Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

Problem z kodowaniem w elementach TV


Autor Wiadomość
Napisane: 12.08.2011 [15:57]
ilewy
Twórca tematu
zarejestrowany: 12.08.2011
Posty: 35
Mam następujący problem.
Kodowanie i wszystko ładnie śmiga do pewnego momentu. Najlepiej gdy opiszę to słowami i screenami. Więc tak.

1. Mam flex element który ma sekcje elementów czyli ten fajny i ładny drag end drop dla powtarzanych elementów.
wygląda to ok screen: (załącznik - zdjęcie na górze)

2. Klikam "add new: wiadomość" i nagle zonk sypie się kodowanie tytułów elementów.

3. Po odświeżeniu strony kodowanie powraca do normy. Jednak chciałbym aby od początku było ok. Moja wersja typo3 to 4.5.4

[Ten temat był edytowany 2 razy. Ostatnio 12.08.2011 o 15:58.]
Załącznik

FireShot Pro capture #008 - \'Prokadra_pl [TYPO3 4_5_4]\' - prokadra_dev_typo3_backend_php.png (Typ pliku: image/png, Rozmiar: 34.83 kilobajty) — 232 pobrania
Napisane: 13.08.2011 [09:18]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
wejdź do bazy danych i zobaczy czy kodowanie tego pola jest takie samo jak bazy. Czasem ustawienia bazy są takie, że nowe tabele mają kodowanie prawidłowe, ale pola inne

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 13.08.2011 [10:00]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Sprawdź ustawienia przeglądarki, ustaw na stałe wyświetlanie odpowiedniej strony kodowej i sprawdź, czy problemy nadal występują, wygląda tak, jakby się niepoprawnie identyfikowało...

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 16.08.2011 [12:08]
ilewy
Twórca tematu
zarejestrowany: 12.08.2011
Posty: 35
Niestety kodowanie było ustawione na stałe jest UTF-8.
Dziwnie to strasznie działa bo to jest encodowany łańcuch znaków który zawiera cały ten element. i gdy w PHP go odkodowałem i ustawiłem kodowanie na UTF-8 wszystkie polskie znaki ładnie się pokazywały.
Prawdopodobnie funkcja unescape w JS nie daje sobie z tym rady tylko jak to obejść :/
Napisane: 16.08.2011 [14:03]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
"ilewy" napisał/a

Prawdopodobnie funkcja unescape w JS nie daje sobie z tym rady tylko jak to obejść :/


Najłatwiej to sprawdzić używając różnych przeglądarek i/lub komputerów.

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 16.08.2011 [15:45]
ilewy
Twórca tematu
zarejestrowany: 12.08.2011
Posty: 35
Ja jestem prawie pewny że to unescape to rozwala tylko teraz sollution nawet znalazłem pliczek w którym się to gnieździ. Tylko pytanie na co to zamienić żeby śmigało :/

Ok, problem rozwiązałem wysłałem do bug trackera typo3 mam nadzieje że w wersji 4.5.6 poprawka się znajdzie icon_smile.gif

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 18.08.2011 o 11:19.]