Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

Webformat Shop System - extendedshop


Autor Wiadomość
Napisane: 18.06.2012 [09:35]
mwolanski
Twórca tematu
zarejestrowany: 23.11.2011
Posty: 88
Witam,

Uzylem na swojej stronie extendedshop - Webformat Shop System w celu wyswietlania produktow na stronie - ale bez mozliwosci ich sprzedawania. Ma byc to tylko w formie katalogu.

Wszystko super wyglada, ale mam dziwny problem w wyswietlanej liscie produktow:
View mode - Product list
pokazuje sie zawsze na koncu pusty rekord!

Poniewaz ustawilem specjalne formatowanie w CSSie przy funkcji najechania myszy - hover - puste pole sie nie potrzebnie podswietla!
Pozniej gdy chcialem dodac guzik Read More w kazdym rekordzie w Product list - znow wyswietla sie to w tym ktory jest pusty!

Czy ktos sie z tym spotkal ? czy ktos wie gdzie moge szukac przyczyny rozwiazania tego problemu ?

Dziekuje za pomoc

Tak wyglada u mnie Product list
Napisane: 18.06.2012 [13:12]
mwolanski
Twórca tematu
zarejestrowany: 23.11.2011
Posty: 88
HTML gereruje sie w nastepujacy sposob:
HTML
<div class="tx-extendedshop-pi1">
<div id="containerListShop">
<div id="shop_linkPages">
<div id="shop_productsList">
<table>
<tbody>
<tr>
<tr>
<tr>
<td class="shop_columnFull" width="33.3333333333%" align="center" colspan="1">
<td class="" width="" align="center" colspan="">
</tr>
</tbody>
</table>
</div>
</div>
</div>



<td class="" width="" align="center" colspan=""> - element pokazuje pusta pozycje!


Plik: EXT: extendedshop/pi1/class.tx_extendedshop_pi1.php
PHP
for ($q = 0; $q < $productsRowNumbers; $q++) {
			$content .= $this->manageLabels($rowStartTemplate);
			$n = 0;
			for ($i = 0; $i < $productsForRow && $row = $GLOBALS['TYPO3_DB']->sql_fetch_assoc($res); $i++) {
				$markerArray["###COLUMN_WIDTH###"] = (100 / $productsForRow) . "%";
				$markerArray["###COLUMN_COLSPAN###"] = 1;
				$markerArray["###COLUMN_CLASS###"] = "shop_columnFull";
				$partial += $this->basket["products"][$row['uid']]["price"] * $this->basket["products"][$row['uid']]["num"];
 
				$prod = t3lib_div::makeInstance("tx_extendedshop_products&quot<img src="typo3conf/ext/mm_forum//res/smilies/icon_wink.gif" alt="icon_wink.gif" />;
				$prod->init($row, $this, $res);
 
				$content .= $this->manageLabels($this->cObj->substituteMarkerArray($prod->getTemplateProduct("listImage", true, $colTemplate), $markerArray));
				//$content .= $this->manageLabels($this->cObj->substituteMarkerArray($this->getProduct($row, "listImage", true, $colTemplate), $markerArray));
				$n++;
			}
 
			if ($this->conf['list.']['lastCol']==1 && $n < $productsForRow) {
				$markerArray["###COLUMN_WIDTH###"] = ((100 / $productsForRow) * ($productsForRow - $n)) . "%";
				$markerArray["###COLUMN_COLSPAN###"] = $productsForRow - $n;
				$markerArray["###COLUMN_CLASS###"] = "shop_columnEmpty";
 
				//$prod = t3lib_div::makeInstance(t3lib_div::makeInstanceClassName("tx_extendedshop_products&quot<img src="typo3conf/ext/mm_forum//res/smilies/icon_wink.gif" alt="icon_wink.gif" />);
				//$prod->init($row, $this, $res);
 
				$lastCol = $this->cObj->substituteSubpart($colTemplate, '###PRICE###', '', 0,0);
				$lastCol = $this->cObj->substituteSubpart($lastCol, '###PRICEDISCOUNT###', '', 0,0);
				$lastCol = $this->clearInput($lastCol);
 
				$content .= $this->manageLabels($this->cObj->substituteMarkerArray($lastCol, $markerArray));
				$content .= $this->manageLabels($rowEndTemplate);
				break;
			}
			$content .= $this->manageLabels($rowEndTemplate);
			if (($GLOBALS['TYPO3_DB']->sql_num_rows($res) - $n) < 1)
				break;
		}


Gdzies w tym kodzie moze jest blad? ktos to widzi?

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 18.06.2012 o 13:12.]
Napisane: 18.06.2012 [18:57]
mushroomhead
zarejestrowany: 25.11.2009
Posty: 51
Ciezko powiedziec, bo niby wszystko zdaje sie wyglądać ok. Uzywałem Webformat jakis rok temu. Ogolnie wygląda fajnie, ale np. nie dawało sie uporzadkowac produktów według róznych kluczy. Było chyba tylko po id. I jak chciałem alfabetycznie lub według jeszcze innego klucza, to lipa. Moze ta wersja, która wyszła w tym roku i której pewnie używasz jest bardziej dopracowana. W każdym badź razie, teraz przesiadłem sie na Multishop i jest o wiele bardziej elastyczny. Wiec moze jako plan B pomysl o innym sklepie mimo wszystko..
Napisane: 19.06.2012 [08:22]
mwolanski
Twórca tematu
zarejestrowany: 23.11.2011
Posty: 88
Tez mi sie obilo o uszy duzo zlej krytyki odnosnie extendetshop ktory uzywam.
Myslalem jednak, ze dla tak prostego rozwiazania wystarczy - nie chcialem sobie komplikowac sprawy z nowym modulem tymbardziej ze juz mialem sporo gotowego TSu i wiedzialem jak jest zbudowany template zeby go przerobic.

Jezeli jednak nikt mi nie bedzie w stanie pomoc z problemem jaki mam na obecnej stronie to bede zmuszony przerzucic sie na Multishop.
Napisane: 19.06.2012 [14:32]
mwolanski
Twórca tematu
zarejestrowany: 23.11.2011
Posty: 88
Probowalem dzis rano z Multishopem, ale odpuscilem. Manager produktow tylko z pozycji Fronend mnie przerazil. Dlatego pogrzebalem troche we wspomnianym wczesnie pliku




Linia 965, zamarkowany caly IF dotyczacy pustej kolumny i po klopocie icon_smile.gif



PHP
/*	if ($this->conf['list.']['lastCol']==1 && $n < $productsForRow) {
				$markerArray["###COLUMN_WIDTH###"] = ((100 / $productsForRow) * ($productsForRow - $n)) . "%";
				$markerArray["###COLUMN_COLSPAN###"] = $productsForRow - $n;
				$markerArray["###COLUMN_CLASS###"] = "shop_columnEmpty";
 
				//$prod = t3lib_div::makeInstance(t3lib_div::makeInstanceClassName("tx_extendedshop_products&quot<img src="typo3conf/ext/mm_forum//res/smilies/icon_wink.gif" alt="icon_wink.gif" />);
				//$prod->init($row, $this, $res);
 
				$lastCol = $this->cObj->substituteSubpart($colTemplate, '###PRICE###', '', 0,0);
				$lastCol = $this->cObj->substituteSubpart($lastCol, '###PRICEDISCOUNT###', '', 0,0);
				$lastCol = $this->clearInput($lastCol);
 
				$content .= $this->manageLabels($this->cObj->substituteMarkerArray($lastCol, $markerArray));
				$content .= $this->manageLabels($rowEndTemplate);
				break;
			}
 
			*/