Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Temat z wieloma odpowiedziami

Logowanie do panelu admin-a - problem


Autor Wiadomość
Napisane: 22.09.2011 [11:13]
Rantar
Twórca tematu
zarejestrowany: 21.09.2011
Posty: 11
Udało się zalogować do Install Tool(idąc radami @biesior-a), stworzyłem nowego admina z nowym hasłem ale niestety nie mogę się zalogować z tymi danymi do panelu administracyjnego(wpis w bazie danych też został poprawnie utworzony).

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 22.09.2011 o 11:14.]
Napisane: 22.09.2011 [11:42]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Czy ty nie masz przypadkiem zmienionej metody logowania do BE a może masz ustawione jakieś obostrzenia? Sprawdź w Install Tool > All configuration

[BE][loginSecurityLevel] - standardowo powinno być puste
[BE][lockSSL] = 0 (raczej powinno być 0 jeśli nie używasz SSL
[BE][lockSSLPort] = 0 (jak wyżej)
[BE][adminOnly] = 0

Użyj też Install Tool > Database Analyser > COMPARE, żeby sprawdzić czy wszystkie wymagane tabele DB są poprawne. Ostatnio spotkałem się z przypadkiem gdzie MySQL miał problem z założeniem jakichś tabel dla sesji FE więc logowanie użytkowników FE było niemożliwe. Ręczne naniesienie zmian na strukturę DB rozwiązało problem.

Sprawdź jeszcze quoty na bazę danych użyj w razie czego Install Tool > Database Analyser > Clear tables do wyczyszczenia nadmiarowych logów czy cache'ów (czasem to urasta do kilkuset MB) użyj manager'a dla postgree i sprawdź rozmiary tych tabel:

cache_pages
cache_pagesection
cache_hash
cache_imagesizes

sys_log
sys_history

be_sessions
fe_sessions
fe_session_data

tabele cache'ów i sesji możesz wyczyścić bez stresu (najlepiej z Install Tool, ale możesz też z poziomu innego managera DB, tylko ich nie usuń!) odbudują się za jakiś czas, ale będziesz miał czas na szukanie innego rozwiązania.

sys_log i sys_history - wedle woli, jeśli je potrzebujesz ale są ogromne możesz np. za pomocą managera DB wywalić wpisy starsze niż X determinując ich wiek po timestampie. Jeśli pracujesz sam na systemie możesz je śmiało ciachnąć (zwłaszcza logi) bo i tak sam wiesz co robisz. (ew. zapisz sobie dump z tych tabel na dysku przed usunięciem)

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 22.09.2011 [13:50]
Rantar
Twórca tematu
zarejestrowany: 21.09.2011
Posty: 11
Sprawdziłem All configuration - ustawienia zgadzają się z podanymi przez Ciebie
..........................................................................
Po przeprowadzeniu COMPARE wyskakuje:

Table and field definitions should be updated

There seems to be a number of differencies between the database and the selected SQL-file.
Please select which statements you want to execute in order to update your database:

Clear tables (use with care!)

select/deselect all
TRUNCATE TABLE be_groups;
TRUNCATE TABLE be_users;
TRUNCATE TABLE cache_hash;
TRUNCATE TABLE cachingframework_cache_hash;
TRUNCATE TABLE cachingframework_cache_hash_tags;
TRUNCATE TABLE pages;
TRUNCATE TABLE sys_registry;
...
mogę zaznaczyć je i wykonać akcję?

....................................................................

Install Tool > Database Analyser > Clear tables - wyczyściłem wszystkie. Nie mam ustawień w panelu serwera do zmieny quoty dla bazy danych (jest tylko dla serwisu www - jest wystarczająca ilość miejsca). Niestety nie mogę sie dodzwonić do obsługi technicznej Ogicom.

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 22.09.2011 o 13:58.]
Napisane: 22.09.2011 [13:59]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
NIE ! NIE ! NIE ! NIE ! NIE ! NIE ! NIE ! NIE ! NIE !

nie wiem, czemu on chce pozwolić ci wyczyścić tabele takie jak pages czy be_users! czy ten serwis jest nowy, czy aktualizowany z jakiejś starej wersji?

Opisz coś więcej o jego historii a ja w międzyczasie może znajdę jakąś wskazówkę

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 22.09.2011 [14:18]
Rantar
Twórca tematu
zarejestrowany: 21.09.2011
Posty: 11
To jest serwis stworzony przez zewnętrzną firmę, która tworzy serwisy na swoim cmsie i właśnie Typo3.

TYPO3 4.4.4 - wersja
Serwis wcześniej był utrzymywany na serwerze właśnie tej firmy i jakieś 3 miesiące temu został przeniesiony na serwery Ogicom. Do tej pory wszystko działało bez zarzutów(były wprowadzane zmiany na stronie itp). Aż pewnego dnia nie można było się zalogować do panelu. Zbiegło się to z przekroczeniem quoty dla serwisu www na serwerze. Jednak po zwiększeniu jej - problem się nie rozwiązał.

W końcu dodzwoniłem się do technicznych Ogicom. Powiedzieli, że quota bazy korzysta z quoty serwisu www - czyli miejsca jest odpowiednio duża ilość.
Napisane: 22.09.2011 [15:31]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Dziwaczna sprawa, sugeruję wykonać pełen backup wraz z pełnymi dumpumi bazy na dyskach (upewnić się, że kopia jest poprawna)

a następnie korzystając z install tool wejść najpierw w Upgrade Wizard i upewnić się, że Version Compatibility is Up to date a potem powoli rozwiązywać pozostałe niezgodności wynikające z opcje COMPARE w DB analyser...

Sensownie byłoby gdybyś to przećwiczył, bo ... można narobić bałaganu jeśli coś pójdzie nie tak.

Ogólnie COMPARE nie powinien pokazywać żadnych różnic.

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come