Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

titech_catalog - jak zmusić do korzystania z jednego sys folderu?


Autor Wiadomość
Napisane: 23.08.2013 [10:57]
PeeJay
Twórca tematu
zarejestrowany: 02.12.2008
Posty: 23
witam,

sklep sensu stricte to co prawda nie jest, ale najbliżej tej kategorii, więc myślę, że miejsce odpowiednie icon_smile.gif

czy ktoś używał/używa może Catalog Product System (EXT:titech_catalog)?
jest to [jak na razie] całkiem prosty katalog produktów z kategoriami i podkategoriami, łatwy do oszablonowania itp itd, ale natknąłem się właśnie na dość istotną wadę - nie uznaje trzymania produktów w jednym wspólnym miejscu - czyli jak to zwykle bywa - w stronie typu folder [choć typ nie ma tu znaczenia].
w wyniku tego, na każdej stronie, na której mają wyświetlić się pozycje z katalogu - muszą one fizycznie się znajdować.

doszedłem do tego co zrobić, by backend widział kategorie gdziekolwiek się znajdują - wystarczyło w class.tx_titechcatalog_addCategoriesToFlexForm.php wprowadzić drobną zmianę i na sztywno ustawić id strony przechowującej rekordy:

PHP
(...)
function getRecursiveUidList($parentUid, $depth){
 global $TCA;
 $parentUid = 54; /* TĄ LINĘ DODAJEMY I USTAWIAMY ID np. SYS FOLDERU */
 (...)


niestety nie udało mi się znaleźć miejsca, gdzie to samo możnaby ustawić dla frontendu.. jednym słowem - ustawienia w BE są już ok, ale FE i tak to olewa.

wiem, że pytanie trochę z czapy i zakrawa o żart z cyklu "spójrzcie w swoje szklane kule", ale czy ktoś jest w stanie rzucić okiem w kod rozszerzenia i poczęstować mnie choć wskazówką? pisałem już do autora rozszerzenia, ale na razie odpowiedzi się nie doczekałem, stąd moja nadzieja w forum..

niestety zmienić ext na inny nie mogę - jest to niezależne ode mnie icon_frown.gif

z góry thx!


pozdro,
pjy
Napisane: 24.08.2013 [09:38]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
rozumiem, że to ext pi_base ?

zrób xlcasse na metodach na których potrzebujesz i zmodyfikuj sposób generowania zapytania.

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 24.08.2013 [13:08]
PeeJay
Twórca tematu
zarejestrowany: 02.12.2008
Posty: 23
dzięki za słowa kluczowe, widzę, że nie będzie to tak proste jak myślałem i najpierw muszę poszperać, żeby całkowicie zrozumieć co mi podpowiadasz icon_biggrin.gif

pytanie dodatkowe: dla osoby nie grzebiącej codziennie w kodzie, będzie to wykonalne? php znam tyle o ile, niektóre rzeczy tylko ze słyszenia.. icon_wink.gif



pozdro,
pjy
Napisane: 26.08.2013 [09:39]
PeeJay
Twórca tematu
zarejestrowany: 02.12.2008
Posty: 23
okej, nie dałem za wygraną, przeryłem kod jeszcze raz, rozwiązanie mam, równie nieeleganckie co opisane w pierwszym poście, ale chwilowo mnie uszczęśliwia.

edytujemy plik class.tx_titechcatalog_pi1.php, znajdujemy poniższy fragment:

PHP
(...)
/*********** QUERY STRING BEGIN *************/
 function queryLinks ($uid){
  // Get questions from the database
  $thePID = $this->conf['pid'] ? $this->conf['pid'] : $GLOBALS["TSFE"]->id;
  if($this->conf['showmode'] == '0' ) {
   $query = 'SELECT
   (...)


i linijkę $thePID = (...) podmieniamy na:

PHP
$thePID = 54; /* USTAWIAMY ID np. SYS FOLDERU */


póki co działa, nie zauwazyłem błędów. rozwiązanie brzydkie, ale póki co skuteczne.

pozdro,
pjy