Napisane: 29.10.2010 [16:50]
|
mburda
Twórca tematu
|
Hej,
Mam dosc skomplikowane pytanie, opisze wiec po krotce z czym probuje sie zmierzyc.
Potrzebuje umiescic na stronie cos w rodzaju karuzeli, ktora bedzie obracal moj wlasny JS.
Zachowanie FCE, ktore bedzie renderowac ta karuzele ma byc jednak dosc nietypowe.
Zalozenie: do FCE mozna dodac wiecej niz jeden obrazek (czesto jednak bedzie to jedynie jeden).
W przypadku keidy jest to jeden obrazek, sprawa jest prosta
[Obrazek]
[Tytul]
[Opis]
Jednak jesli do section containera wrzuce wiecej niz jeden element skladajacy sie z tych samych pol, renderowac sie ma cos troszke innego:
[Obrazek]
[Tytul][1|2|3|4] (przy zalozeniu 4 elementow w containerze]
[Opis]
Ponadto wszystkie poza pierwszym (<div>zawierajacym taki objekt</div> musza miec inna css class.
Nie do konca jednak wiem, jak poradzic sobie z liczeniem ile jest elementow w containerze oraz jak sprawdzac ile ich jest. Do tego takze, zeby uzyskac poprawny JS potrzebuje unikalnego stringa (myslalem wiec o id FCE, ale tez nie wiem jak go wyciagnac).
Nie szukam kompleksowego rozwiazania problemy, chce sie bowiem zmierzyc z tym problemem na tyle na ile moge sam, potrzebuje tylko informacji:
- jak policzyc ilosc elementow w Section Containerze
- jak uzyskac numer danego elemencu w SC
- jak uzyskac numer id danego FCE.
Z gory dzieki za pomoc 
W zalaczeniu jak to mniej wiecej ma wygladac, dla zilustrowania docelowego wygladu i usecase'ow.
Pozdrawiam,
M.
Załącznik
o_co_biega.png (Typ pliku: image/png, Rozmiar: 93.85 kilobajty) — 267 pobrania
|
Napisane: 30.10.2010 [17:26]
|
biesior
admin
|
Oj, coraz większe wymagania masz wobec FCE, tymczasem ten element powstał, żeby udostępnić prostą imitację dla całych rozszerzeń specjalizowanych do czegoś tam (tt_news, address, etc.)
Szczerze Ci polecę, żebyś rozważył utworzenie własnego rozszerzenia np. SpecializedContent - w nim możesz tworzyć dowolną ilość Frontend Pluginów do... symulowania FCE - Co ciekawsze możesz utworzyć nowe typy (obok Tekst, tekst z obrazkiem etc, więc user końcowy będzie myślał, że to wbudowane w TYPO3)
Zainstaluj sobie z SVN'a kickstarter (ten z repo trochę szwankuje - dawno nieaktualizowany): https://svn.typo3.org/TYPO3v4/Extensions/extbase_kickstarter/trunk/
Jeśli będziesz miał problem z podstawami pisz na forum, choć nie powinno być to przerażające - kickstarter odpala proste exty w miarę bezproblemowo.
Jeśli to Cię interesuje daj znać podeślę Ci na priv jakiś bazowy ext zbudowany w kickstarterze - nazbierało mi się tego trochę na dysku
TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska
prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
|
Napisane: 02.11.2010 [11:00]
|
mburda
Twórca tematu
|
Hmm,
Tak na rpawde jest to ostatnia rzecz, ktorej potrzebuje do skonczenia mojego gotowego layoutu strony i nie chcialbym w to zaciagac zupelnie czegos nowego, bo zwyczajnie nie mam na to czasu juz...
Czy jest mozliwosc uzyskania tego tylko z FCE?
|
Napisane: 02.11.2010 [11:02]
|
biesior
admin
|
Gdybym ją znał, powiedziałbym Ci, szczerze przyznam, nie mam koncepcji ...
TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska
prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
|
Napisane: 18.03.2011 [13:05]
|
kss
|
Numer FCE uzyskasz przez
register:tx_templavoila_pi1.parentRec.uid
przeszukaj googla albo kod temlavoila pod względem ustawianych zmiennych rejestrowych, to może uda Ci się uzyskać pozostałe wartości
=======================================
t33k
|