Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

YSlow: jak jest cache'owana zawartość w przeglądarce?


Autor Wiadomość
Napisane: 07.05.2010 [15:59]
biesior
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Tak właśnie sobie porównuję strony różne (TYPO3 i inne) i widzę w YSlow, że niektóre strony przy ponownych odwiedzinach pobierane są w całości z cache przeglądarki, natomiast strony generowane w TYPO3 (HTML/TEXT) zawsze są pobierane z serwera (nawet jeśli w TYPO3 włączone jest wewnętrzne cache'owanie), co za to odpowiada? można wpływać na to zachowanie nagłówkami HTTP dokumentu ?

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 08.05.2010 [10:24]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
TYPO3 domyślnie nie wysyła żadnych dodatkowych, związanych z chachowaniem headers, ale możesz je aktywować lub dodawać samodzielnie. Również ustawienia wewnętrznego cache TYPO3 nie mają domyślnie żadnego znaczenia dla przesyłanych headers.

Samodzielne dodawanie headers:
TYPOSCRIPT
page.additionalHeaders = header1|header2



Możesz też aktywować wbudowany mechanizm:
TYPOSCRIPT
page.sendCacheHeaders = 1

wtedy do domyślnych nagłówków zostanie dołączona cała masa związana z cachowaniem.

1. Last-Modified [SYS_LASTCHANGED of page id]
2. Expires [expire time of page cache]
3. Etag [md5 of content]
4. Cache-Control: max-age: [seconds til expiretime]
5. Pragma: public

Trzeba uważać z tą opcją, bo, np. mieszanka:
TYPOSCRIPT
page.cache_period = 30758400
page.sendCacheHeader = 1

spowoduje, że klient odczyta naszą stronę raz i będzie ona tkwiła w cache jego przeglądarki przez cały rok, i przez cały ten okres nie zobaczy nowej treści, chyba, że skasuje cache przeglądarki.

Osobiście dla stron mało i średnio odwiedzanych nie zawracałbym sobie głowy cachowaniem html/txt po stronie klienta, bo więcej może z tego wyjść problemów niż korzyści. Rozważyłbym to dla stron naprawdę heavy, heavy load ale i wówczas być może lepiej jest stosować jakiś szybkie serwery dostarczające treści cachowane np. ngnix niż polegać na cache przeglądarki klienta.

Natomiast jak najbardziej należy używać cachowania plików graficznych, css i js, ale z zastosowaniem automatycznego wersjonowania, które zostało wprowadzone w TYPO3 4.4, albo jest dostępne w rozszerzenieach optymalizujących generowanie js, css, np. scriptmerger.

=======================================
t33k
Napisane: 08.05.2010 [11:40]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
Co do cache`owania po stronie klienta wydaje mi się to sensowne jedynie przy dość statycznych treściach.

Bo - jeżeli dobrze rozumiem - to przy jakiejkolwiek zmianie contentu cache przeglądarki będzie dalej ładował nam starą. Fakt faktem może to zdjąć sporo obciążenia z naszego serwera. Nie mniej jednak zgadzam się z kss`em, że więcej z tego może wyjść złego niż dobrego.

@kss - możesz powiedzieć coś więcej o tym automatycznym wersjonowaniu ?

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 08.05.2010 [11:41]
tomkraw1
admin
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
YSlow to fajne narzędzie.

Niedawno zajmowałem się cachowaniem pewnego serwisu nie-tajpowego. Podzieliłem w nim strony na 5 kategorii: cachowane 7 dni, 1 zień, 1 godzinę, 1 minutę i bez cachowania. Nagłówki dla każdej strony nadawałem osobno.

W TYPO3 też ich używam. Z cache jak z młotkiem. Trzeba używać z rozwagą icon_smile.gif


pozdrawiam
Tomek