Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Forum » TYPO3 » Ogólne
Tematy bez nowych odpowiedzi

TYPO3 6.2 - TV czy "fluidtypo3" ?


Autor Wiadomość
Napisane: 13.07.2014 [10:34]
natic.evo
Twórca tematu
zarejestrowany: 05.07.2011
Posty: 23
Witajcie,

co wybieracie do TYPO3 6.2, TemplaVoila czy fluidtypo3.org ?

A może jest jeszcze coś innego/lepszego ?

[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 13.07.2014 o 10:35.]
Napisane: 14.07.2014 [00:04]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
Miałem styczność z fluidtypo3 w 3-4 projektach. Koncepcja ładna gdyby nie fakt, ze działa to tragicznie wolno, szczególnie w przypadku jeżeli jest na stronie dużo specjalizowanych elementów treści. Wówczas backend i frontend zwalniają niesamowicie. W testach wyszło,że przeciętny specjalizowany CE renderuje się minimum pół sekundy w FE i BE. Jeżeli zatem masz 10 teaserów na stronie to jest już 5 sekund. Dyskwalifikacja.

TV nie oferuje nic lepszego niż trójca
a) BE Layouts
b) Gridelements
c) DCE

TV nikt już nie chce specjalnie rozwijać ze względu na przestarzały kod.

Natomiast:
a) BE Layouts jest częścią core.
b) Gridelements uzyskał dość szeroką akceptację środowiska i ma IMO znacznie większe szanse niż fluidtypo3 na stanie się standardem do tworzenia rozwiązań wielokolumnowych w TYPO3.
c) DCE jest extem, ale całkiem fajnie napisanym. Jedyną wadą jest to, że trzyma część ustawień w bazie, więc nieco trudniejszy jest podział i synchronizacja w instancjach local / staging i production, ale sam template fluida można mieć w pliku, więc po początkowej konfiguracji CE w bazie można dalej pracować w git tylko na fluidowym template.

Ja teraz w dwóch sporych projektach TYPO3 6.2 postawiłem własnie na:
a) BE Layouts
b) Gridelements
c) DCE
i na razie jestem bardzo zadowolony.

=======================================
t33k
Napisane: 14.07.2014 [10:51]
sim_co
zarejestrowany: 18.02.2010
Posty: 168
"kss" napisał/a

...
Ja teraz w dwóch sporych projektach TYPO3 6.2 postawiłem własnie na:
a) BE Layouts
b) Gridelements
c) DCE
i na razie jestem bardzo zadowolony.


Cześć,

Miałeś projekt z grupami BE, które miały ograniczenie tylko do alternatywnego języka?
Pytam, bo w TYPO3 4.5.x i TV są z tym problemy.

simcode.pl
Napisane: 15.07.2014 [11:34]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
@sim_co

Miałem jeden. Wiem, że przejrzałem kod całej TV, żeby wybadać o co common i chyba coś wykombinowałem, ale szczegółów Ci nie powiem, bo nie pamiętam. Musiałbym odszukać co to był za projekt i co tam zmajstrowałem.


=======================================
t33k
Napisane: 15.07.2014 [12:45]
sim_co
zarejestrowany: 18.02.2010
Posty: 168
"kss" napisał/a

@sim_co

Miałem jeden. Wiem, że przejrzałem kod całej TV, żeby wybadać o co common i chyba coś wykombinowałem, ale szczegółów Ci nie powiem, bo nie pamiętam. Musiałbym odszukać co to był za projekt i co tam zmajstrowałem.



W porządku - też coś doraźnego jest zrobione.
Pytałem raczej, czy w konfiguracji:

"kss" napisał/a

a) BE Layouts
b) Gridelements
c) DCE


nie miałeś takich problemów jak w przypadku TV?
Ale skoro piszesz o jednym przypadku i TV, to chyba kwestia sprawdzenia.

simcode.pl
Napisane: 15.07.2014 [22:09]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341

Nie. Nie sprawdzałem tej konfiguracji w tym przypadku.

=======================================
t33k
Napisane: 16.07.2014 [09:45]
sim_co
zarejestrowany: 18.02.2010
Posty: 168
"kss" napisał/a


Nie. Nie sprawdzałem tej konfiguracji w tym przypadku.


Dzięki za info.

simcode.pl