Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

[Początkujący] Pierwszy koontakt z "Blank System"


Autor Wiadomość
Napisane: 04.08.2011 [12:09]
dzemor
Twórca tematu
zarejestrowany: 04.08.2011
Posty: 9
Dzień dobry,
jestem nowy w społeczności Typo3. Pozdrawiam Wszystkich :}

- wersja Typo3 4.5.4 (pełna zgodność jeśli chodzi o DB i wersje PHP etc. z wymogami/zalecanymi z install.txt). Mój problem/problemy.. pewno coś knoce w konfiguracji/albo o czymś nie wiem, otóż:

1)Przechodzę przez instalację "tryb 1-2-3-4", wybieram "blank system"
http://img9.imageshack.us/img9/9177/14214617.th.png

Wchodzę w BE admin i mam pusty moduł Web - nie ma nawet ikonki "world"(kuli ziemskiej:}, więc intuicyjnie klikam "New Typo3 site -> New" i wyskoczyło mi http://img811.imageshack.us/img811/3955/222sq.th.png
domyśliłem się, że brakuje szablonu strony (no przecież!)

2)Zainstalowałem TemplaVoila(mówią, że dobre) + CSS_Styled_Content, następnie dodałem folder "templates" i do niego wrzuciłem prosty template(pierwszy z góry pobrałem)
http://img703.imageshack.us/img703/6283/12299597.th.png

Zakasałem rękawy i zacząłem mapować template, ale po krótkiej chwili zauważyłem napis:
"No accessible Storage Folder found - please create one immediately!"
http://img220.imageshack.us/img220/5209/80801482.th.png
myśle sobie Typo3(takie dobre)da rade pewno pociągnąć stronę bez jakiegoś tam'storage folder', wchodzę w moduł Web -> New i.. i witki mi opadły, znowu brak szablonu icon_frown.gif

Dodam jeszcze, że próbowałem poprzez kreatora TV, ale i tu poległem:
http://img94.imageshack.us/img94/9530/46593517.th.png -> http://img847.imageshack.us/img847/2746/33az.th.png


Przeszukałem (z ręką na sercu) chyba wszystkie zakątki google, nawet zacząłem sobie tłumaczyć niemieckie tutoriale... i nie mogę dojść co robię nie tak.

Prosiłbym o /rozwiązanie mojej zagadki/podpowiedzi/rady.
Pozdrawiam Serdecznie!




Napisane: 04.08.2011 [12:21]
sim_co
zarejestrowany: 18.02.2010
Posty: 168
Hmm...

Wydaje mi się, że musisz stworzyć stronę (Standard), która będzie korzeniem serwisu. Dla niej tworzysz szablon główny serwisu z typoscriptem.
Dodatkowo tworzysz folder systemowy np Storage Folder i we właściwościach tej standardowej strony podajesz Storage Folder jako źródło rekordów.

New TYPO3 Site
- My site (Standard)
- Storage Folder (System)

Kiedy będziesz miał taką strukturę - przede wszystkim ten folder systemowy to TV będzie miał gdzie zapisywać tpl-e i ds-y

W głównym szablonie TSowym, który stworzyłeś dla My site (Standard) wystarczy na początek

TYPOSCRIPT
page = PAGE
page.10 = USER
page.10.userFunc = tx_templavoila_pi1->main_page
page.10.disableExplosivePreview = 1


I do tego szablonu 'Edytuj cały rekord szablonu' we właściwościach dołączasz css_styled_content

Resztę sobie doczytasz - powodzenia icon_smile.gif


simcode.pl
Napisane: 04.08.2011 [12:28]
dzemor
Twórca tematu
zarejestrowany: 04.08.2011
Posty: 9
"Wydaje mi się, że musisz stworzyć stronę (Standard), która będzie korzeniem serwisu. " - mógłbyś przybliżyć mi ten proces (jaki moduł, gdziem mam kliknąć, tak będzie chyba najprościej)?

ps szukam jak szalony i nie mogę znaleźć

[Ten temat był edytowany 3 razy. Ostatnio 04.08.2011 o 12:32.]
Napisane: 04.08.2011 [12:35]
sim_co
zarejestrowany: 18.02.2010
Posty: 168
Lewa kolumna -> Lista
Środkowa -> New TYPO3 site
Prawa -> górne menu -> Stwórz nowy rekord -> Strona (w)

simcode.pl
Napisane: 04.08.2011 [12:53]
dzemor
Twórca tematu
zarejestrowany: 04.08.2011
Posty: 9
Dzięki bardzo icon_biggrin.gif

Cały problem polegał na tym, iż w wersji 4.5.4(LTS) przy tworzeniu nowej strony/rekordu pojawiał się error :
PHP
SQL error: 'Incorrect integer value: '' for column 'storage_pid' at row 1'
ale jako początkujący wcześniej jak tutaj tworzyłem stronę myślałem, że to moja wina.
Ale dzięki Twojej podpowiedzi zdeterminowany znalazłem http://www.bugs.typo3.org/view.php?id=10487 i poradziłem sobie. Dzięki! Zanurzam się dalej w Typo3.. icon_smile.gif

[Ten temat był edytowany 4 razy. Ostatnio 04.08.2011 o 13:09.]