Uwaga! Od sierpnia 2017 forum jest w trybie tylko do odczytu.

Dlaczego? Dlatego, że społeczność TYPO3 przeniosła się na slack'a i stackoverflow:
  • Przeczytaj artykuł wprowadzający do slacka, w którym dowiesz gdzie i jak się zarejestrować.
  • Jeżeli masz pytania odnośnie Polskiej Społeczności TYPO3 zapraszamy na kanał slack'a #community-pl. Rozmawiamy tam w języku polskim.
  • Pytania dotyczące samego TYPO3 zadawaj po angielsku na stackoverflow oznaczając je tagiem "typo3". Następnie posługując się linkiem do tego pytania postaraj się zachęcić ludzi z kanału slack'a #typo3-cms lub bardziej pasujących kanałów tematycznych, żeby na nie odpowiedzieli.
  • Możesz też oczywiście zadawać pytania na slacku bez zakładania wątków na stackoverflow, ale wówczas wiedza ta nie jest indeksowana przez googla i część osób nie będzie chciała Ci z tego powodu pomagać.
  • Dla części osób dzielących się wiedzą ważne jest też budowanie reputacji na stackoverflow. Jest to kolejny powód dla którego powinieneś zadawać pytania na stackoverflow by zwiększyć swoje szanse na znalezienie odpowiedzi. Pamiętaj, żeby oceniać odpowiedzi!
Forum » TYPO3 » Ogólne
Temat z wieloma odpowiedziami

Link wizard na home.pl


Autor Wiadomość
Napisane: 29.05.2011 [13:22]
biesior
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Witajcie,

przygód z home.pl ciąg dalszy, po przeniesieniu serwisu na serwer klienta oraz upgrade do 4.5.3 (z 4.5.2) link wizard przestał mi działać. Jest to ta ikona, która występuje np. w CE typu Obrazki w polu Odsyłacze (jeden w każdej linii, jeden link na obrazek), albo przy polu Odsyłacz dla nagłówka CE.

Efekt jest taki, że chcąc wybrać plik jako element do podlinkowania otrzymuję listę folderów z żółtymi ikonami, bez możliwości kliknięcia w folder i przejrzenia jego zawartości. To samo dzieje się w przypadku próby podlinkowania katalogu. Podgląd na załączonym obrazku.

Nie wiem teraz, czy to wina serwera, czy 4.5.3 a może uprawnień pliku?

Jeśli ktoś z Was ma na home.pl świeżą instalację z 4.5.2 albo 4.5.3 prosiłbym o sprawdzenie jak to się zachowuje u niego.

Będę dźwięczny za pomoc icon_smile.gif

pzdr biesior

ps: Dodam, że w Web->Lista te katalogi i pliki są dostępne w trybie RW, więc to raczej nie jest kwestia uprawnień.

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Załącznik

zrzut_home_pl_rte_links.jpg (Typ pliku: image/jpeg, Rozmiar: 52.31 kilobajty) — 308 pobrania
Napisane: 29.05.2011 [14:41]
pml
zarejestrowany: 10.01.2010
Posty: 98
Ten typ tak ma.

Rozwiązaniem może być np. założenie katalogu w katalogu z plikami, które chcesz podlinkować.
Akurat nie zauważyłem nigdy tego przy odsyłaczu bo chyba nigdy nie był mi potrzebny (ale jest tak jak prawisz) ale tak jest np. przy CE multimedia i próbie wstawienia pliku (ale tam możemy sobie też wpisać ścieżkę z palca). Gdzieś na forum widziałem kolega banama bodajże xclass robił na to, mi się nie chciało tym bardziej, że od wersji 4.5 jest coraz więcej różnych "kfiatków".

Ja z home'm mam inny problem. Ostatnio osiągnąłem dla wygenerowania HELLO WORLD! parsetime bliski 70000 ms. Jest różnie ale zazwyczaj do 16.30 w dni powszednie to jest jakaś masakra. A wyczyszczenie cache i wygenerowanie nowego prowadzi do przekroczenia czasu zapytania. Nawet ich phpMyAdmin wymiękł przy zwykłej próbie wyświetlenia tabeli. Niewielki multisite z około 10 stronkami każda po około 10-30 podstron, baza ze zregenorowanym cache w granicach 110MB, konto business server. Od czwartku czekam na analizę konta, jak się nic nie zmieni to za 27 dni kończy mi się ważność wykupionej usługi i przedłużenia nie będzie.
Zapomnieli także poinformować o tak "mało istotnej" sprawie jak podniesienie wersji MySQL'a do 5.5.8 (notabene TYPO3 MySQL version 5.0.x-5.1.x icon_smile.gif )za to co chwilę dostaje info że business web tylko 49zł.

Ciekaw jestem jak odczucia innych użytkowników. Jeszcze rok temu unzip źródeł T3 trwał kilka sekund przy około 2 minutach obecnie.

Dobra koniec żalów resztę poślę do BOK icon_wink.gif
Napisane: 30.05.2011 [10:07]
biesior
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
Dzięki pml, będę musiał poszukać xclassy

Natomiast co do renderowania to dziwna rzecz, jeśli chodzi o wydajność nigdy nie narzekałem na home.pl, gdyby nie uciążliwości ze zmianą kodu byłby to chyba najszybszy tani host w Polsce.

Dla testów podciągnąłem starą kopię tego serwisu na swoim serwerze do 4.5.3 i tu problem nie występuje, więc to jakaś toksyczna mieszanka musi być w połączeniu z home właśnie.

Inna sprawa, jeśli nie zamierzasz przedłużać home'a zainteresuj się linuxpl.com, ceny atrakcyjne a przy okazji dostęp SSH zdecydowanie ułatwia życie przy zarządzaniu plikami, upgrade etc.

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 30.05.2011 [10:47]
pml
zarejestrowany: 10.01.2010
Posty: 98
Też do tej pory nie narzekałem.
Ale od jakiegoś czasu ewidentnie serwer ma czkawkę, szczególnie w godzinach 8-16.30.
Poza tym ceniłem sobie prostotę i łatwość obsługi.
Na linuxpl.com mam małe 2gb konto testowe. W porównaniu z home.pl jest trochę plusów są i minusy. np. nie wiem jak jest do końca z domenami, bo za pośrednictwem linuxpl.com nabyłem do tej pory jedną ale rozwaliło mnie np. to, że: żeby przekierować ją na podkatalog musiałem skrobać maila do BOK.

Zauważyłem też, że duża część krajowych instalacji TYPO3 jest postawiona na maszynach naszych sąsiadów zza Nysy.

Jeśli to nie tajemnica to co to za konto dla typo3.pl? Jak oceniacie parametry i jakość usług?

Taki VPS http://www.hetzner.de/hosting/produkte_vserver/vq12 wydaje mi się np. całkiem atrakcyjny w odniesieniu do business server home'a.

z przed chwili:
próba wejścia: narzędzia admina > log
Strona internetowa jest niedostępna
Strona internetowa pod adresem http://domena.pl/typo3/mod.php?M=tools_log może być tymczasowo niedostępna lub została na stałe przeniesiona pod nowy adres internetowy.
Oto kilka propozycji:
Załaduj ponownie tę stronę internetową później.
Błąd 101 (net::ERR_CONNECTION_RESET): Połączenie zostało zresetowane.

w tym czasie wyświetlenie jakiejkolwiek strony w FE graniczy z cudem.



[Ten temat był edytowany 1 razy. Ostatnio 30.05.2011 o 11:22.]
Napisane: 30.05.2011 [13:28]
kss
zarejestrowany: 19.07.2007
Posty: 1341
"pml" napisał/a

Też do tej pory nie narzekałem.
Ale od jakiegoś czasu ewidentnie serwer ma czkawkę, szczególnie w godzinach 8-16.30.
Poza tym ceniłem sobie prostotę i łatwość obsługi.
Na linuxpl.com mam małe 2gb konto testowe. W porównaniu z home.pl jest trochę plusów są i minusy. np. nie wiem jak jest do końca z domenami, bo za pośrednictwem linuxpl.com nabyłem do tej pory jedną ale rozwaliło mnie np. to, że: żeby przekierować ją na podkatalog musiałem skrobać maila do BOK.

Jak tworzysz poddomenę na linuxpl.com to tworzony jest nowy podkatalog, co faktycznie uniemożliwia skierowanie kilku poddomen na jedną instalację TYPO3. Ale to naprawdę niewielka bolączka bo BOK odpowiada zawsze bardzo szybko.

Co do Twojego konta w home.pl to jak to bywa w hostingu współdzielonym musiałeś dostać jakiegoś "ciężkiego" sąsiada, który zabija maszynę - miałem tak dla paru kont w home.pl - w niektórych się polepszyło, w niektórych co jakiś czas wracają problemy. Walka z bokiem o udowodnienie, że to ich wina i że maszyna jest obciążona za bardzo to zazwyczaj strata czasu. Ale tak jest wszędzie. Na linuxpl.com mam już 7 kont na różnych serwerach i jedno z nich działa 3x wolniej niż wszystkie pozostałe. BOK twierdzi, że po ich stronie wszytko jest ok. Ale te 6 pozostałych działa i tak 2x szybciej niż wszelkie konta z home.pl na których miałem okazję dotychczas pracować, więc raczej nie narzekam. W końcu to hosting za 50zł brutto rocznie.

Co do hetznera - ciekawe jak z czasem odpowiedzi BOKu.

btw: typo3.pl działa na linuxpl.com


=======================================
t33k
Napisane: 30.05.2011 [13:50]
pml
zarejestrowany: 10.01.2010
Posty: 98
Zmyliły mnie te DNS'y. Ale właśnie widzę że linuxpl korzysta z serwerowni w Niemczech.
Czyli raczej postanowione: hasta la vista home.pl
Ciekaw tylko jestem tylko jak będzie wyglądała ta analiza, na którą wciąż czekam.
Napisane: 30.05.2011 [17:11]
biesior
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
linuxpl to ... odsprzedany hetzner, co prawda trochę drożej, ale... ja niestety nie mówię po niemiecku...

Wracając do subdomen w DirectAdmin rozwiązaniem jest... niezakładanie subdomen w ogóle icon_smile.gif przynajmniej nie poprzez managera subdomen.

Lepiej jest dla danego konta stworzyć nową domenę o nazwie subdomena.domena.tld (oczywiście o ile domena.tld jest wpięta do naszego konta), wówczas jest dla niej tworzona pełnoprawna struktura taka jak dla zwykłej domeny z folderami public_html, public_ftp etc. a co za tym idzie możliwe staje się przypinania do niej Domain Pointers, czyli domen - aliasów.


A najgorsze w tym wszystkim jest to, że dopiero teraz sobie to uświadomiłem icon_biggrin.gif




TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 30.05.2011 [22:20]
biesior
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
[edit: konkluzja przeniesiona 2 posty w dół icon_smile.gif ]

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come
Napisane: 30.05.2011 [22:39]
pml
zarejestrowany: 10.01.2010
Posty: 98
A to nie jest VPS po ichniemu? Tak mi google tłumaczy icon_wink.gif
Napisane: 30.05.2011 [23:00]
biesior
admin
Twórca tematu
zarejestrowany: 20.03.2008
Posty: 1709
hmmm sam już nie wiem icon_biggrin.gif

Virtual servers are the ideal solution for all who do not want to give up root access but do not need a powerful dedicated root server.

tfu tfu tfu, niech ktoś zresetuje ten wątek bo się kręcę icon_biggrin.gif

sorry icon_smile.gif

Web Hosting Level x - to są współdzielone konta
vServer VQ to VPS'y

grrr już nie mieszam więcej icon_smile.gif

TYPO3 Certified Integrator | TYPO3 Społeczność Polska

prv: ['] waiting for the miracle, for the miracle to come