skorzystać z operatora //

TYPOSCRIPT
temp.text1 = TEXT
temp.text1.field = subtitle // title





=======================================
t33k
Napisane: 21.01.2009 [13:13]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
right... klapki na oczach, pytanie było o warunki, to od razu conditions do głowy przychodzi... sorrki icon_smile.gif

marrrecki dodam tylko, że przykład KSS'a (oczywiście rozsądniejszy od warunku w tym przypadku) działa tak, że przypisuje do text1 wartość z pierwszego wypełnionego pola (lista rozdzielana // )

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 21.01.2009 [13:18]
marrrecki
Twórca tematu
zarejestrowany: 22.12.2008
Posty: 122
Dziękuję Panowie.
Skorzystałem z porady kss i działa.
Napisane: 16.08.2012 [11:23]
coffee
zarejestrowany: 09.12.2011
Posty: 17
Witam;

Czy możecie mi powiedzieć jak można w typoscript sprawdzić czy pole przykładowo 'subtitle' nie jest puste, i jeśli nie będzie podpiąć do tego warunku poniższy kod:

TYPOSCRIPT
config.noPageTitle = 2 
page.headerData.5 = TEXT 
page.headerData.5.field = subtitle
page.headerData.5.wrap = <title>Domain.com: &nbsp; |</title>


Napisane: 16.08.2012 [11:49]
natic.evo
zarejestrowany: 05.07.2011
Posty: 23
"coffee" napisał/a

Witam;

Czy możecie mi powiedzieć jak można w typoscript sprawdzić czy pole przykładowo 'subtitle' nie jest puste, i jeśli nie będzie podpiąć do tego warunku poniższy kod:

TYPOSCRIPT
config.noPageTitle = 2 
page.headerData.5 = TEXT 
page.headerData.5.field = subtitle
page.headerData.5.wrap = <title>Domain.com:   |</title>





Ja bym próbował tak:
TYPOSCRIPT
page.headerData.5 = TEXT 
page.headerData.5.field = subtitle
page.headerData.5.if.isTrue.field = subtitle
page.headerData.5.wrap = <title>Domain.com:   |</title>


albo:
TYPOSCRIPT
page.headerData.5 = TEXT 
page.headerData.5.field = subtitle
page.headerData.5.required = 1
page.headerData.5.stdWrap.wrap = <title>Domain.com:   |</title>


(nie sprawdzalem, jesli sie myle to mnie poprawcie)

[Ten temat był edytowany 2 razy. Ostatnio 16.08.2012 o 11:52.]
Napisane: 16.08.2012 [12:02]
coffee
zarejestrowany: 09.12.2011
Posty: 17
Hmmm;

Ani pierwszy ani drugi przykład nie działa, też tak próbowałem. Potrzebował bym raczej coś w rodzaju prostego if/else i możliwość definiowania dwóch sposób na budowę znacznika meta title
Napisane: 16.08.2012 [14:28]
coffee
zarejestrowany: 09.12.2011
Posty: 17
ok. W końcu zrobiłem to inaczej, napisałem sobie do tego mini plugin w setup w root dopisuje sobie

TYPOSCRIPT
config.noPageTitle = 20
page.headerData.5 < plugin.tx_pagetitle_pi1


a w pluginie mam :

PHP
$GLOBALS['TSFE']->additionalHeaderData['title'] = '<title>'.htmlspecialchars($title).'</title>';

Napisane: 23.08.2013 [17:28]
zibi
zarejestrowany: 18.01.2013
Posty: 9
Witam,
na początku dodam ,ze nie chciałem zakładać nowego wątku bo ten tematycznie mi pasował.Mam problem z warunkami(CONDITIONS) w ts, a mianowicie na nie raz już korzystałem ze takiego zapisu, który został dosłownie przekopiowany z TSRef:
TYPOSCRIPT
[globalVar = TSFE:id = 26]
...
[global]

i zawsze mi to działało, aż do teraz, przy obecnej stronie (TYPO3 6.1.1) za każdym razem muszę toi jakoś omijać, jednak teraz chciałbym żeby mi to działało. Proszę o pomoc w tej kwestii icon_wink.gif może jakimś dziwnym trafem mam coś wyłączone ?

Pozdrawiam
Jakub

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 23.08.2013 o 17:29.]