Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

wiele div - rozne contenty na tej samej stronie - jak to podlaczyc?


Autor Wiadomość
Napisane: 30.05.2013 [09:53]
chisanaka
Twórca tematu
zarejestrowany: 29.05.2013
Posty: 2
Witam, jestem tu nowy. Na poczatek pozdrowienia!

Znam sie na html i slabiej na CMS, TYPO3 zaczalem niedawno rozkminiac.
Po zmudnym przeczytaniu TYPO3 wiki juz wiem jak zaimplementowac moj design html jako szablon i rozumiem zasady, ale jest jeden problem...
Zrobilem stronke, ktora jest w jednym pliku html a cala stylizacja jest wywalona do osobnych plikow css i java.
Idae jest taka, ze poprzez sprytny skrypcik javy wszystkie divy z zawartoscia sa ukryte i klikajac na link w menu, odpowiedni DIV sie pojawia (z zawartoscia) a inne chowaja - nie trzeba przeladowywac strony by zmienic zawartosc.
Udalo mi sie wrzucic to jako szablon, jednak nie moge sie doczytac nigdzie, jak ustawic sobie osobne DIV'y tak, zeby mozna bylo edytowac ich zawartosc edytorami, jak to sie robi z normalna zawartoscia strony, czyli wchodze na backend klikam edytor i zmieniam tekst w divie...(java i css dziala)
kombinowalem z marks i subparts, styles.get.content itp ale nie daje rady.
Automatyczny parser po napisaniu odpowiedniego kodu ladnie mi mapuje wszystkie divy znacznikami tak jak to robi z body i head, czyli mam np.

<div id="kontakt"><!--##KONTAKT##-->cos tam mojego<!--##KONTAKT##--></div>.

Ale nijak nie moge zmusic TYPO3 do zmapowania tego i zmiany w edytorze.
Pomocy!
Napisane: 03.06.2013 [09:54]
chisanaka
Twórca tematu
zarejestrowany: 29.05.2013
Posty: 2
Ktos wczesniej napisal, ze czeka mnie zmudna robota i ze to jest niezrozumiale dzialanie, ale jego odpowiedz zniknela...
Mimo wszystko odpowiadam - jestem designerem a nie informatykiem, najpierw powstaje pomysl a potem staram sie go roznymi sposobami "napisac" i zaimplementowac; zazwyczaj sie udaje.
Dodam tez, ze z ciekawosci sprobowalem na innym CMSie i sie da icon_smile.gif
Ale szybko dodam, zebym nie zostal znienawidzony, ze TYPO3 nadal sie mi podoba i bede dalej ten temat rozkminial, bo jest ciekawy. Moze kiedys znajde rozwiazanie.

"Kuncioo" napisał/a



Nie łatwiej byłoby CI to zrobić ręcznie od podstaw ?? Wzorowanie się na gotowcach / wzorcach /template nic nie daje


Co do tego to nie uzywalem template'a - sam wszystko pisze od podstaw, nie uzywam nawet zadnych WYSIWYG i Dreamweaverow i im podobnych, tylko PSPAD i notepad++ albo czasem zwykly notatnik...
pokazalbym przyklad ale to na razie tajemnica marketingowa, poki nie uruchomie serwisu icon_smile.gif sorki
Napisane: 03.06.2013 [12:13]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

Ten ktoś "wcześniej" którego posty zostały usuniete to pospolity spamer. Posty takich osób są usuwane bez ostrzeżenia.


=======================================
t33k
Napisane: 19.06.2013 [11:09]
neron
zarejestrowany: 12.01.2010
Posty: 11
Polecam,
zainstalować:
http://typo3.org/extensions/repository/view/templavoila
później to z załącznika (działa w TYPO3 6.X).

Przykładowy szablon: http://pastebin.com/gTQXLhdp
Jak chcesz mieć kilka miejsc na contenty robisz tak:

<div class="nr1"><!--###CONTENT_NR1[Mój div nr 1]###-->ble ble,.. nie ważne zostanie usunięte<!--###CONTENT_NR1###--></div>
<div class="nr2"><!--###CONTENT_NR2[Mój div nr 2..]###--><!--###CONTENT_NR2###--></div>

marker typu <!--###LIB_MOJLIB###--><!--###LIB_MOJLIB###--> daje dostęp do lib.mojlib itd.
Więcej info znajdziesz na typo3master.pl, jak potrzebujesz więcej info pisz na PM.

http://typo3master.pl - BlankStart: Instalacja TYPO3 MT System 3 minuty - instalacja strony 5 minut - modyfikacja szablonów 10 minut - prosta obsługa multi-site.
Załącznik