Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

Obrazek z zasobów strony


Autor Wiadomość
Napisane: 06.01.2015 [17:22]
tomkraw1
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Hej!

Aktualizuję serwis z 6.1 na 6.2. Mam na każdej stronie obrazek wyciągany z zasobów strony na 1-szym poziomie. Działa mi to na 6.1 we wszystkich językach. Na 6.2 tylko w głównym.
TYPOSCRIPT
lib.pageBanner = COA
lib.pageBanner {
 
	cache.key = pageBanner_{page:uid}_{TSFE:sys_language_uid}
	cache.key.insertData = 1
 
	10 = FILES
	10 {
		references {
			//data =  levelmedia: -1,slide
			table = pages
			uid.data = leveluid: 1, slide
			fieldName = media
		}
		renderObj = IMAGE
		renderObj {
			file.import.data = file:current:publicUrl //originalUid
			#file.height = 880
			#file.width  = 161
			file.import.override.field = media
			file.treatIdAsReference = 1
			titleText.data = page:title
		}
	}
}


Macie może jakieś pomysły?


pozdrawiam
Tomek
Napisane: 09.01.2015 [12:26]
motyl
zarejestrowany: 02.08.2007
Posty: 35
Hej
Jaka wersje 6.2 masz?

>Działa mi to na 6.1 we wszystkich językach.

Tzn jak dokładnie? Masz obrazek w domyslym jezyku czy w tlumaczeniu?

Na szybko znalazłem podobne zgloszenie:
https://forge.typo3.org/issues/59833
czy zaproponowane tam patch rozwiązuje Twój problem?
Jeśli nie, stwórz proszę nowy ticket na forge. Wygląda to na bug.

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 09.01.2015 o 12:30.]

TYPO3 Camp Poland 2014
21-22.11.2014
typo3camp.pl
Napisane: 09.01.2015 [13:45]
tomkraw1
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Zaktualizowałem do 6.2.9.

Np. na stronie /kontakt i wszystkich jej podstronach powinien pojawiać się obrazek z zasobów strony /kontakt. W alternatywnych językach tak samo.

Tak obrazek wyświetla się tylko w domyślnym języku. W alternatywnych nic się nie wyświetla.


pozdrawiam
Tomek
Napisane: 09.01.2015 [15:48]
motyl
zarejestrowany: 02.08.2007
Posty: 35
Ale czy masz obrazek dodany na stronie kontakt zarówno w domyslnym jezyku jak i równiez w tlumaczeniu, czy tylko jest w domyslnym?

Czy mógłbyś spróbować czy zadziała z wersja 6.2.1?

TYPO3 Camp Poland 2014
21-22.11.2014
typo3camp.pl
Napisane: 09.01.2015 [20:28]
tomkraw1
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Obrazek dla wszystkich języków jest ten sam więc tylko na stronie z głównym językiem.

chyba dlatego miałem w 6.1

TYPOSCRIPT
file.import.override.field = media


pozdrawiam
Tomek
Napisane: 18.01.2015 [09:20]
tomkraw1
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Działa dodanie obrazków do rekordów alternatywnych języków.
Zgłosiłem jednak problem na forge (https://forge.typo3.org/issues/64339).

pozdrawiam
Tomek