Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

Dynamiczne zachowanie FCE zawierajacego wiecej niz jeden elements w Containerze


Autor Wiadomość
Napisane: 29.10.2010 [16:50]
mburda
Twórca tematu
zarejestrowany: 19.10.2010
Posty: 17
Hej,

Mam dosc skomplikowane pytanie, opisze wiec po krotce z czym probuje sie zmierzyc.
Potrzebuje umiescic na stronie cos w rodzaju karuzeli, ktora bedzie obracal moj wlasny JS.
Zachowanie FCE, ktore bedzie renderowac ta karuzele ma byc jednak dosc nietypowe.

Zalozenie: do FCE mozna dodac wiecej niz jeden obrazek (czesto jednak bedzie to jedynie jeden).
W przypadku keidy jest to jeden obrazek, sprawa jest prosta
[Obrazek]
[Tytul]
[Opis]
Jednak jesli do section containera wrzuce wiecej niz jeden element skladajacy sie z tych samych pol, renderowac sie ma cos troszke innego:
[Obrazek]
[Tytul][1|2|3|4] (przy zalozeniu 4 elementow w containerze]
[Opis]
Ponadto wszystkie poza pierwszym (<div>zawierajacym taki objekt</div>icon_wink.gif musza miec inna css class.

Nie do konca jednak wiem, jak poradzic sobie z liczeniem ile jest elementow w containerze oraz jak sprawdzac ile ich jest. Do tego takze, zeby uzyskac poprawny JS potrzebuje unikalnego stringa (myslalem wiec o id FCE, ale tez nie wiem jak go wyciagnac).

Nie szukam kompleksowego rozwiazania problemy, chce sie bowiem zmierzyc z tym problemem na tyle na ile moge sam, potrzebuje tylko informacji:
- jak policzyc ilosc elementow w Section Containerze
- jak uzyskac numer danego elemencu w SC
- jak uzyskac numer id danego FCE.

Z gory dzieki za pomoc icon_smile.gif

W zalaczeniu jak to mniej wiecej ma wygladac, dla zilustrowania docelowego wygladu i usecase'ow.

Pozdrawiam,
M.
Załącznik

o_co_biega.png (Typ pliku: image/png, Rozmiar: 93.85 kilobajty) — 267 pobrania
Napisane: 30.10.2010 [17:26]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Oj, coraz większe wymagania masz wobec FCE, tymczasem ten element powstał, żeby udostępnić prostą imitację dla całych rozszerzeń specjalizowanych do czegoś tam (tt_news, address, etc.)

Szczerze Ci polecę, żebyś rozważył utworzenie własnego rozszerzenia np. SpecializedContent - w nim możesz tworzyć dowolną ilość Frontend Pluginów do... symulowania FCE icon_smile.gif - Co ciekawsze możesz utworzyć nowe typy (obok Tekst, tekst z obrazkiem etc, więc user końcowy będzie myślał, że to wbudowane w TYPO3)

Zainstaluj sobie z SVN'a kickstarter (ten z repo trochę szwankuje - dawno nieaktualizowany): https://svn.typo3.org/TYPO3v4/Extensions/extbase_kickstarter/trunk/

Jeśli będziesz miał problem z podstawami pisz na forum, choć nie powinno być to przerażające - kickstarter odpala proste exty w miarę bezproblemowo.

Jeśli to Cię interesuje daj znać podeślę Ci na priv jakiś bazowy ext zbudowany w kickstarterze - nazbierało mi się tego trochę na dysku icon_razz.gif

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 02.11.2010 [11:00]
mburda
Twórca tematu
zarejestrowany: 19.10.2010
Posty: 17
Hmm,

Tak na rpawde jest to ostatnia rzecz, ktorej potrzebuje do skonczenia mojego gotowego layoutu strony i nie chcialbym w to zaciagac zupelnie czegos nowego, bo zwyczajnie nie mam na to czasu juz...

Czy jest mozliwosc uzyskania tego tylko z FCE?
Napisane: 02.11.2010 [11:02]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Gdybym ją znał, powiedziałbym Ci, szczerze przyznam, nie mam koncepcji ...

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 18.03.2011 [13:05]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

Numer FCE uzyskasz przez
TYPOSCRIPT
register:tx_templavoila_pi1.parentRec.uid


przeszukaj googla albo kod temlavoila pod względem ustawianych zmiennych rejestrowych, to może uda Ci się uzyskać pozostałe wartości

=======================================
t33k