Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

podwójne pola tabeli w EM


Autor Wiadomość
Napisane: 04.04.2013 [16:40]
tomkraw1
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
W jednym z moich rozszerzeń (pibase) mam problem z tabelą. EM i Install Tool chcą aktualizować jej strukturę w nieskończoność. Pola wyglądają na podwójne np.
ALTER TABLE tabelka id id int(11) ...

Czy ktoś się z tym spotkał albo zna na to patent?


pozdrawiam
Tomek
Napisane: 08.04.2013 [19:54]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

A możesz wkleić ext_tables.sql ?

=======================================
t33k
Napisane: 09.04.2013 [09:00]
tomkraw1
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
PHP
#
# Table structure for table 'tx_tksvconsqltable_cache'
#
CREATE TABLE tx_tksvconsqltable_cache (
	id INT(11) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT,
	identifier VARCHAR(250) DEFAULT '' NOT NULL,
	crdate INT(11) UNSIGNED DEFAULT '0' NOT NULL,
	content mediumblob,
	lifetime INT(11) UNSIGNED DEFAULT '0' NOT NULL,
	PRIMARY KEY (id),
	KEY cache_id (identifier)
);
 
#
# Table structure for table 'tx_tksvconsqltable_cache_tags'
#
CREATE TABLE tx_tksvconsqltable_cache_tags (
	id INT(11) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT,
	identifier VARCHAR(250) DEFAULT '' NOT NULL,
	tag VARCHAR(250) DEFAULT '' NOT NULL,
	PRIMARY KEY (id),
	KEY cache_id (identifier),
	KEY cache_tag (tag)
);


pozdrawiam
Tomek
Napisane: 09.04.2013 [09:47]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

A jak skasujesz tę problemową tabelę w bazie ?

=======================================
t33k
Napisane: 09.04.2013 [10:31]
tomkraw1
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Wtedy wchodzę w EM->Aktualizacja bazy danych i typo sugeruje odtworzenie bazy. Robię to a typo, że trzeba zaktualizować strukturkę.

PHP
Proszę wybrać operację, którą należy wykonać:
Zmień pola
	select/deselect all
	ALTER TABLE tx_tksvconsqltable_cache CHANGE id id INT(11) UNSIGNED AUTO_INCREMENT;
	Current value: int(11) unsigned auto_increment
	ALTER TABLE tx_tksvconsqltable_cache CHANGE identifier identifier VARCHAR(250) default '';
	Current value: varchar(250) default ''
	ALTER TABLE tx_tksvconsqltable_cache CHANGE crdate crdate INT(11) UNSIGNED default '0';
	Current value: int(11) unsigned default '0'
	ALTER TABLE tx_tksvconsqltable_cache CHANGE lifetime lifetime INT(11) UNSIGNED default '0';
	Current value: int(11) unsigned default '0'
	ALTER TABLE tx_tksvconsqltable_cache_tags CHANGE id id INT(11) UNSIGNED AUTO_INCREMENT;
	Current value: int(11) unsigned auto_increment
	ALTER TABLE tx_tksvconsqltable_cache_tags CHANGE identifier identifier VARCHAR(250) default '';
	Current value: varchar(250) default ''
	ALTER TABLE tx_tksvconsqltable_cache_tags CHANGE tag tag VARCHAR(250) default '';
	Current value: varchar(250) default ''


Wywaliłem też "NOT NULL" w polach gdzie jest auto_increment czy wartość domyślna i to samo. Witki opadają.


pozdrawiam
Tomek
Napisane: 10.04.2013 [08:33]
tomkraw1
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Okazało się, że TYPO3 głupieje jak nazwy kolumn czy typów pól są napisane wielkimi literami icon_wink.gif
Strona o CF na wiki.typo3.org sformatowała przykład struktury tabeli i stąd mój problem.

pozdrawiam
Tomek