Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Temat z wieloma odpowiedziami

TYPO3 4.5 - nie działa menu w obszarze modułu Web


Autor Wiadomość
Napisane: 28.01.2011 [13:26]
banama
Twórca tematu
zarejestrowany: 06.01.2009
Posty: 58
Czy ktoś też ma problemy z pozycjami menu w backendzie w module Web?
Klikam i klikam i nic. Mam system świeżo po upgradzie z 4.4.6->4.5.0.

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 28.01.2011 o 13:27.]
Napisane: 28.01.2011 [14:38]
pml
zarejestrowany: 10.01.2010
Posty: 98
tak.
oczywiście na home.
wydaje mi się, że ma to jakiś związek z kompresją.

czy ktoś ma włączoną kompresję (udało mu się włączyć) na home.pl w T3 4.4/T3 4.5?

dodatkowo ten błąd występuje przy instalacji:
http://bugs.typo3.org/view.php?id=16659
Napisane: 28.01.2011 [15:00]
banama
Twórca tematu
zarejestrowany: 06.01.2009
Posty: 58
Ja mam ustawioną na 0. Tylko przy tej wartości ładuje mi style do backendu. Ale mimo to menu w obszarze Web nie działa. Firebug daje następujący błąd:
"uncaught exception: The navigation component "typo3-pagetree" is not available or has no valid callback function".
Napisane: 28.01.2011 [15:05]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
jak dokonałeś aktualizacji ? Nadpisałeś po prostu źródła ? przeprowadziłeś proces update`u w install tool ?

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 28.01.2011 [15:08]
banama
Twórca tematu
zarejestrowany: 06.01.2009
Posty: 58
Tak, oczywiście. Full upgrade, tak jak tu http://wiki.typo3.org/wiki/Upgrade
To chyba jednak ten nieszczęsny home.pl icon_frown.gif
Napisane: 28.01.2011 [15:10]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
nadpisałeś źródła czy usunąłeś stare i wgrałeś nowe ?

generalnie lepiej usunąć stare i wgrać nowe.

p.s.

//offtop

czemu kompresje masz na 0 ?

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 28.01.2011 [15:14]
banama
Twórca tematu
zarejestrowany: 06.01.2009
Posty: 58


nadpisałeś źródła czy usunąłeś stare i wgrałeś nowe ?

generalnie lepiej usunąć stare i wgrać nowe.

p.s.

//offtop

czemu kompresje masz na 0 ?


Zawsze robię tak że zmieniam starym katalogom nazwy i wgrywam nowe.

A kompresję mam 0, bo tak jak napisałem wyżej, przy innych wartościach nie ładuje mi css-ów. Ten problem pojawił mi się przy której wersji z serii 4.4. Oczywiście tylko na home.pl
Napisane: 28.01.2011 [15:20]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
yhm. więc tak. Moduł WEB napewno działa prawidłowo na 4.5 icon_smile.gif

może zrób kopię strony na serwerze lokalnym i sprawdź jak się zachowa.

co do tej kompresji to mnie zszokowałeś teraz icon_smile.gif

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 28.01.2011 [16:06]
pml
zarejestrowany: 10.01.2010
Posty: 98
Z tą kompresją to tak jest, że właśnie na home nie działa i od 4.4 mam też wyłączoną.
Prowadziłem kiedyś korespondencję z adminami i sugerowali inne ustawienia w .htaccess ale też nie działały więc dałem sobie spokój z powodu braku czasu.

A co do upgrade'u to akurat to nie ma znaczenia bo tak się też czyste instalacje zachowują i introduction też. Te same paczki na linuxcom.pl akurat działają (coś nie tak mam z IM ale to konto testowe więc się tym na razie nie przejmowałem) więc to problem z tym konkretnym hostingiem akurat.

ie zgłasza mi z kolei błąd:
Szczegóły błędu na stronie sieci Web

Agent użytkownika: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 5.1; Trident/4.0; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.0.04506.30; .NET CLR 3.0.4506.2152; .NET CLR 3.5.30729; InfoPath.2)
Sygnatura czasowa: Fri, 28 Jan 2011 15:02:12 UTC


Wiadomość: Wyjątek przerzucony i nie wyłapany
Wiersz: 278
Znak: 5
Kod: 0
Identyfikator URI: /typo3temp/compressor/modulemenu-433dae4ef9fd7a01d88eb44d5fd275a5.js?1296179559


Wiadomość: Wyjątek przerzucony i nie wyłapany
Wiersz: 278
Znak: 5
Kod: 0
Identyfikator URI: /typo3temp/compressor/modulemenu-433dae4ef9fd7a01d88eb44d5fd275a5.js?1296179559


Wiadomość: 'handler' jest pusty lub nie jest obiektem
Wiersz: 3966
Znak: 7
Kod: 0
Identyfikator URI: /typo3temp/compressor/prototype-dad67d02de325e699e23139afb0c5727.js


Wiadomość: 'handler' jest pusty lub nie jest obiektem
Wiersz: 3966
Znak: 7
Kod: 0
Identyfikator URI: /typo3temp/compressor/prototype-dad67d02de325e699e23139afb0c5727.js


Wiadomość: 'handler' jest pusty lub nie jest obiektem
Wiersz: 3966
Znak: 7
Kod: 0
Identyfikator URI: /typo3temp/compressor/prototype-dad67d02de325e699e23139afb0c5727.js


Wiadomość: 'handler' jest pusty lub nie jest obiektem
Wiersz: 3966
Znak: 7
Kod: 0
Identyfikator URI: /typo3temp/compressor/prototype-dad67d02de325e699e23139afb0c5727.js

przy próbie wejścia do modułu web więc obstawiłem kompresję.
teraz (4.5) się w typo3temp/compressor/ tworzy .htaccess z wpisem jak w głównym:

<FilesMatch "\.(js|css)(\.gzip)?$">
<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive on
ExpiresDefault "access plus 7 days"
</IfModule>
FileETag MTime Size
</FilesMatch>

ale wyłączenie tego w install tool też nie pomaga.




Napisane: 28.01.2011 [16:12]
dpacholczyk
admin
zarejestrowany: 17.09.2008
Posty: 1544
o kompresje to się przy okazji pytałem bez związku do tematu co zaznaczyłem icon_razz.gif

co do Twojego problemu spróbuj jeszcze wyczyścić katalog typo3temp oraz w pełni wyczyścić cache (upewnij się, że pliki temp_* z typo3conf zostały usunięte) i zaloguj się do be

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl