Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Temat z wieloma odpowiedziami

TemplaViola - FCE (jeden DS, ale dwa TO)


Autor Wiadomość
Napisane: 19.10.2010 [15:40]
mburda
Twórca tematu
zarejestrowany: 19.10.2010
Posty: 17
Hej,

mam takie pytanie.
Jak juz wiem, TemplaVoila w Polsce kuleje, badz ewentualnie TemplaVoila kuleje, a w Polsce biegna...
Zdecydowalem sie jednak uzywac TV do sajtu na ktorym siedze.

Mam nastepujace pytanie...
Mam jedno DS ktore zawiera dane dla obu TO (czesc pol jest wspolna, czesc jest specyficzna dla kazdego TO).
Pytanie brzmi, czy przy konfiguracji konkretnej strony mozna przestawic To dla FCE tak, by na niej renderowal FCE uzywajac innego TO?

Ulatwiloby mi to zycie, bo sa ta klocki uzywane w wielu miejscach na raz, a nie chce ich duplikacji utrudniajac sobie edycje.

Na angielskich forach nic nie znalazlem, a niemieckiego nie znam icon_smile.gif

Z gory dziekuje za wszelaka pomoc icon_smile.gif
Napisane: 19.10.2010 [16:12]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Oj tam zaraz kuleje...

Natomiast nie polecałbym używania dodatkowych ustawień do determinacji wyświetlanego FCE - za jakiś czas zapomnisz co narobiłeś a w dokumentacji tego nie znajdziesz, bo tego się po prostu nie stosuje.

Duplikowanie DS'ów jest proste - kopiujesz poszczególne fragmenty pomiędzy XML'ami - z tego względu warto używać opcję Static DS (zapisuje DS'y) w plikach, dzięki czemu możesz sobie do tego podłączyć edytor bezpośrednio. Edycja XML'a zapisanej w DB też jest możliwa, choć mniej wygodna


TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 19.10.2010 [16:14]
mburda
Twórca tematu
zarejestrowany: 19.10.2010
Posty: 17
Hej,

Jelsi Ciew dobrze zrozumialem mowisz o czyms troszke innym.

Mi bardzo zalezy na skorzystaniu z obecnych juz FCE, a nie tworzeniu nowych na tym samym DS.
Czyli tak na prawde jakby "w locie" zmienic podczas renderingu na stornie TO dla FCE z TO1 na TO2 (co powinno byc mozliwe, bo maja to samo DS).

Marcin.
Napisane: 19.10.2010 [16:16]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Hmmm niezłe puzzle, nie mam pomysłu na takie rozwiązanie.

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 20.10.2010 [08:55]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
a czemu nie chcesz stworzyć nowego DS`a ?
Pytam bo próbuje zrozumieć sedno problemu

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 20.10.2010 [09:55]
mburda
Twórca tematu
zarejestrowany: 19.10.2010
Posty: 17


a czemu nie chcesz stworzyć nowego DS`a ?
Pytam bo próbuje zrozumieć sedno problemu

Nie chce duplikowac wpisow, ktore juz mam.. to sa rekordy osob, wraz ze zdjeciami i nie ma sensu ich duplikowac, bo z natury sa to dane unikalne. Zawsze staram sie miec takie podejscie, ze lepiej miec dane raz niz duplikowac je bez wyraznej przyczyny.
Napisane: 20.10.2010 [10:06]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
ok - rozumiem cię jak najbardziej. aczkolwiek Twój problem jest tak zagmatwany, że pierw trzeba dojść do jego sedna żeby znaleźć rozwiązanie.


Mam jedno DS ktore zawiera dane dla obu TO (czesc pol jest wspolna, czesc jest specyficzna dla kazdego TO).
Pytanie brzmi, czy przy konfiguracji konkretnej strony mozna przestawic To dla FCE tak, by na niej renderowal FCE uzywajac innego TO?


Masz DS który zawiera wiele TO. Następnie na stronie dodajesz FCE. W jego właściwościach masz listę rozwijaną zawierającą TO i tam w ramach jednego DS`a możesz wybrać któryś z przypisanych TO. Czy o to Ci chodziło ? Bo się zaczynam gubić icon_smile.gif

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 20.10.2010 [10:32]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
@mburda: hmm jeśli nie opiszesz tych FCE oraz elementów, które w nich mają być zmienione będziemy się jedynie mogli domyślać jaki efekt chcesz osiągnąć. Ja powoli zaczynam się domyślać jak rozwiązać Twój problem, choć de facto nie mam pojęcia, czy to co wymyśliłem jest w ogóle zgodne z Twoimi założeniami. Poświęć chwilę czasu na przygotowanie przykładu - zapewne wówczas będzie można się do niego odnieść...

Pamiętaj, że w TYPO3 nie ma jedynej słusznej metody na wykonanie któregokolwiek elementu (choćby patrząc na rozwiązanie własnego menu - zrobiliśmy dwa różne rozwiązania, oba słuszne) tym bardziej ciężko znaleźć odpowiedź na pytanie czysto hipotrtyczne.

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 20.10.2010 [11:32]
mburda
Twórca tematu
zarejestrowany: 19.10.2010
Posty: 17


@mburda: Poświęć chwilę czasu na przygotowanie przykładu - zapewne wówczas będzie można się do niego odnieść...


Hej, wiec w zalaczniku plik XML DS, dwa PNG z mappingiem dla TO.
Obiekty zostaly utworzone przy uzyciu TO1.png.

Na wiekszosci stron te rekordy maja sie renderowac przy uzyciu TO1, na jednej jedynej liscie, chce uzyc tych samych rekordow by wyswietlic je przy uzyciu TO2.
TO2 uzywa nieco innych pol z tego samego DS i tworzy kod, ktory linkuje konkretne osoby z ich stronami.
Nie chce do tego uzywac section containerra chociazby dlatego, ze jest druga lista, ktora ma zawierac liste tych samych osob, ale dokladnie w takiej samej formie jak renderuje je TO1, a tylko jedna strona ma zawierac liste osob z TO2 z linkami do ich profili gdzie ponownie uzywany bedzie TO1.

Mam nadzieje, ze teraz jest troszke jasniej.
W skrocie - cel:
Wyswietlenie na jednej stronie tych FCE, ktore zostaly utworzone przy uzyciu TO1 i DS w taki sposob, by byly renderowane z tego samego DS (ktore zawiera wszystkie pola) oraz TO2.

Co prawda tam sa dwa zdjecia osoby, ale moze pozniej zajme sie optymalizacja, by zdjecie bylo jedno, zmniejszane i crop do odpowiedniego formatu, ale poki co niech funkcjonuja dwa.

Z gory dzieki za chec pomocy.

M.
Załącznik

DS+TO.zip (Typ pliku: application/zip, Rozmiar: 452.68 kilobajty) — 274 pobrania
Napisane: 20.10.2010 [11:52]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Czyli chodzi o to, żeby w TO2 został dołączony link z pola field_link ?

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come