Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Tematy bez nowych odpowiedzi

Brak opcji w Extension managerze


Autor Wiadomość
Napisane: 02.07.2011 [19:32]
cheetah
Twórca tematu
zarejestrowany: 22.05.2011
Posty: 26
Witam,

napisałem o tym problemie w innym wątku, ale jako że to jest odrębny problem, rozpoczynam nowy wątek.

'Zgubiłem' część opcji na liście wyboru managera rozszerzeń. Stało się to po tym jak wszedłem w
Manager rozszerzeń -> Manager rozszerzeń -> Language packages.

Tam wybrałem język polski i kliknąłem 'Sprawdź status w repozytorium'.

Od tej pory w Menagerze rozszerzeń mam tylko dwie opcje:
'Manager rozszerzeń' i 'Sprawdź dostępność aktualizacji'.

Zniknęły pozostałe opcje do importu i instalacji rozszerzeń, a także 'Translation handling'.

Sprawdziłem to na dwóch różnych wersjach typo. W obu zniknęły te opcje.
Czy idzie je jakoś przywrócić?
Napisane: 03.07.2011 [21:19]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Dziwna rzecz, rzeczywiście zniknęło... ale udało mi się lokalnie naprawić to w dość banalny sposób. pewnie u Ciebie zadziała podobnie:

Przejdź do Manager rozszerzeń > manager rozszerzeń > Lista lokalnych rozszerzeń
tam znajdź "Extension Manager (v4.5.x)" i kliknij w nazwę. W okienku, które się otworzy w zakładce Konfiguracja wyczyść zawartość pola Wybór języków [selectedLanguages], zapisz, wyczyść cały cache TYPO3 oraz odśwież okno przeglądarki.

U mnie pomogło od razu, co ciekawe ponowne wybranie języka nie spowodowało ponownego pojawienia się błędu, tym razem wszystkie opcje są już widoczne nawet po przelogowaniu.

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 03.07.2011 [21:28]
cheetah
Twórca tematu
zarejestrowany: 22.05.2011
Posty: 26
Zadziałało icon_smile.gif

Ponownie dzięki biesior za pomoc. Problem rozwiązany.
Napisane: 03.07.2011 [21:31]
biesior
admin
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
A przy okazji odkryłem co odpowiada za znikanie tych opcji z EM... Jeśli wrócisz do wspomnianej konfiguracji Managera Rozszerzeń (to miejsce, które przed chwilą opisałem) tam jest opcja "Pokaż stare moduły" prawdopodobnie, gdy wybierasz Language Pack on zapisuje konfigurację częściowo, i pomimo, że potem pokazuje, że pokazywanie starych ma być włączone tak naprawdę ta opcja jest wyłączona... (tylko się domyślam, że tak jest)

W każdym razie możesz spróbować zamiast usuwać wartość pl z pola Wybór języków najpierw upewnić się, że opcja "Pokaż stare moduły" jest aktywna i kliknąć w przycisk Aktualizuj, przypuszczam, że to również rozwiąże problem, bo EM zapisze kompletny zestaw ustawień. Nie zapomnij po wszystkim wyczyścić cały cache TYPO3 i przeładować okno przeglądarki.

Będę wdzięczny jeśli sprawdzisz moją hipotezę i podzielisz się z nami spostrzeżeniami.

edit. Hehe, za późno napisalem icon_smile.gif, muszę znaleźć jakąś inną instalację do testu icon_smile.gif

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 03.07.2011 [21:48]
cheetah
Twórca tematu
zarejestrowany: 22.05.2011
Posty: 26
icon_smile.gif Jeszcze nie było za późno - maiłem wersję roboczą systemu, na której jeszcze nie naprawiłem tego błędu.

Znowu masz rację. Pozostawienie opcji "Pokaż stare moduły" aktywnej załatwiło sprawę.
Nie musiałem usuwać wartości pl z pola "Wybór języków". Po aktualizacji lista została przywrócona do poprzedniej wersji.

Znowu są wszystkie opcje.