Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Temat z wieloma odpowiedziami

TemplaVoila i content slide


Autor Wiadomość
Napisane: 22.04.2011 [14:58]
Imp
Twórca tematu
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170
Witam

Chciałbym się dowiedzieć jak poprawnie zrobić content slide w TemplaVoila. Efekt końcowy który chce uzyskać to pole logowania wyświetlane na każdej stronie i podstronie serwisu.

Próbowałem dwóch rozszerzeń:
1. KB TV Content Slide - ten działa, gdy w polu nie ma żadnej treści wyświetlana jest treść ze strony wyżej, zgodnie z założeniem. Z tym że przenosi całą zawartość content elementu, a gdy na innej stronie zostanie coś dodane nie przenosi nic, no to też zgodne z założeniami rozszerzenia. Więc nie o to mi chodziło. Wiem że można by stworzyć oddzielny content element, przeznaczony tylko dla formularza logowania, wstawić na stronie root i slajdować do końca i to by załatwiło sprawę, ale to rozwiązanie mało uniwersalne.

2. Drugie rozszerzenie to TemplaVoila Content Slide - LINK, które dodaje checkbox "Slide content" w ustawieniach elementu. Ale w sumie nie zmieniło to u mnie niczego. Zaznaczyłem Slide content tylko dla formularza logowania i nie dość, że nie jest on wrzucany do podstron gdzie znajduje się jakaś treść to w pustych stronach slide jest wykonywany nadal na całej zawartości kolumny.

Czy ktoś z Was używa content slide w TV?

Pozdrawiam

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 22.04.2011 o 14:59.]
Napisane: 22.04.2011 [15:40]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
Ja używam w niemal każdym projekcie.

Jeśli masz coś takiego jak stały content w kolumna do ten ext nadaje się idealnie (z pkt. 1 - właśnie go używam). Swego czasu prowadziłem tu dyskusję z biesiorem apropo tego drugiego. Ono ma sens gdy potrzebujesz trochę elastyczności.

Jednak w Twoim wypadku to strzelanie z wróbla do armaty (tak wiem w jakiej kolejności to napisałem icon_smile.gif )
Po prostu sobie zmapuj element jako TypoScript Object path i via ts sobie go podepnij. Elementy typu formularz logowania, okno wyszukiwarki, stopki itp itd najłatwiej w ten sposób mapować. Daje ci tą 10000% elastyczności

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 22.04.2011 [15:50]
Imp
Twórca tematu
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170
No zastanawiałem się właśnie nad TypoScript Object Path, tak jak w przypadku okienka szukaj.

Muszę jeszcze trochę poszperać bo nie bardzo wiem jak z TS wrzucić do elementu jakiś pugin, a potem to skonfigurować, np ten felogin.

Może jakaś mała podpowiedź dla żółtodzioba? icon_smile.gif

Dzięki i pozdrawiam!
Napisane: 22.04.2011 [16:31]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
można na 2 sposoby

1) tworzysz sobie gdzieś w jakimś sysfolderze plugin. Konfigurujesz go via flexform, a potem wykorzystujesz obiekt RECORDS (patrz TSRef).

2) tworzysz plugin via ts. Tzn, że masz jakiś np. lib.login i dziedziczysz po wtyczce
TYPOSCRIPT
lib.login < plugin.tt_news


I teraz wszystkie globalne ustawienia tt_news masz w obiekcie login. Możesz go modyfikować oczywiście tak jak potrzebujesz

1 sposób jest imo dużo wygodniejszy, ale wymaga od Ciebie kontenera na pluginy. Drugi sposób za to jest bardzo elastyczny

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 22.04.2011 [18:01]
Imp
Twórca tematu
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170
uuu to widzę, że trzeba jeszcze trochę doczytaćicon_razz.gif

Sposób drugi wydaje mi się bardziej zrozumiały. Spróbuję się z tym pobawić.

Pozdrawiam.
Napisane: 22.04.2011 [18:48]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
sposób 1 jest banalnie prosty. Tworzysz plugin jako normalny CE, a potem podajesz tylko jego ID do obiektu RECORDS i cała filozofia.

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 22.04.2011 [20:17]
Imp
Twórca tematu
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170
Trochę się w tym pogubiłem już i nie za bardzo czaję o co chodziicon_smile.gif
Element jest zmapowany jako TypoScript Object Path.
Utworzyłem folder ale jak tam wrzucić ten plugin to szczerze mówiąc nie wiem.
Co to znaczy stworzyć plugin jako content element?

Obecnie nadal mam to zmapowane jako oddzielny content element i zwykły slide.

Pozdrawiam i dziękuję za cierpliwośćicon_razz.gif
Napisane: 22.04.2011 [20:35]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
ale po co ci do tego slide ? przecież właśnie nie chcesz go użyć.

jeszcze raz. Rozwiązanie numer 1 mówi, że tworzysz gdzieś sobie plugin. Po prostu wstawiasz go przez moduł Page. Zapisujesz sobie jego ID i tworzysz obiekt RECORDS wskazujący na id

TYPOSCRIPT
lib.cos = RECORDS


No i twój object path wskazuje właśnie na lib.cos

metoda numer dwa mówi o tym, że deklarujesz plugin via TS

TYPOSCRIPT
lib.cos < plugin.tx_jakisext
lib.cos {
#dalesze ustawienia
}


object path wskazuje na lib.cos

Ot cała filozofia

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 22.04.2011 [21:12]
Imp
Twórca tematu
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170
"dpacholczyk" napisał/a

ale po co ci do tego slide ? przecież właśnie nie chcesz go użyć.


No to było wcześniej, ale teraz właśnie chcę się tego pozbyćicon_smile.gif

Ok, wrzucam plugin jako CE przez moduł Page, siedzi.
W TSsetup np:
TYPOSCRIPT
lib.field_rightcolumn = RECORDS


Formularz logowania pojawia się na wszystkich stronach.

Zauważyłem natomiast, że jeśli na jakiejś stronie dodam do elementu jakąś nową treść, np zwykły tekst, to formularz logowania na tej stronie już nie jest wyświetlany (wyświetlana jest tylko ta nowa treść).
W takim razie muszę dla formularza logowania przygotować oddzielne pole, dodać plugin na stronie ROOT i na żadnej ze stron serwisu nie dodawać więcej żadnych contentów.
Czy tak to właśnie działa?

Dzięki za naprowadzenie.


[Ten temat był edytowany 2 razy. Ostatnio 22.04.2011 o 21:13.]
Napisane: 22.04.2011 [21:29]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
ale do czego ty dodajesz treść ?
przecież do ts object path nie możesz dodać contentu inaczej niż przez ts
pokaż całą konfigurację tego obiektu RECORDS. Bo na razie pokazałeś jedynie deklarację

nie na nadrzędnej stronie byś dodawał gdybyś chciał slide dać. Ten plugin dodajesz gdzieś w jakimś kontenerze na uboczu, anie fizycznie na stronie.

Proponuje abyś przeczytał wszystko od początku bo Ci się to zaczyna mieszać.

CE ma być na uboczu w jakimś folderku ku temu przeznaczone. Plugin który ma być wszędzie wstawiasz via TS. Więc to co dodajesz przez moduł page nie ma się nijak do tego co deklarujesz w TS. Pod warunkiem, że dobrze zmapowałeś szablon.


Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl