Tematy bez nowych odpowiedzi

limity na zdjęcia dołączane do strony.

Autor Wiadomość
Napisane: 07.03.2010 [19:26]
mpr
Twórca tematu
Witam.

mój template przewiduje 10 elementów graficznych na stronie,
Pięć pierwszych zdjęć można "podpiąć" pod stronę bez problemu.
Próba dołączenia szóstego i następnych zdjęć powoduje pojawienie się
żółtego wykrzyknika. Próba zapisania strony z większą od pięciu zdjęć
kończy się komunikatem "pola zaznaczone żółtym wykrzyknikiem zostały wypełnione nieprawidłowo".
Wykrzyknik pojawia się na zakładce "files" menu page -> resources.

Sumaryczny rozmiar zdjęć nie ma znaczenia, a wykrzyknik pojawia się natychmiast
po podpięciu szóśtego elementu. Dlaczego ?

Rzecz ma miejsce w systemie typo3 4.2.8

Pozdrawiam,
Marcin.
Napisane: 07.03.2010 [22:37]
biesior
admin
W pliku typo3conf/extTables.php dodaj te dwie linie:

PHP
$TCA['pages']['columns']['media']['config']['size'] = 10;
$TCA['pages']['columns']['media']['config']['maxitems'] = 100;

wyczyść cache konfiguracji i wróć do edycji właściwości strony, będzie zmienione.

Uwaga TS, istnieje odpowiednik tego zapisu w PageTS ale w szybkich testach zauważyłem, że nie działa jak należy, najpewniej bug.

A teraz pytanie za 100pkt... a po co w ogóle wykorzystujesz to pole przy szablonowaniu ??? To może mieć sens tylko wówczas, gdy będziesz chciał możliwość adminom zmiany tych plików co jakiś czas... ale na co dzień to raczej zbędna rzecz ... mi się zdaje...

Sesja wygasła, zaloguj się, żeby się wylogować.

T3CI
Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.
KO System enthusiast
Napisane: 09.03.2010 [18:17]
mpr
Twórca tematu
> W pliku typo3conf/extTables.php dodaj te dwie linie:

>
PHP
$TCA['pages']['columns']['media']['config']['size'] = 10;
> $TCA['pages']['columns']['media']['config']['maxitems'] = 100;

Dzięki.

> A teraz pytanie za 100pkt... a po co w ogóle wykorzystujesz to pole przy
> szablonowaniu ???

Ponieważ tak wytłumaczono zarządzanie obrazkami w książce "das typo3 Buch",
ISBN 978-3-937514-80-2.

> To może mieć sens tylko wówczas, gdy będziesz chciał
> możliwość adminom zmiany tych plików co jakiś czas... ale na co dzień to
> raczej zbędna rzecz ... mi się zdaje...

Grafik tworzy template'a. Autor dodaje nową stronę w backendzie, konfiguruje ją do używania tego nowego template'a, podpina do nowej strony obrazki i wypełnia ją treścią. W ten sposób opisano w wyżej podanej książce tworzenie stron kiedy grafik i autor strony to dwie różne osoby a autor strony nie jest informatykiem
("keep it as simple as stupid")

Pytanie na marginesie: dlaczego używane obrazki trzeba podpinać do strony dwa razy, raz w template strony oraz jako "resources" w menu page -> preferences -> resources ?
Napisane: 09.03.2010 [20:04]
biesior
admin
mpr napisał/a

Ponieważ tak wytłumaczono zarządzanie obrazkami w książce "das typo3 Buch",
ISBN 978-3-937514-80-2.

Grafik tworzy template'a. Autor dodaje nową stronę w backendzie, konfiguruje ją do używania tego nowego template'a, podpina do nowej strony obrazki i wypełnia ją treścią.

Hm całkiem nowa książka a tak jakby trochę nieświeże poglądy przedstawia. Zdecydowanie, nawet bardzo zdecydowanie wolę schemat: grafik robi szablon w postaci HTML+CSS, gdzie grafika szablonu jest przypisana w całości za pomocą CSS. Jedyne zadanie grafika to przygotowanie zwykłej strony, nie musi posiadać żadnej wiedzy z zakresu TYPO3, TypoScript, PHP... nic, czysty HTML

Autor ma do dyspozycji co najmniej 3 metody podpiecia tego pliku jako szablonu:

Modern Template Building, czyli coś co można nazwać metodą już klasyczną, wymaga zmodyfikowania szablonu - tj wstawienia markerów i subparts:
http://dev.typo3.pl/uploads/media/T3UG_01_Szablony.pdf

Modern Template Building + automaketemplate, czyli to samo co w PDF'ie, ale bez konieczności modyfikacji szablonu (rozszerzenie próbuje się dopinać do wskazanych fragmentów struktury HTML)

TemplaVoila, najbardziej wymagająca podczas konfiguracji, ale za to dająca dużo większe pole do popisu (integracja z BE) podobnie jak w drugim przypadku nie wymaga modyfikowania szablonu (więc można ściągnąć coś z serwisu z darmowymi szablonami i zapiąć z miejsca)

Żadne z tych metod nie wymagają wskazywania grafiki w jakikolwiek sposób, to jest zadanie dla CSS'a i TAK MA BYĆ! Elementy graficzne szablonu nie powinny być umieszczane w żaden sposób w strukturze HTML! należy rozdzielić elementy szablonu od elementów treści a po wyłączeniu CSS na stronie powinny zostać tylko tekst oraz obrazki będące treścią serwisu.

Przepraszam za ton, nie chcę się broń boziu wymądrzać, natomiast myślę, że w 2009 roku nie powinno się takich praktyk propagować.

mpr napisał/a

Pytanie na marginesie: dlaczego używane obrazki trzeba podpinać do strony dwa razy, raz w template strony oraz jako "resources" w menu page -> preferences -> resources ?

Nie wiem, w ogóle tego nie używam do szablonowania. Czasem można to pole wykorzystać jeśli chce się posiadać szybki wpływ na np. nagłówek sekcji, ale wówczas też renderuję to w postaci inline'owego CSS.

Możesz mi przy okazji pokazać jak autor tego buch'a podpina potem całość za pomocą TypoScriptu? Albo wstawić kawałek kodu HTML wyrenderowanej strony TYPO3 podpiętej w ten sposób?

Będę wdzięczny icon_smile.gif

T3CI
KO System enthusiast
Napisane: 15.03.2010 [15:33]
mpr
Twórca tematu
> Przepraszam za ton, nie chcę się broń boziu wymądrzać, natomiast myślę, że w
> 2009 roku nie powinno się takich praktyk propagować.

Sorry, moja wina, a konkretnie to wina użytych sformułowań. Oczywiście graficzne placeholdery na stronie są przypisane statycznie przez CSS, tak jak proponujesz, ale mi chodziło o elementy graficzne będące częścią treści strony.

Krótko: część grafiki należy w tym przypadku do treści, a nie do layoutu.
Dlatego też grafika ta (zdjęcia) umieszczane są w osobnych div'ach i zarządzane są przez autorów. Zdjęcia te zastępują placeholdery podpięte przez CSS dla czytelności stron.

No i o to zarządzanie treścią w formie grafiki się rozchodzi. Twoje ustawienia pomogły, teraz mogę podpiąć większą od pięciu ilość elementów graficznych do strony.

Ostatnie (w tym wątku icon_smile.gif pytanie: czy istnieje prostszy sposób podpinania grafiki do strony niż standardowy, czyli najpierw poprzez template a potem raz jeszcze, poprzez page i resources ?
Napisane: 15.03.2010 [16:55]
biesior
admin
Ja bym użył raczej właściwości slide na kolumnie border i wstawił na stronie głównej zwykły CE typu obrazek, potem tą kolumnę należy zmapować w miejsce gdzie obrazek ma się wyświetlić.

Dużo większe pole do popisu dałoby Ci użycie TemplaVoila, tam możesz stworzyć pole w rozszerzonych właściwościach strony, w którym mógłbyś wskazywać odpowiedni plik zapisany np. w filedamin/naglowki/ - również najsensowniej z opcją slide'owania.

T3CI
KO System enthusiast