Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

TYPO3 (4.5.2) + TV (1.5.4) - problem z wyświetlaniem treści


Autor Wiadomość
Napisane: 14.04.2011 [10:33]
Imp
Twórca tematu
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170
Halo

Wersje TYPO3 i TV jak w temacie. Zmapowałem swój pierwszy szablon przy pomocy TV. Menu, dzięki pomocy forum, już działa, elementy stałe na stronie są, tłumaczenia też. Kolejny problem, który mnie zatrzymał to wyświetlanie treści.

Centralna kolumna, gdzie będzie dodawana treść, została zmapowana, zgodnie z dokumentacją Futuristic Template Building, jako Page-Content Element.

TV generuje dla tego elementu TypoScript:
TYPOSCRIPT
10= RECORDS
10.source.current=1
10.tables = tt_content


Form Configurations:
TYPOSCRIPT
<type>group</type>
<internal_type>db</internal_type>
<allowed>tt_content</allowed>
<size>5</size>
<maxitems>200</maxitems>
<minitems>0</minitems>
<multiple>1</multiple>
<show_thumbs>1</show_thumbs>


oraz Form Extras:
TYPOSCRIPT
richtext:rte_transform[flag=rte_enabled|mode=ts_css]


No niby jak w podręczniku, ale mój przypadek chyba podręcznikowy nie jest, bo o ile po wejściu do modułu Web >> Page (PageTV oczywiście) dla dowolnej strony widzę możliwość dodania nowej treści, (jak w podręczniku), są wersje językowe nawet, to po dodaniu czegokolwiek, (tekst, obrazek), to cokolwiek nie jest renderowane potem na stronie. Rekord w bazie istnieje, wszystko wskazuje na to, że został dodany poprawnie ale na stronie totalna nicość. Skoro nie działa to na pewno gdzieś popełniłem błąd, nie udało mi się go zlokalizować.

Nie wiem czy przedstawiłem wystarczającą ilość objawów i informacji, ale czy ktoś spotkał się z takim zachowaniem TYPO3 + TV?. Help!


BTW: Znalazłem ciekawą pozycję literaturową - LINK
Czy ktoś wie coś na temat dostępności tego typu książek? Jak na razie znalazłem ją tylko tu i na Amazonie, żarnych polskich sklepów.



[Ten temat był edytowany 2 razy. Ostatnio 14.04.2011 o 10:42.]
Napisane: 14.04.2011 [18:53]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
I się w rodzimych sklepach raczej nie doszukasz icon_smile.gif Niestety trzeba albo ściągać z zagranicy albo pdf`a ale to też w zagranicznych.

Co do twojego problemu...czy wyczyściłeś cache ? icon_smile.gif

W edycji strony w zakładce extended masz dobry szablon podpięty ?



Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 14.04.2011 [22:53]
Imp
Twórca tematu
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170
Cache czyszczę cały czas i nicbanghead.gif

Jedyna zakładka Extended jaką znalazłem znajduje się w ustawieniach strony/folderu Storage Folder:
http://www.uslugi-kamieniarskie.eu/temp/extended.PNG

W ustawieniach pozostałych stron wygląda to tak:
http://www.uslugi-kamieniarskie.eu/temp/ustawienia%20strony.PNG

Trochę rozciągnąłem forum tymi screenamiicon_razz.gif

cały czas to samo, żadna treść nie jest wyświetlana na stronie.

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 14.04.2011 o 23:13.]
Napisane: 15.04.2011 [09:54]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
W tej zakładce Extended kliknij na ikonkę folderu przy Content i wstaw content. Wyczyść cache. Jeśli zadziała to znaczy, że masz coś nie tak z mapowaniem

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 15.04.2011 [12:33]
Imp
Twórca tematu
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170
Wykonanie tej operacji z zakładki Extended nie zadziałało, w sumie (nie wiem czy dobrze to rozumiem) ale czemu miałoby to zadziałać skoro te ustawienia dotyczą Storage Folder a nie konkretnej strony, np Stron Główna.

Ale idąc tym tropem spróbowałem dodać wcześniej dodane wpisy za pomocą Web > PageTV
http://www.uslugi-kamieniarskie.eu/temp/page%20content_0001.png

z poziomu edycji ustawień strony, z zakładki General
http://www.uslugi-kamieniarskie.eu/temp/page%20properties_0001.png

efekt - LINK

Nawet pojawiły się ołóweczki do edycji we 'front endzie'.

Dzięki za wskazówki, coś się ruszyło jednak chyba nie do końca tak to powinno działać, jak napisałeś wyżej, możliwe że coś spieprzyłem na etapie mapowania. (nie mam jeszcze pojęcia coicon_smile.gif

Przyjże się plikowi .xml w TV, i dokumentacji do TV.

Pozdrawiam
Napisane: 15.04.2011 [13:48]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
Content w tym wypadku nie jest żadnym storage folderem, a contentem icon_smile.gif
tam miałeś wstawić wtyczki, które teoretycznie powinieneś widzieć w module List na tej stronie.

To jak ty próbowałeś wcześniej te wpisy jeśli nie przez Page ?? Pytam bo piszesz, że próbowałeś dodać w tym module tak jakbyś z niego wcześniej nie korzystał.

p.s. Na przyszłość jak temat rozwiązany to odhacz go na dole icon_smile.gif

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 15.04.2011 [16:14]
Imp
Twórca tematu
zarejestrowany: 13.04.2011
Posty: 170
Halo

To moje pierwsze kroki z TYPO3, i pierwsze w ogóle jeśli chodzi o pracę z jakimkolwiek cms, dlatego jeszcze się motam trochę z tym.

Nowe wpisy dodawałem oczywiście przez moduł Page, jednak po tej operacji na stronie nic się nie pojawiało (tak, tak, cache był czyszczonyicon_smile.gif Myślałem że po tym TV będzie wiedział gdzie wstawić content i wszystko będzie wyświetlone tam gdzie ma być.

Natomiast dopiero po dodaniu wcześniej utworzonego wpisu do pola content z poziomu ustawień strony, (List > Edit Page Properties > zakładka General), powoduje, że że treść jest wyświetlana.

Nie wiem czy to jest normalne zachowanie i czy właśnie tak się to ma odbywać, w dokumentacji Futuristic Template Building wyglądało to nieco inaczej i właśnie dlatego nie zamknąłem tematu licząc na dalszy rozwójicon_smile.gif

Dzięki za wsparcie i pozdrawiam.

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 15.04.2011 o 17:08.]
Napisane: 15.04.2011 [18:29]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
nie nie. Wydaje mi się, że coś nie do końca poprawnie zmapowałeś.

Cały kontent dodajesz właśnie przez Page

Mój zabieg miał na celu sprawdzenie czy wszystko całkowicie nie działa czy tylko trochę - na szczęście tylko trochę. Więc prześledź jeszcze raz to co zmapowałeś.

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl