Forum » TYPO3 » Ogólne
Tematy bez nowych odpowiedzi

Szablony - a wyciągnie z nich określonych pól (wartości)

Autor Wiadomość
Napisane: 23.04.2010 [14:06]
mkamosz
Twórca tematu
Hej,

Stworzyłem sobie szablon (szablon produktu) w TV.
Dodając produkt - mogę uzupełnić full pól np.: tytuł, galeria, opis, specyfikacja, jakieś linki, filmy itd...

Mam container w którym przechowuję te wszystkie produkty (strony).

Chciałbym teraz np.: na stronie głównej (w odpowiednim miejscu - box) wyświetlić jeden z tych produktów - i nie byłoby w tym nic trudnego gdyby nie fakt - że strona produktowa posiada full informacji które na stronie głównej nie są mi potrzebne.
Na stronie głównej potrzebuje np.: trzy pola (tytuł - zdjęcie - krótki opis) ze strony produktowej (szablonu produktu).

Czy ma ktoś jakieś rozwiązanie na takowy problem - może jakieś wskazówki ??
W załączniku - screen o co mi chodzi icon_smile.gif
Załącznik

opis.gif (Typ pliku: image/gif, Rozmiar: 13.46 kilobajty) — 30 pobrania
Napisane: 23.04.2010 [16:36]
dpacholczyk
nie bardzo kumam.

czy ty używasz do dodawania jakiegoś rozszerzenia ? Do wyświetlania ? Co to za twór ?

Certified Level 2 TYPO3 Night Crew Member.

http://typo3blog.pl
Napisane: 23.04.2010 [19:43]
mkamosz
Twórca tematu
Jak stwór icon_smile.gif
Szablony tworzę przy pomocy TV.

Następnie do strony (pudełko) (na produkty) dodaję stronę opartą na tym stworzonym szablonie (nazwijmy tą stronę produkt).

Powiedzmy ze mam stronę główną a na niej jakis boks w którym chce wyświetlić polecany produkt. Tworzę referencję produktu (strony) do strony głównej do tego elementu w którym ma się wyświetlić (np.: w jakimś boksie).

Wyświetlą mi się w tym boksie wszystkie informacje na temat produktu a ja chce wyświetlić tylko niektóre z nich.

Nie wiem czy teraz jaśniej to opisałem? icon_smile.gif
Napisane: 23.04.2010 [23:21]
biesior
admin
chyba osobiście skłaniałbym się do tego, żeby stworzyć małe rozszerzenie, które będzie losowo pobierać określone elementy ze stron w określonej lokalizacji i formatować je wg określonego szablonu. Żeby nie dewastować cache'u na stronie głównej wpisałbym jedynie wywołanie javascriptowej/ajaxowej funkcji, która podmieni zawartość kontenera bez przepisywania całej zawartości przy każdym wejściu na stronę.

Coś mi się zdaje, że można w TS też "wysępić" losowe dane, ale tu już przynajmniej część strony musiałbyś zrobić w COA_INT, poza tym oprogramowanie w PHP powinno być łatwiejsze.

Mój Muminek, moja Ula odeszła icon_frown.gif [']