Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Temat z wieloma odpowiedziami

TYPO3 4.5 - nie działa menu w obszarze modułu Web


Autor Wiadomość
Napisane: 29.01.2011 [17:07]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
Przydałoby się założyć na facebooku grupę
"Dłuższa ścieżka bezwzględna na home.pl" icon_wink.gif

Ten problem nie dotyka tylko TYPO3 ale praktycznie każdej aplikacji instalowanej na home.

Widocznie jednak jak to u monopolisty bywa - głos klienta wrzucany jest do dev/null

Może jak zobaczą kilka tysięcy zapisanych do grupy userów to coś w końcu zrobią...

=======================================
t33k
Napisane: 04.02.2011 [14:14]
banama
Twórca tematu
zarejestrowany: 06.01.2009
Posty: 58
Właśnie zrobiłem upgrade do 4.5.0 drugiego serwisu na home.pl. Okazało się, że musiałem jeszcze włączyć debug, żeby powyższa zmiana w backend.php zadziałała.

$TYPO3_CONF_VARS['BE']['debug'] = '1';

O co kaman? (w poprzednim serwisie też miałem debug włączony)
Napisane: 04.02.2011 [14:22]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
o to (tak mówię to z uprzedzeniem do nich) że home.pl to badziewny (moim zdaniem) hosting jeśli chodzi o TYPO3 icon_smile.gif

a tak na powaznie to nie wiem czym jest to związane bo debug nic nie powinien mieć do działania

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 04.02.2011 [14:33]
banama
Twórca tematu
zarejestrowany: 06.01.2009
Posty: 58
Ale "A new mode was added to debug the backend with $TYPO3_CONF_VARS['BE']['debug'] = '1'; it disables the login refresh ajax call and instructs the page renderer not to merge the loaded javascript and CSS files".

Napisane: 06.05.2014 [21:49]
artur2000
zarejestrowany: 09.12.2008
Posty: 65
Jesli ktos bedzie probowal postawic TYPO3 6+ na home.pl to tutaj wszystkie pliki gdzie trzeba zrobic nastepujaca podmianke:

PHP
str_replace(PATH_site, '' =>  str_replace(PATH_site, '/'


a tu lista plikow do edycji z wyszukiwarki mojego IDE

$icon = $GLOBALS['BACK_PATH'] . '../' . str_replace(PATH_site, '', $absIconPath);", "\typo3\sysext\reports\Classes\ViewHelpers\IconViewHelper.php (43:5icon_cool.gif"

return str_repeat('../', $mainDirDepth) . str_replace(PATH_site, '', $file);", "\typo3\sysext\core\Classes\Resource\ResourceCompressor.php (576:56)"

$input = str_replace(PATH_site, '', $input);", "\typo3\sysext\core\Classes\Resource\ResourceFactory.php (402:19)"

$file = str_replace(PATH_site, '', $file);", "\typo3\sysext\frontend\Classes\Controller\TypoScriptFrontendController.php (4456:26)"

$relativeComponentPath = '../' . str_replace(PATH_site, '', $absoluteComponentPath);", "\typo3\sysext\backend\Classes\Controller\BackendController.php (242:51)"

'siteRelPath' => str_replace(PATH_site, '', $path . $extKey),", "\typo3\sysext\extensionmanager\Classes\Utility\ListUtility.php (113:51)"

$icon = $GLOBALS['BACK_PATH'] . '../' . str_replace(PATH_site, '', $absIconPath);", "\typo3\sysext\taskcenter\Classes\Controller\TaskModuleController.php (225:70)"


Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member
Napisane: 07.05.2014 [08:17]
banama
Twórca tematu
zarejestrowany: 06.01.2009
Posty: 58
Sporo tego icon_smile.gif

Ja ustawiam przekierowanie w domenie bez separacji serwisu - wtedy nie trzeba robić podmianek.

[Ten temat był edytowany 3 razy. Ostatnio 07.05.2014 o 08:21.]
Napisane: 07.05.2014 [09:09]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
@banama
Ciekawe. A może być to opisał dokładniej?

=======================================
t33k
Napisane: 07.05.2014 [10:12]
banama
Twórca tematu
zarejestrowany: 06.01.2009
Posty: 58
W panelu home.pl wybierasz konfigurację danej domeny. Masz 4 opcje, w tym:
- Włącz przekierowanie na podkatalog bez separacji serwisu.
- Włącz przekierowanie na podkatalog z separacją serwisu.
Po wybraniu opcji bez separacji serwisu, pewnie krótka ścieżka robi się nieco dłuższa icon_smile.gif