|
Napisane: 05.03.2008 [13:48]
|
|
sickman
Twórca tematu
|
Do rozwiązania jest następująca kwestia.
Podział produktów opiera się na:
kategoria > subkategoria1 > subkategoria2 > produkt
lub w prostszej wersji
kategoria > subkategoria > produkt
w tt_products nie znalazłem osobnego pola, w którym można by wprowadzić poza kodem i nazwą produktu, np nazwy jego producenta, dlatego wydaje mi się, że przydzielenie nazw producentów powinno bazować na kolejnych kategoriach
kategoria > subkategoria > subkategoria > produkt < kategoria_producent
wybieranie produktów ma się odbywać na 2 sposoby:
1. z menu po producencie, przy czym w efekcie ma się wyświetlić spis kategorii (z subkategoriami) w których zawierają się produkty tego producenta... klikając na ostatnim elemencie pojawia się spis produktów
2. po kategoriach, przy czym na końcu pojawia się spis produktów
Wszystko było by ok, gdyby nie to, że w listingu produktów powinna się wyświetlać:
[kategoria > .....]
[kategoria_producent][nazwa produktu]... resztę to już nie problem wybrać i wlać gdzie trzeba.
Pytanie jest takie: Jak zorganizować sobie podział w BE.
Czy utworzyć osobne strony będące kategoriami (subkategoriami?) i tam dodawać produkty po kolei czy utworzyć strony producentów i tam wrzucić produkty wiążąc uprzednio zdefiniowane kategorie.
W bazie danych pole kategorii przywiduje tak naprawdę wpisanie jednego identyfikatora kategorii. Zakładam że cała gałąź jest traktowana jako jeden identyfikator wpisywany do bazy, co z pewnością mogło by załatwić uczepienie produktu na końcu gałęzi np.: kategoria > subkategoria1 > subkategoria2 > produkt. Dlaczego o tym wspominam? Otóż produkty nie będą dodawane ręcznie lecz importowane do bazy automatem z csv... operacja karkołomna ale możliwa do wykonania.
Mam kilka pomysłów na rozwiązanie tych zawiłości, jednak chciałbym poznać waszą opinię na ten temat. Nie oczekuję gotowych przykładów, czy rozwiązań na talerzu lecz koncepcyjnego podejścia by zbudować jak najprostsze i najefektywniejsze rozwiązanie.
--- sny TypoScript'em pisane ---
|
|
Napisane: 06.03.2008 [09:53]
|
|
kasztan
admin
|
Ja osobiscie uzywam podstrony. Dla mnie wydaje sie to najbardziej sensowne jezeli chodzi o organizacje. Ale to tylko wlasny wybor.
Pozdrawiam
Kasztan
Certified Level 2 "TYPO3 Night Crew" Member
Certified "TYPO3 TRYDIVER"
|
|
Napisane: 06.03.2008 [11:59]
|
|
sickman
Twórca tematu
|
Przy prostym podziale ma to jak największy sens. Ale przy tak zakręconej strukturze przy takim rozwiązaniu, można by się zakopać, przynajmniej ja to tak widzę. Drogi Kasztanie mógłbyś napisać coś więcej Masz w końcu doświadczenie na tym polu.
Obecnie zrobiłem to tak: Strona (węzeł) i w niej zdefiniowany podział na kategorie (aż 87 ), producenci to podstrony, w każdej z nich wrzucam produkty. Wszystko, póki co w templatkach wygląda tak jak chciałem. Teraz czas na zdefiniowanie wybierania we FE 
--- sny TypoScript'em pisane ---
|