Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

Zakładki w własnych pluginach


Autor Wiadomość
Napisane: 16.01.2012 [12:29]
coffee
Twórca tematu
zarejestrowany: 09.12.2011
Posty: 17
Witam;

Stworzyłem rozszerzenie przy pomocy kickstarter, wyklikałem tabele. Czy możeci mi powiedzieć w jaki sposób mogę sobie pogrupować pola w zakładki tak jak to jest w przypadku tt_news.
Napisane: 17.01.2012 [16:04]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
W pliku tca.php odszukaj

PHP
'types' => array(
		'0' => array('showitem' => '....
	),


Masz tam spis pól które pojawiają się do edycji rekordu. Wstawiając "--div--;Nazwa" uzyskasz zakładkę dzielącą te pola.

Np.
PHP
'types' => array(
		'0' => array('showitem' => 'title,parent_id,database_field,yes_no,--div--;zakładka2,do_not_show_in_tree
	),


=======================================
t33k
Napisane: 15.02.2012 [14:13]
coffee
Twórca tematu
zarejestrowany: 09.12.2011
Posty: 17
tak , ale trzeba jeszcze to tca.php wsadzić 'dividers2tabs' => TRUE,
Bez tego nie pójdzie
Napisane: 15.02.2012 [20:54]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

Sądziłem, że kickstarter takie podstawowe rzeczy dodaje, ale nie korzystam z tego exta.

=======================================
t33k
Napisane: 16.02.2012 [07:21]
coffee
Twórca tematu
zarejestrowany: 09.12.2011
Posty: 17
@kss a z czego korzystasz jak tworzysz własne pluginy ?
Napisane: 16.02.2012 [09:32]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
Zazwyczaj jako bazę biorę jakieś podobne funkcjonalnie rozszerzenie, zmieniam jego nazwę poprzez multi zamianę w wielu plikach i patroszę czyli wyrzucam wszystko co zbędne, następnie dodaję to co potrzebne.

Jeżeli tworzę exta, którego jescze nie było, to bazę rozszerzenia tworzę poprzez kopiowanie paru plików z innych rozszerzeń.

Oczywiście, zeby tak działać potrzeba nieco doświadczenia i wiedzy co, gdzie i jak.

Nie mówię, że kickstarter jest zły - kwestia przyzwyczajenia.

=======================================
t33k