Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

skalowanie rozmiaru obrazków


Autor Wiadomość
Napisane: 14.06.2011 [10:13]
tomkraw1
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Napisałem rozszerzenie, w którym użytkownik wstawia obrazek na serwer. Chciałbym by ten obrazek był przycięty do założonych wymiarów. Jak się do tego zabrać z poziomu mojego exta?

pozdrawiam
Tomek
Napisane: 14.06.2011 [10:19]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
Doprecyzuj. Mówisz o uplodzie z poziomu FE czy BE ?

=======================================
t33k
Napisane: 14.06.2011 [11:08]
tomkraw1
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
Z poziomu BE.

pozdrawiam
Tomek
Napisane: 14.06.2011 [11:09]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Tu masz przykład sposobu na renderowanie obrazka np. z pierwszej pozycji pola Media we właściwościach strony.

Oczywiście Ty jako $row wybierasz własne pole z własnej tabeli


Ustawienia zachowania zgodnie z TSref w TS, zamiast somePreset wpisz sobie coś opisowego jak smallThumb, albo mediumThumb etc. np.:
TYPOSCRIPT
plugin.tx_myext_pi1.somePreset.file {
  maxW = 320
  maxH = 130
}


w kodzie PHP ($row = record z tabeli pages):
PHP
$mediaArray = explode(',', $row['media']);
$imgConf = array();
$imgConf['file'] = 'uploads/media/'.$mediaArray[0];
$imgConf['altText'] = $row['nav_title']?$row['nav_title']:$row['title'];
$imgConf['file.'] = $conf['somePreset.']['file.'];
$image = $this->cObj->IMAGE($imgConf);


można również zapisać na sztywno konfig w php:
PHP
$imgConf['file.'] = array(
  'maxW' => '320',
  'maxH' => '130',
);


PS. to jest do renderowania obrazka już w FE, dopiero później dopisałeś, że potrzebujesz z BE

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 14.06.2011 [11:30]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

Jeżeli w BE to Xavier zrobił do tego rozszerzenie: image_autoresize

=======================================
t33k
Napisane: 14.06.2011 [13:38]
tomkraw1
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 14.07.2008
Posty: 530
EXT: image_autoresize jest fajny - do modułu FileList. Chyba z niego podpatrzę co nieco do mojego rozszerzenia.

Dzięki za wskazówki!

pozdrawiam
Tomek