Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Temat z wieloma odpowiedziami

Czy taki sklep mozna zrobic w typo3 ?


Autor Wiadomość
Napisane: 13.08.2008 [10:14]
netlider
Twórca tematu
zarejestrowany: 11.08.2008
Posty: 7
Witam.

Jestem na etapie tworzenia sklepu internetowego, na razie jest on w fazie papierowej tzn. wiem jak ma wygladac i jakie spelniac funkcje.

Moje pytanie:

Czy w TYPO3 przy pomocy dostepnych rozszerzen jest mozliwe zrobienie sklepu w ktorym mozna by wybrac kilka parametrow produktu w trakcie zamawiania.
Parametry mialyby byc wybierane znacznikami radio ktore by sie znajdowaly obok szczegolowego opisu parametru.

Sklep ma sprzedawac urzadzenia automatyki przemyslowej i istnieje potrzeba wyboru rodzaju sterowania, wielkosci obudowy, rodzaju zlacz pomiarowych, rodzaju i wielkosci wyswietlaczy w urzadzeniu itp. Przy kazdym parametrze chcialbym umiescic krotki opis bo o ile w sklepie z koszulkami wiekszosc wie co to znaczy rozmiar XL to tutaj nie do konca wiadomo co oznaczaja poszczegolne parametry do wyboru (dlatego przyciski radio a nie wybor z pulldown menu)

Prosze o zabranie glosu w tej sprawie doswiadczone osoby oraz o przytoczenie rozszerzen ktorymi ewentualnie nalezaloby sie zainteresowac.

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
Robert
Napisane: 13.08.2008 [11:28]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
Może to będzie trochę dziwnie wyglądać, ale poleciłbym Ci zastosowanie specjalizowanego enginu do obsługi sklepów.
http://www.magentocommerce.com/

Są prace nad jego integracją z TYPO3:
http://support.typo3.org/general/dev/m/typo3-dev-magento-to-typo3-355731/

=======================================
t33k
Napisane: 14.08.2008 [11:34]
netlider
Twórca tematu
zarejestrowany: 11.08.2008
Posty: 7
Dzieki za info na temat systemu magento.

Chwile poczytalem o nim w sieci i niestety podobno jest on strasznie obciazajacy dla serwera. Dodatkowo podobno w home.pl gdzie mam konto wogle sie nie da go zainstalowac (chyba nie chca obciazac serwerow tym skryptem).

Pozdrawiam i licze na dalsze sugestie.
Napisane: 14.08.2008 [11:49]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
netlider napisał/a

Pozdrawiam i licze na dalsze sugestie.


w tej chwili dla TYPO3 najbardziej zaawansowanym sklepem jest tt_products http://typo3.org/extensions/repository/view/tt_products/2.6.0/

Niestety NIE jest to sklep marzeń...
Sklepy internetowe są na tyle złożonymi systemami, że warto szukać rozwiązań stand-alone i potem starać się je ujednolićić z TYPO3, gdyż nie zawsze integracja jest możliwa, (albo inaczej mówiąc, wymaga zbyt dużych nakładów pracy oraz perfekcyjnej znajomości mechaniki obu systemów).

Z drugiej strony pamiętaj, że zawsze coś co jest samodzielne i funkcjonalne zawsze będzie lepiej i prężniej rozwijane, niż coś co ma być dodatkiem do jednego z wieluset systemów.


TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 14.08.2008 [13:52]
netlider
Twórca tematu
zarejestrowany: 11.08.2008
Posty: 7
W sumie jezeli idzie o sam sklep to wymagania mam tylko w kwestii wyboru parametrow produktu. Inne elementy typu bramki platnosci, paltnosci kartami itp. nie sa mi potrzebne byc moze przytoczony tt_products mozna tak skonfigurowac zeby udostepnic wiele opcji do wyboru przy opisie produktu.

Sklep ma byc czescia serwisu firmowego wiec nie ma byc to typowy sklep internetowy raczej strona firmowa z mozliwoscia zamawiania poszczegolnych produktow z poziomu internetu icon_smile.gif

Pozdrawiam i jezeli mozna to chetnie zobaczylbym tt_products w dzialaniu, moze ktos sie pochwali swoimi realizacjami opartymi na tym rozszerzeniu ?

Oczywiscie tuturial w jezyku polskim pokazujacy jak uruchomic tt_products to sfera marzen icon_frown.gif chyba ze sie myle i ktos cos podesle icon_smile.gif

Pozdrawiam
Robert
Napisane: 14.08.2008 [14:00]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
netlider napisał/a

Oczywiscie tuturial w jezyku polskim pokazujacy jak uruchomic tt_products to sfera marzen icon_frown.gif chyba ze sie myle i ktos cos podesle icon_smile.gif


Niestety, nawet z anglojęzycznymi tekstami do tt_product jest ciężko, to jest dziecko niemieckich Typistów więc w języku Goethego znajdziesz tony dokumentacji...

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 14.08.2008 [16:03]
kasztan
admin
zarejestrowany: 14.08.2006
Posty: 490
Witam,

przklad sklepu na podstawie tt_products znajdziesz tutaj:

www.techkom.net

Jezeli zdecydujesz sie na takie rozwiazanie to zapraszam do forum.

Niestety istnieje tylko niemiecka i angielska dokumentacja.


Pozdrawiam

Kasztan

Certified Level 2 "TYPO3 Night Crew" Member
Certified "TYPO3 TRYDIVER"
Napisane: 19.08.2008 [12:59]
netlider
Twórca tematu
zarejestrowany: 11.08.2008
Posty: 7
W poszukiwaniu rozwiązania natrafiłem na ten projekt.

www.prestashop.com

Może kogoś zainteresuje.

Pozdrawiam
Robert
Napisane: 10.03.2010 [11:13]
szymon189
zarejestrowany: 02.03.2010
Posty: 46
Szkoda tworzyć nowy temat więc zapytam tutaj, czy zostało coś nowego i łatwego w obsłudze stworzone do zarządzania sklepem? Bo zastanawiam się nad stworzeniem strony firmy wraz ze sklepem i nie wiem czy zdecydować się na TYPO3 albo coś innego? Co polecacie?
Napisane: 10.03.2010 [13:49]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
zainteresuj się tym. Kiedyś delikatnie testowałem. Wydaje mi się, że jest lepszy od tt_products

http://typo3.org/extensions/repository/view/pt_gsashop/current/

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 10.03.2010 o 13:49.]

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl