Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

Czy mogę w Data Structure użyć przecinka?


Autor Wiadomość
Napisane: 02.02.2012 [16:14]
porno88
Twórca tematu
zarejestrowany: 08.11.2010
Posty: 24
Temat może głupi, za co najmocniej przepraszam, ale nie mogę sobie poradzić z jedną rzeczą. Chciałbym nadmienić że jestem początkującym użytkownikiem Typo3.

Zrobiłem sobie nowy CE zawierający dosłownie kilka elementów wśród których są linki. Chciałem podłączyć sobie do nich eventy Google Analitics, żeby zliczać w jaki typ linków najczęściej klikają userzy. Wygląda to tak, że rodzaj eventu wybieram sobie z dropboxa, który wygląda tak:

PHP
<numIndex index="0" type="array">
 
<numIndex index="0" type="array">
 <numIndex index="0">typ1</numIndex>
 <numIndex index="1">return false;</numIndex>
</numIndex>
<numIndex index="1" type="array">
 <numIndex index="0">typ2</numIndex>
 <numIndex index="1">_gaq.push(['_trackEvent','klikniety_typ2']);</numIndex>
</numIndex>
<numIndex index="2" type="array">
 <numIndex index="0">typ3</numIndex>
 <numIndex index="1">_gaq.push(['_trackEvent','kliknięty_typ3']);</numIndex>
</numIndex>
 
</numIndex>


Problem w tym, że te eventy od google'a w kodzie strony wyświetlają mi się tylko do przecinka, a ta część kodu, która jest za nim nie w ogóle się nie wyświetla...

Czy jest jakiś mądry sposób żeby to obejść? A może robie coś źle? Bardzo proszę, wspomóżcie mnie.

Z góry wielkie dzięki.

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 03.02.2012 o 10:13.]

If it ain't broke, don't fix it!
Napisane: 04.02.2012 [16:54]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Użyj CDATA, żeby zablokować działanie parsera XML dla tych elementów

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 06.02.2012 [11:29]
porno88
Twórca tematu
zarejestrowany: 08.11.2010
Posty: 24
Dzięki, rzeczywiście to mogłoby pomóc, ale ja chyba robie coś źle...

Żongluje tym CDATA, wstawiam w różne miejsca, ale efekt jest cały czas ten sam icon_frown.gif

Najrozsądniejsza wydaje mi się ta wersja:

PHP
<numIndexIndex="1">
 <![CDATA[
 _gaq.push(['_trackEvent','klikniety_typ1']);
 ]]>
</numIndex>


Ale ciągle nie działa...

EDIT: spacje i przejścia do nowej linii też usuwałem - bez rezultatów.

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 06.02.2012 o 11:50.]

If it ain't broke, don't fix it!
Napisane: 06.02.2012 [12:21]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
W jaki sposób budujesz z tego linka ?

=======================================
t33k
Napisane: 06.02.2012 [13:21]
porno88
Twórca tematu
zarejestrowany: 08.11.2010
Posty: 24
Robię sobie link z pola tekstowego, do którego dodaje adres docelowy jako atrybut "href", a to co jest zamknięte w CDATA dodaje jako atrybut "onclick".

Jeśli wstawię tam "return false;" to link na stronie wygląda tak:

HTML
<a href="jakiś URL" onlick="return false;">anchor</a>


If it ain't broke, don't fix it!
Napisane: 06.02.2012 [13:50]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
Pokaż TS.

=======================================
t33k
Napisane: 06.02.2012 [15:47]
porno88
Twórca tematu
zarejestrowany: 08.11.2010
Posty: 24
TS? Chodzi o ten DataStructure w xml'u? Proszę:

TYPOSCRIPT
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" standalone="yes" ?>
 
<T3DataStructure>
	<meta type="array"><langDisable>1</langDisable></meta>
 
	<ROOT type="array">
		<tx_templavoila type="array">
			<title>ROOT</title>
			<description></description>
		</tx_templavoila>
		<type>array</type>
		<el type="array">
			<field_header type="array">
				<tx_templavoila type="array">
					<title>Header</title>
					<sample_data type="array">
						<numIndex index="0">Header</numIndex>
					</sample_data>
					<eType>input</eType>
					<proc type="array">
						<HSC type="integer">1</HSC>
					</proc>
				</tx_templavoila>
				<TCEforms type="array">
					<config type="array">
						<type>input</type>
						<size>48</size>
						<eval>trim</eval>
					</config>
					<label>Header</label>
				</TCEforms>
			</field_header>
			<field_contfce type="array">
				<type>array</type>
				<section>1</section>
				<tx_templavoila type="array">
					<title>Sekcja</title>
					<eType>input</eType>
				</tx_templavoila>
				<el type="array">
					<field_item_cont type="array">
						<type>array</type>
						<tx_templavoila type="array">
							<title>Position</title>
							<eType>input</eType>
						</tx_templavoila>
						<el type="array">
							<field_img type="array">
								<tx_templavoila type="array">
									<title>Image</title>
									<sample_data type="array">
										<numIndex index="0">Image</numIndex>
									</sample_data>
									<eType>image</eType>
									<TypoScript>
										10 = IMAGE
										10.file.import = uploads/tx_templavoila/
										10.file.import.current = 1
										10.file.import.listNum = 0
										10.file.maxW = 200
										10.stdWrap.typolink.parameter.field = field_link
									</TypoScript>
								</tx_templavoila>
								<TCEforms type="array">
									<config type="array">
										<type>group</type>
										<internal_type>file</internal_type>
										<allowed>gif,png,jpg,jpeg</allowed>
										<max_size>1000</max_size>
										<uploadfolder>uploads/tx_templavoila</uploadfolder>
										<show_thumbs>1</show_thumbs>
										<size>1</size>
										<maxitems>1</maxitems>
										<minitems>0</minitems>
									</config>
									<label>Image</label>
								</TCEforms>
							</field_img>
							<field_title type="array">
								<tx_templavoila type="array">
									<title>Title</title>
									<sample_data type="array">
										<numIndex index="0">Title</numIndex>
									</sample_data>
									<eType>input</eType>
									<TypoScript>
										10 = TEXT
										10.current = 1
										10.typolink.parameter.field = field_link
										</TypoScript>
								</tx_templavoila>
								<TCEforms type="array">
									<config type="array">
										<type>input</type>
										<size>48</size>
										<eval>trim</eval>
									</config>
									<label>Title</label>
								</TCEforms>
							</field_title>
							<field_link type="array">
								<type>attr</type>
								<tx_templavoila type="array">
									<title>Link</title>
									<sample_data type="array">
										<numIndex index="0">Link</numIndex>
									</sample_data>
									<eType>link</eType>
									<TypoScript>
										10 = TEXT
										10.typolink.parameter.current = 1
										10.typolink.returnLast = url
							</TypoScript>
								</tx_templavoila>
								<TCEforms type="array">
									<config type="array">
										<type>input</type>
										<size>15</size>
										<max>256</max>
										<checkbox></checkbox>
										<eval>trim</eval>
										<wizards type="array">
											<_PADDING type="integer">2</_PADDING>
											<link type="array">
												<type>popup</type>
												<title>Link</title>
												<icon>link_popup.gif</icon>
												<script>browse_links.php?mode=wizard</script>
												<JSopenParams>height=300,width=500,status=0,menubar=0,scrollbars=1</JSopenParams>
											</link>
										</wizards>
									</config>
									<label>Link</label>
								</TCEforms>
							</field_link>
							<field_onclick type="array">
								<type>attr</type>
								<tx_templavoila type="array">
									<title>on_click</title>
									<sample_data type="array">
										<numIndex index="0"></numIndex>
									</sample_data>
									<eType>select</eType>
								</tx_templavoila>
								<TCEforms type="array">
									<config type="array">
										<type>select</type>
										<items type="array">	
											<numIndex index="0" type="array">
												<numIndex index="0">typ1</numIndex>
												<numIndex index="1">return false;</numIndex>
											</numIndex>
											<numIndex index="1" type="array">
												<numIndex index="0">typ2</numIndex>
												<numIndex index="1"><![CDATA[_gaq.push(['_trackEvent','klikniety_typ2']);]]></numIndex>
											</numIndex>
											<numIndex index="2" type="array">
												<numIndex index="0">typ3</numIndex>
												<numIndex index="1"><![CDATA[_gaq.push(['_trackEvent','klikniety_typ3']);]]></numIndex>
											</numIndex>
										</items>
										<default>0</default>
									</config>
									<label>on_click</label>
								</TCEforms>
							</field_onclick>
						</el>
					</field_item_cont>
				</el>
			</field_contfce>
		</el>
	</ROOT>
</T3DataStructure>


If it ain't broke, don't fix it!
Napisane: 06.02.2012 [17:07]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Z tego co pamiętam XML DS'a był wrażliwy na łamanie linii...

spróbuj:

PHP
<numIndexIndex="1"><![CDATA[
 _gaq.push(['_trackEvent','klikniety_typ1']);
 ]]></numIndex>


TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 07.02.2012 [08:56]
porno88
Twórca tematu
zarejestrowany: 08.11.2010
Posty: 24
Niestety, nic z tego. Próbowałem już tak:

TYPOSCRIPT
<numIndexIndex="1">
<![CDATA[
 _gaq.push(['_trackEvent','klikniety_typ1']);
 ]]>
</numIndex>


tak:

TYPOSCRIPT
<numIndexIndex="1"> <![CDATA[  _gaq.push(['_trackEvent','klikniety_typ1']); ]]> </numIndex>


i tak

TYPOSCRIPT
<numIndexIndex="1">  <![CDATA[
 _gaq.push(['_trackEvent','klikniety_typ1']);
 ]]>  </numIndex>


tak też:

TYPOSCRIPT
<numIndexIndex="1">
<![CDATA[ _gaq.push(['_trackEvent','klikniety_typ1']); ]]>
</numIndex>


A nawet kilka innych kombinacji i już po prostu zaczynam tracić wiarę... Może przychodzi Wam do głowy jeszcze jakaś inna możliwość, inne rozwiązanie?

[Ten temat był edytowany 2 razy. Ostatnio 07.02.2012 o 11:23.]

If it ain't broke, don't fix it!
Napisane: 16.02.2012 [15:23]
porno88
Twórca tematu
zarejestrowany: 08.11.2010
Posty: 24
Problem rozwiązałem, choć nie do końca tak jak mi się marzyło...

Zamiast podłączać kod google'a do linku, wywołuje w nim funkcje w javascripcie, do której w parametrze przesyłam typ klikniętego linku i ta funkcja wywołuje zdarzenie w Google Analitics.

I obyło się bez przecinków...

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 16.02.2012 o 15:39.]

If it ain't broke, don't fix it!